Welke hulp heb ik nodig bij de opvoeding?

Leren opvoeden is een proces van vallen en opstaan. Het is niet altijd makkelijk om je kindje op te voeden. Als je kleintje erg tegendraads is en niet wil luisteren, dan kan het best lastig worden.

Soms kan je niet anders dan hulp vragen bij opvoeden.

Veel ouders vinden het lastig om hulp te zoeken bij opvoeden. Dit kunnen we ons goed voorstellen. Het is een hele stap om aan te geven dat je hulp nodig hebt bij het opvoeden. De meeste ouders vinden het een gevoel van falen. Maar dit is het absoluut niet. Als de opvoeding beter verloopt, dan zal je kindje hier ook baad bij hebben.

Er zijn verschillende opties waar je voor kan kiezen als je hulp nodig hebt bij het opvoeden van je kindje. Wij hebben een aantal tips en instanties voor je op een rijtje gezet.

Eén van de organisaties waarbij je als eerste terecht kan is een praatgroep voor ouders. Je bent absoluut niet de enige ouder die tegen bepaalde problemen aanloopt in de opvoeding. Het is dan fijn als je hier met andere ouders over kan praten.

Baby achter laptop

Er zijn ook ouders die al eens tegen jouw problemen aangelopen zijn en ze succesvol opgelost hebben. In de praatgroep kan je het hier over hebben en adviezen opvolgen. Daarbij geeft een praatgroep vaak veel steun.

Online vindt je verschillende praatgroepen waarbij je terecht kan. Maar je kan eventueel ook bij het consultatiebureau informeren. Zij zijn vaak op de hoogte van praatgroepen bij jouw in de buurt. Samen sta je tenslotte sterker.

De tweede tip is het consultatiebureau.

Bij het consultatiebureau kan je altijd terecht als je hulp nodig hebt. Geef het hier gewoon aan dat je vastloopt met de opvoeding van je kindje. Bezoek hiervoor eventueel speciaal het spreekuur om de problemen te bespreken.

Het consultatiebureau is verbonden met verschillende organisaties en kan je eventueel doorverwijzen. Soms blijken problemen in het gedrag en de opvoeding een medische oorzaak te hebben. Het is ook belangrijk om dit uit te sluiten.

Bijvoorbeeld bij ADHD of autisme kunnen er problemen in de opvoeding ontstaan.

Het consultatiebureau kan je eventueel helpen om hiernaar te kijken.

Er zijn verschillende organisaties, maar ook programma’s waar het consultatiebureau je naar kan doorverwijzen. Je kan hierbij hulp krijgen en dit is vaak bi jouw in de buurt.

Het kan absoluut geen kwaad om een keer van deze hulpprogramma’s gebruik te maken.

Eén van de programma’s waar je naar doorverwezen kan worden heet Positief Opvoeden. Dit is een organisatie waarbij je één op één adviesgesprekken kan volgen met een opvoeddeskundige. Het is ook mogelijk om hier een cursus te volgen. Dit zijn curssesen waarbij je beter leert omgaan met je kindje en dit draagt bij aan de opvoeding.

Soms ligt het probleem van de opvoeding niet perse bij de ouders zelf. Ze doen eigenlijk alles volgens het boekje, maar hun kindje luistert nog steeds niet. Speciaal voor deze ouders is er Home-start. Dit is een programma voor ouders met weinig vertrouwen in hun eigen opvoeding.

baby in armen ouders

Er komt vanuit Home-start een ervaringsdeskundige langs om bij je thuis te kijken. De ervaringsdeskundige komt bij je kijken hoe je de opvoeding aanpakt en waar het fout gaat. Vaak is het een probleem van vertrouwen en hier kan de ervaringsdeskundige je op wijzen. Er zijn speciale deskundige voor kinderen tot 6 jaar en 7 tot en met 14 jaar.

Naast cursussen vanuit de gemeente kunnen ook zelfhulp boeken baad brengen. Het internet staat vol met informatie, maar geeft je geen direct hulpmiddel voor de opvoeding. Met een zelfhulpboek wordt je meer bewust van het gedrag van je kindje. Je leert hiermee omgaan en je kindje ondersteunen.

Het kan absoluut geen kwaad om eens zo’n zelfhulp boek te gaan lezen. Je zal ervaren dat je kindje hierdoor beter gaat begrijpen. Een extra pluspunt is natuurlijk dat je ook leert hoe je met probleemgedrag kan omgaan. Als ouder moet je net als je kindje veel leren.

Met een hulpboek kom je op de goede weg voor de opvoeding van je kindje. 

Als jouw kindje echt probleemgedrag vertoont, dan is een cursus of hulpboek vaak niet voldoende. Je hebt als gezin en ouders goede ondersteuning nodig. In dit geval kan je doorverwezen worden naar de opvoedpoli van de GGZ.

peuter bekijkt boek

Soms is het probleemgedrag van jouw kindje geen gebrek aan opvoeding. Het kan voorkomen dat jouw kindje psychische klachten heeft, waardoor de opvoeding onmogelijk lijkt. De GGZ kan jullie hierbij ondersteunen via de opvoedpoli.

Je kinderen krijgen vanuit de GGZ psychische hulp, maar ook als ouders krijgen jullie hulp en coaching. Jullie leren bijvoorbeeld omgaan met de psychische problemen van je kindje.

Het is hierbij wel belangrijk dat je door de huisarts wordt doorverwezen.

Informeer dus gerust naar de opvoedpoli als je kindje gediagnostiseerd is met een psychische aandoening.

Deel dit bericht met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *