Waterpokken: Alles wat je moet weten

Symptomen van waterpokken

Hebt u kinderen? Dan is de kans groot dat u ooit met waterpokken te maken hebt gehad of gaat krijgen. Waterpokken is een veel voorkomende kinderinfectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus.

In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over waterpokken, inclusief symptomen, behandeling en preventie.

In dit artikel...

Wat zijn waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke virale infectie die vooral jonge kinderen treft. Het virus wordt via de lucht verspreid, en de symptomen verschijnen gewoonlijk 10-14 dagen na de blootstelling.

Waterpokken wordt gekenmerkt door een uitslag van kleine, jeukende blaasjes die meestal eerst op het gezicht en de borst verschijnt, en zich dan naar de rest van het lichaam verspreidt.

Wat zijn waterpokken

De uitslag gaat meestal gepaard met andere symptomen zoals koorts, vermoeidheid, en gebrek aan eetlust. De meeste mensen herstellen binnen een week of twee van waterpokken, maar het virus kan bij sommige mensen ernstiger problemen veroorzaken.

Besmettelijkheid van waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het Varicella-Zoster Virus (VZV). Ze wordt het meest verspreid door contact met ademhalingsafscheidingen, zoals speeksel, slijm, of bloed, van een besmette persoon.

Het virus kan ook verspreid worden door direct contact met waterpokkenlaesies. Waterpokken is het meest besmettelijk tijdens de eerste twee tot drie dagen van de huiduitslag, maar kan tot twee weken besmettelijk zijn.

Symptomen van waterpokken verschijnen gewoonlijk 10-21 dagen na blootstelling aan het virus en omvatten koorts, vermoeidheid, en een karakteristieke huiduitslag die blaasjes vormt.

De uitslag begint meestal op het gezicht en verspreidt zich naar de romp, armen en benen.

Waterpokken bij kinderen

Meer dan 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien hebben waterpokken gehad tegen de tijd dat ze zes jaar oud waren, meestal tussen de leeftijd van twee en vijf jaar. De meeste van deze kinderen zullen een milde vorm van de ziekte gehad hebben, met slechts enkele vlekjes.

Een klein aantal kinderen krijgt echter een ernstiger vorm van de ziekte, met een groot aantal vlekjes. In zeldzame gevallen kunnen waterpokken leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking of encefalitis.

Je kind mag naar school of dagopvang zolang het niet ziek is en geen waterpokkenletsels hebben

Waterpokken bij volwassenen

Hoewel het veel vaker bij kinderen voorkomt, kunnen ook volwassenen waterpokken krijgen.

Het virus dat waterpokken veroorzaakt is hetzelfde virus dat gordelroos veroorzaakt, een pijnlijke aandoening die ook later in het leven kan toeslaan.

Omdat volwassenen vaker een verzwakt immuunsysteem hebben, kunnen ze ernstiger symptomen van waterpokken hebben en langer besmettelijk zijn. Het verloop van de ziekte is zowel bij volwassenen als bij kinderen gelijk: het begint met koorts en gaat over in huiduitslag.

De huiduitslag verschijnt eerst als rode vlekken die veranderen in met vloeistof gevulde blaasjes. De blaasjes drogen uiteindelijk in en genezen.

Waterpokken bij volwassenen

Waterpokken is het meest besmettelijk voordat de uitslag verschijnt en tijdens het blaasjesstadium. Als alle blaasjes overkorst zijn, is de persoon niet meer besmettelijk.

Waterpokken bij zwangere vrouwen

Hoewel waterpokken meestal een milde ziekte is, kan ze ernstiger zijn voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben meer kans op complicaties als ze met waterpokken besmet zijn, en het risico op complicaties neemt toe naarmate de zwangerschap vordert.

De meest voorkomende complicatie is longontsteking, die bij 5-10% van de zwangere vrouwen met waterpokken voorkomt.

Dit kan een zeer ernstige aandoening zijn, met een sterftecijfer tot 14%. Andere mogelijke complicaties zijn hepatitis, encefalitis, cerebellitis, pericarditis, nefritis, en myocarditis

Zwangere vrouwen die nog nooit waterpokken hebben gehad of die niet tegen het virus zijn ingeënt, moeten contact met mensen met waterpokken of gordelroos vermijden.

Symptomen van waterpokken

De incubatietijd voor waterpokken is meestal twee tot drie weken. De symptomen van waterpokken verschijnen meestal vier tot zeven dagen na blootstelling aan het virus.

De symptomen van waterpokken zijn koorts, uitslag die kleine blaasjes vormt, en gezwollen lymfeklieren.

De uitslag begint meestal op het gezicht en de borst, en verspreidt zich dan naar de rest van het lichaam. Waterpokken is het meest besmettelijk als de huiduitslag aanwezig is, maar het virus kan ook verspreid worden door contact met het vocht uit de blaasjes.

Hoe worden waterpokken behandeld

Er is geen medicijn tegen de waterpokken. Het goede nieuws is dat het meestal na een week of twee vanzelf overgaat.

Voor kinderen met milde waterpokken is thuisverzorging meestal het enige dat nodig is. Dit omvat veel rust, drinken van vocht om uitdroging te voorkomen, en het innemen van pijnstillers zonder recept, zoals neurofen(voor kinderen) of paracetamol.

Daarnaast zijn er diverse producten te koop die het ongemak sterk kunnen verlichten. Ze zijn gewoon te koop bij bol.com, dus in bijna alle gevallen betekent dat: voor 24.00 besteld, de volgende dag al in huis.

Mentho-10 Mentholpoeder 2%

Mentho-10 Mentholpoeder 2%

Mentho-10 is een ontsmettingsmiddel voor de huid dat verlichting geeft bij waterpokken. Het bevat 2% menthol, waardoor het een verkoelend en verfrissend effect heeft. Het poeder is niet vettig en trekt snel in de huid.

Waterpokken Heltiq verkoelende gel

Waterpokken Heltiq

Zoek je een jeukstillende, verzachtende en verzorgende behandeling voor waterpokken? Zoek niet verder dan Heltiq Waterpokken! Deze unieke dag- en nachtformule biedt onmiddellijke verlichting van jeuk en verzachting, plus verkoelt de huid. Met de toevoeging van zakjes met zemelextract is Heltiq Waterpokken de perfecte oplossing voor die vervelende waterpokken.

Heltiq Zemelen bad

HeltiQ Zemelen Bad 200 ml

Maak kennis met HeltiQ Zemelenbad 200 ml! Dit natuurlijke product bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en heeft een verzachtende, jeukstillende werking op de droge en/of geïrriteerde huid. Het is absoluut veilig te gebruiken voor kinderen van 6 maanden en ouder, en ook voor mensen met een gevoelige huid. HeltiQ Zemelenbad vermindert ook de kans op littekens als gevolg van krabben. Voeg het gewoon toe aan je badwater en geniet van de verlichting die het geeft.

Kidsner Verkoelende Foam bij Waterpokken

Kidsner Verkoelende Foam bij Waterpokken

Kidsner Alexia, het Verkoelende Schuim is een must-have voor iedereen die waterpokken heeft! Het lichte, verfrissende schuim verkoelt en kalmeert je huid, terwijl de natuurlijke ingrediënten je gehydrateerd houden. Zorg dat je huid er op haar best uitziet en aanvoelt met Kidsner Alexia the Cooling Foam!

Drs Leenarts Verkoelende Lotion voor waterpokken - 50 ml

Drs Leenarts Verkoelende Lotion voor waterpokken

Drs Leenarts Verkoelende Lotion voor waterpokken is een must-have voor ouders van kleintjes met deze jeukende, blaarvorming veroorzakende huidinfectie. De lotion helpt de blaasjes snel droog te maken en de jeuk te verminderen, waardoor het genezingsproces voor je kind veel comfortabeler wordt. Plus, het verkoelende effect van de lotion helpt de ontstoken huid te kalmeren. Bewaar de waterpokkenlotion van je kind in de koelkast voor een extra verkoelende boost!

Waterpokken behandeling

Wanneer zijn waterpokken het ergst

De blaasjesfase is de meest jeukende fase van waterpokken, en die duurt meestal 5-7 dagen. De lengte van de blaasjesfase en het aantal golven kan echter van kind tot kind verschillen.

Het is belangrijk om de nagels van je kind in deze fase kort geknipt te houden om te voorkomen dat ze gaan krabben en de uitslag verergeren.

Wat zijn de complicaties van waterpokken

Hoewel waterpokken over het algemeen als een milde ziekte wordt beschouwd, zijn er toch enkele mogelijke complicaties die kunnen optreden. Een van de ernstigste complicaties is longontsteking, die door het VZV kan ontstaan.

Deze treedt meestal op tussen de 3e en 5e dag van de uitslag en de symptomen kunnen onder meer zijn: koorts, kortademigheid, bloed ophoesten, en pijn op de borst. Andere mogelijke complicaties van waterpokken omvatten encefalitis, cerebellitis, myocarditis, en pericarditis

Waterpokken zijn gelukkig niet vaak dodelijk. Het sterftecijfer door waterpokken is ongeveer 0,002% in ontwikkelde landen zoals Nederland.

Hoe lang duren waterpokken

De symptomen van waterpokken kunnen in drie stadia verdeeld worden: het prodromale stadium, het vesiculaire stadium, en het korstvormende stadium.

Het prodromale stadium, dat gewoonlijk één tot twee dagen duurt, wordt gekenmerkt door koorts, verlies van eetlust, en algemene malaise.

Het vesiculeuze stadium is het begin van de kenmerkende jeuk en blaarvorming. Dit stadium kan verscheidene dagen duren, en het aantal blaasjes kan variëren van een paar honderd tot een paar duizend.

Tenslotte treedt het korststadium op wanneer de blaren beginnen uit te drogen en te verkorsten. Als alle blaasjes overkorst zijn, zijn de waterpokken niet meer besmettelijk.

Waterpokken duren meestal ongeveer twee weken, hoewel het tot vier weken kan duren voor alle blaasjes verdwenen zijn.

Hoe kun je waterpokken voorkomen

Het goede nieuws is dat er een vaccin bestaat dat waterpokken kan helpen voorkomen.

Het waterpokkenvaccin wordt meestal gegeven aan kinderen van 12 tot 15 maanden, met een boosterdosis na 4 tot 6 werken.

Waterpokken bij kinderen

Het vaccin is voor ongeveer 83% effectief in het voorkomen van waterpokken en wordt daarmee als veilig effectief beschouwd.

Waterpokken bij kinderen en volwassenen

Waterpokken is een veel voorkomende kinderinfectie waar de meeste mensen zonder problemen van genezen. Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan waterpokken, en daarom is het belangrijk dat je de symptomen kent en weet wat je kunt doen om het te voorkomen.

Deel je ervaringen over waterpokken in de reacties hieronder. Had je kind veel last van de waterpokken? Kreeg jij of je kind het vaccin? Hoe was je ervaring?


Deel dit bericht:

Eén reactie

  1. Wat een goede tips! Ons kindje heeft laatst ook waterpokken gehad, ze was toen net 1 jaar. Het zemelenbadje hielp bij haar erg goed, zo hebben wij en zij geen één nacht wakker gelegen van de jeuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.