Een beloning heeft voor jouw peuter vaak een positiever effect, dan een straf. Sommige ouders kiezen er daarom bewust voor om niet te straffen. Ze negeren negatief gedrag van hun peuter en proberen positief gedrag te motiveren.

Maar wanneer beloon je het gedrag van je peuter? Het is vooral belangrijk om voor jezelf te bepalen welk gedrag je bij je kindje graag wilt zien. Dit gedrag wil je motiveren om vaker te zien.

Door je peuter te belonen kan je ervoor zorgen dat het gedrag vaker voorkomt.

Je kan laten zien dat positief gedrag getolereerd wordt en je dit heel graag bij je peuter terugziet. Peuters vinden het vooral belangrijk om door hun ouders gewaardeerd te worden. Ze willen graag hun ouders trots maken en met een beloning geef je een duidelijk signaal af.

Beloning motiveert een kind

Door je kindje te belonen motiveer je niet alleen positief gedrag, maar je zorgt er ook voor dat je kindje meer zelfvertrouwen krijgt. Hij wordt namelijk beloond voor iets wat hij helemaal zelf gedaan heeft. Dit is een groot compliment voor je peuter en zal bijdragen aan een positieve ontwikkeling.

Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste je peuter belonen? Maak je een complimentje voor alles wat hij goed doet. Of beperk je de complimentjes tot specifieke taken die hij uit zichzelf uitvoert.

Het is belangrijk om als ouder een middenweg te vinden in het belonen. Geef niet voor alles wat je kindje doet een compliment. Sommige dingen zoals een bordje leegeten moet ook iets vanzelfsprekend worden. Als je elke keer een complimentje geeft dan verliest het complimentje z’n waarde.

Zoek een goede balans

Als je peuter elke keer met een positief dingetje hoort dat hij geweldig is, dan geloof hij het natuurlijk ook niet meer. Het is belangrijk dat hij jouw waardering echt verdiend heeft. Dit kan hij laten zien door iets positiefs uit zichzelf te doen of na elke keer schreeuwen in de supermarkt eindelijk lief geweest is.

Je laat hiermee als ouder zien dat positief gedrag gewaardeerd wordt, maar hij of zij wel echt z’n best moet doen voor een complimentje. Door je complimentjes en beloningen te doseren zorg je ervoor dat ze een bepaalde waarde meekrijgen.

Als nieuwe ouders is het natuurlijk wel even wennen hoe je kindje het beste kan belonen. Overleg hier dan ook over met je partner. Zodat jullie samen op één lijn liggen als het aankomt op belonen en straffen.

Voor de nieuwe ouders hebben we ook een aantal handige tips bij belonen. Met deze tips kan je zelf bepalen hoe je het beste je kindje kan belonen. Door de tips op te volgen merk je dat je beloning een groter effect op je kindje heeft. Dit is uiteindelijk wat je als ouder wil bereiken.

Beloon direct

De eerste tip die we je graag meegeven is om niet te lang te wachten met de beloning. Het is belangrijk dat je kindje goed begrijpt waarom bepaalt gedrag beloont wordt. Beloon daardoor goed gedrag direct, zodat je peuter de connectie kan leggen.

Vooral voor jonge kinderen is het soms nog lastig om een connectie te leggen tussen goed en slecht gedrag en een beloning of straffen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat goed gedrag direct wordt aangepakt. Je kindje weet daarmee ook echt wat je met de beloning bedoelt.

Wissel in beloning

De tweede tip is om regelmatig te wisselen met het soort beloning dat je geeft. Soms geef je een compliment en de andere keer mag je kindje een koekje uitzoeken. De volgende keer kook je het lievelingsgerecht van je kindje. Door te wisselen van beloning blijft het voor je kindje leuk om goed gedrag te vertonen.

Sommige ouders geven weleens een cadeautje als beloning. Dit mag, maar het is niet slim om hier een gewoonte van te maken. Doe dit alleen als je kindje uitzonderlijk goed gedrag vertoond heeft. Bijvoorbeeld als je kindje al een tijdje zindelijk is en je als beloning een cadeautje geeft.

Moedig je kind aan

De derde tip is om je kindje aan te moedigen om voor een beloning te gaan. Als je kindje bij z’n speelgoed staat kan je hem aanmoedigen om zelf op te ruimen. Daag hem uit door te zeggen dat je afvraagt hoe snel hij wel niet kan opruimen. Maak er een spelletje van en beloon hem door uit je dak te gaan als het je kindje gelukt is. Je moedigt zo je kindje aan om goed gedrag te vertonen.

Een andere manier van belonen als je kindje zelfstandig bezig is kan interesse tonen zijn. De meeste kinderen vinden het geweldig als één van hun ouders meespelen of interesse tonen. Als je kindje al een tijdje braaf speelt kan je vragen wat hij precies aan het doen is. Je geeft zo onverwacht aandacht en je kindje ziet dat je daarvoor geen negatief gedrag hoeft uit te halen.

Gebruik een beloningssysteem

Een andere tip is om te werken met een beloningsysteem. Dit kan je doen als je kindje iets nieuws wilt leren. Doe dit niet voor elk ding dat je kindje doet. Maar doet dit voor uitzonderlijke prestaties. Ouders werken bijvoorbeeld met een beloningsysteem om zinderlijk te worden.

Maak bijvoorbeeld een mooie kaart waarop je kindje stickers kan plakken. Elke keer als de luier droog was of er een plasje op het potje gedaan is mag je een sticker plakken. Als de kaart vol is krijgt je kindje een beloning. Bijvoorbeeld een cadeautje uit de speelgoedwinkel. Je kan zo specifieke dingen met een beloning aan je peuter leren.

Kom je belofte altijd na

Eén van de tips die we hierbij wel willen geven is dat je beloning altijd na moet komen. Jouw kindje heeft ontzettend goed z’n best gedaan om een beloning te verdienen. Het is natuurlijk een grote teleurstelling als je uiteindelijk geen beloning ontvangt. Komt er toch onverwacht iets tussen? Leg dan uit waarom je de beloning nog niet gegeven hebt, maar dat je kindje die wel gaat krijgen.

Geef complimentjes

Geef je kindje ook regelmatig complimentjes op het moment dat er weer een sticker geplakt mag worden. Je kindje weet zo dat hij of zij goed bezig is om een beloning te krijgen. Uiteindelijk zal je kindje zo zijn best doen om het doel te halen!

Foto door Arina Krasnikova

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *