Wanneer begint de opvoeding?

De eerste maanden van je baby leeft je kleintje vooral op basis van reflexen. De enige manier voor je kleintje om te communiceren is huilen. Je kan je kindje nog niet echt iets leren.

De eerste 6 maanden kan je eigenlijk nog niets fout doen qua opvoeding. Je kan je kleintje nog niet verwennen en het is vooral belangrijk om aandacht, voeding en tijd voor je kindje vrij te maken.

Langzaam aan begint je kleintje zich te ontwikkelen. Je kindje begint meer te zien en de wereld om zich heen te ontdekken. Om de wereld beter te leren kennen zal je kindje gaan tijgeren om bij alles in de buurt te komen.

Je kleintje komt nu in de ontdekkingsfase van z’n leven.

Doordat alles dichterbij komt wordt het leven ineens een stuk interessanter. Ineens is er een afstandsbediening met knopjes waar je op kan drukken. Of staat er een bord eten voor je neus waar je mee kan spelen.

Het moment dat je kleintje de wereld gaat ontdekken is het belangrijk om met de opvoeding te beginnen. Natuurlijk is de ontdekkingsfase belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Maar het is wel belangrijk om al meteen met de opvoeding te beginnen.

Baby kijkt om zich heen

In het begin denken ouders vooral dat het nog geen nut heeft om je kindje op te voeden. Ze zijn tenslotte de wereld aan het ontdekken. Toch kan het slim zijn om al wel de grenzen aan te geven aan je kleintje. Als je kindje de keukenkastjes leeg trekt kan je nee zeggen.

In het begin lijkt je kindje nog niet te luisteren. Dit klopt want ze snappen het woord nee en de connectie met hun gedrag nog niet. Dit gaan ze pas snappen als het heel vaak herhaald wordt. Op ten duur leggen ze de connectie tussen hun gedrag en nee.

Het is belangrijk om telkens dezelfde handeling te gebruiken bij negatief gedrag.

Zeg bijvoorbeeld nee en haal je kindje bij het keukenkastje weg. In het begin zal je kindje er weinig van snappen. Maar op ten duur zal het kwartje echt gaan vallen.

Het is hierin vooral ontzettend belangrijk om consequent te zijn. Laat het gedrag dus niet de ene keer toe en de andere keer bestraf je kindje. Wees hier duidelijk in en geef het aan wanneer iets wel of niet mag. Op een dag zal je kindje eindelijk de connectie leggen en ermee stoppen.

Toch is er wel één valkuil als je kinderen tot één jaar gaat opvoeden.

Baby’s willen vooral veel aandacht en liefde van hun ouders. Doordat ze de connectie nog niet kunnen leggen met straf en negatief gedrag kunnen ze het juist gaan uitlokken. Ze hebben een nieuwe manier van aandacht vragen gevonden.

Aandacht vragen

Het is natuurlijk hartstikke leuk als mama achter je aan komt rennen en iets naar je roept als je een keukenkastje opent. Het is belangrijk om niet in deze valkuil te trappen. Al vrij snel heb je door wanneer iets aandacht vragen is of puur een ontdekkingstocht van je kleintje.

Op het moment dat het echt aandacht vragen is kan het slim zijn om het gedrag gewoon te negeren. Dit is vooral bij kinderen tot één jaar belangrijk. Als ze te jong zijn om de connectie te leggen en het juist uit aandacht vragen doen is negeren belangrijker.

Als je kindje opnieuw het eten op de grond gooit in de hoop een reactie uit te lokken, dan kijk je gewoon even weg. Doe dit vooral als je baby het nog een keer herhaald. De eerste keer kan je kindje erop aanspreken. De tweede keer negeer je het gedrag en laat je het eten op de grond liggen.

Dit werkt bij kinderen tot één jaar het beste.

Vanaf één jaar is het belangrijk dat je doorgaat met consequent straffen. Je gaat negatief gedrag nu echt niet meer negeren. Je kindje begrijpt woorden beter en door eerdere straffen weet je kleintje wat nee betekent.

Naast nee zeggen is het belangrijk dat je dingen gaat uitleggen. Eerst zeg je nee en zet je kleintje even aan de kant. Ga op gelijke hoogte met je kindje zitten en leg uit waarom iets niet mag. Wees hierin consequent en herhaal elke keer de uitleg als het opnieuw fout gaat.

Baby kruipt

In het begin zal je kleintje het allemaal nog niet begrijpen. Maar het is niet zo dat je het voor niets uitlegt. Je kindje slaat alle woorden op in z’n geheugen. Op een gegeven moment valt het kwartje en maakt het kindje de connectie met elkaar.

Je kindje snapt ineens waarom er elke keer nee gezegd wordt als er opnieuw eten op de grond gegooid wordt. Dit is voor jouw als ouder natuurlijk een belangrijke overwinning. Het is een moment dat je weer een stapje dichterbij bent in de opvoeding van je kindje.

We adviseren om vanaf één jaar altijd een keer uitleg te geven.

Als het de tweede keer weer gebeurt kort erop, dan hoef je het niet uit te leggen. Nu heeft uitleggen even geen nut meer. Zeg wel nee en haal je kindje weg. Ga je kindje nu afleiden voor positief gedrag. Zet je kindje in een andere hoek met speelgoed en moedig aan te gaan spelen.

Natuurlijk kan je er een heel gedoe van maken en boos worden als je kindje het opnieuw fout doet. Maar dit werkt in de praktijk meestal niet. Je kindje snapt de connectie gewoon nog niet.

Toch is het wel belangrijk om consequent nee te blijven zetten en uitleg te geven. Er komt echt een moment dat het kwartje valt.

Soms kan negatief gedrag ook een manier van ontwikkelen van je kindje zijn. De meeste kinderen vinden het heerlijk om zichzelf vies te maken of te kliederen.

Het helpt ze ook bij de ontwikkeling van hun motoriek. Probeer het daarom eens van een andere kant te benaderen.

Laat je kindje juist eens kliederen.

Ga bijvoorbeeld eens met je kleintje naar een zandbak en laat hem daar lekker vies worden. Of geef je kindje vingerverf en zet hem in de badkamer. Je kindje kan heerlijk losgaan en met z’n motoriek aan de gang gaan. Zonder dat dit negatief gedrag oplevert. De behoefte van je kindje wordt zo vervuld.

Vanaf één jaar is het ook belangrijk om niet alleen negatief gedrag te benadrukken. Als je alleen negatief gedrag benadrukt heeft je kindje het idee dat hij of zij niets goed kan doen. Het heeft dan ook geen nut om positief gedrag te vertonen.

Je kan jouw kleintje ook motiveren om juist positief gedrag te vertonen. Vraag je kindje eens om te helpen met de boodschappen inladen. Of vraag je kindje spelenderwijs z’n speelgoed op te ruimen. Elke keer als er speelgoed in de bak gaat beloon je hem of haar voor z’n inzet.

In het begin zal je kindje de connectie nog niet leggen tussen positief gedrag en een beloning. Maar op ten duur zal je kindje enthousiast uit zichzelf z’n speelgoed in de bakken doen. Hou dit als ouder ook even in de gaten. Als dit gebeurt beloon je het kindje uitbundig.

Je moedigt zo positief gedrag aan in plaats van negatief gedrag.

Positief gedrag belonen zal bij veel kinderen een uitstekend effect hebben. Soms bereik je hier als ouder veel meer mee dan negatief gedrag belonen. Je leert hiermee ook je kindje nieuwe eigenschappen bij. Zoals behulpzaam zijn en zelfstandig taken uitvoeren zoals opruimen.

Vaak is negatief gedrag ook een vorm van aandacht vragen ook als je kindje één jaar oud is. Door je kindje telkens voor positief bedrag te belonen zal hij zien dat dit veel fijner is. Maar dat positief gedrag ook voor aandacht kan zorgen. Als je kindje deze connectie weet te leggen, dan heb je als ouder echt een stap gemaakt.

lachende peuter

De overgang van één naar twee zorgt ervoor dat je kindje in de peuterpuberteit terecht komt. Ze hebben een eigen wil gekregen en die willen ze heel graag overheersen. Ze willen laten zien wie de baas is in huis. Hierbij is opvoeding en consequentie absoluut belangrijk.

Hou er wel rekening mee dat de hersenen van je kleintje nog niet volledig ontwikkeld zijn. Je kindje kan hierdoor zichzelf moeilijk beheersen en dit vormt zich vaak in driftbuien.

Het is hierbij belangrijk dat je als ouder vooral rustig blijft.

Het helpt echt niet als je zelf ook boos gaat worden. Dit zorgt er juist voor dat de driftbuien alleen maar erger worden. Je kindje is op dit moment gewoon niet voor reden vatbaar. Geef hem eventueel een time-out om even tot rust te komen.

Of negeer het gedrag van de driftbui en loop als ouder even weg. Laat je kindje even uitrazen en je zal merken dat hij vanzelf kalmeert. Als de driftbui voorbij is geef je kindje positieve aandacht. Geef je kindje bijvoorbeeld even een knuffel en leid hem af met wat speelgoed.

Dit is de beste oplossing bij een driftbui. Helaas hoort dit ook bij de opvoeding van je kindje vanaf één jaar. De belangrijkste regel is in ieder geval dat je altijd geduldig en consequent blijft in de opvoeding. Bespreek dit ook gerust met je partner en opa of oma.

Je blijft zo op één lijn zitten en je behoudt de rust in de opvoeding.

Deel dit bericht met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *