Waarom is opvoeding belangrijk?

Elke ouder wil z’n kindje de optimale ontwikkeling meegeven. Een goede opvoeding draagt hieraan bij. Uiteindelijk bepaalt de opvoeding van je kindje hoe hij of zij zich later gaat gedragen. Je kindje leert met een goede opvoeding zich zelfstandig te gedragen en uit te groeien tot een sociaal persoon.

Het is voor ouders belangrijk om zowel positief als negatief gedrag aan te moedigen.

Dit helpt bij ontwikkeling van je kindje. Natuurlijk wil je niet dat jouw kind straks gezien wordt als de schrik van de buurt. Of nog erger dat je kindje in de criminaliteit beland. De optimale opvoeding draagt hieraan bij.

Elk kindje heeft regels en aandacht nodig. Het is belangrijk dat je kindje door opvoeding leert wat goed en slecht is. Maar ook dat positief gedrag beloond wordt en negatief gedrag gestraft. Dit leer je kindje zelf aan met de juist opvoeding.

Juiste opvoeding

Elke ouder wil graag zien dat z’n kindje uit zichzelf positief gedrag vertoond. Dat je kindje zich dus gedraagt in de klas of iemand helpt die problemen heeft. Om dit te bereiken is een optimale opvoeding belangrijk.

Bij een optimale opvoeding ligt de focus niet perse op straffen, maar vooral op belonen. Het is belangrijk dat positief gedrag beloont wordt. Uiteindelijk zal je kindje hierdoor uit zichzelf positief gedrag vertonen.

Moedig jouw kindje ook aan om positief gedrag te vertonen.

Ga bijvoorbeeld samen iets leuks doen en beloon je kindje bij positief gedrag. Of ga naar de winkel en vraag je kindje vooraf al om te helpen. Elke keer als je kindje iets in de boodschappenwagen legt wat je nodig hebt beloon je hem.

Uiteindelijk zal je kindje daardoor uit zichzelf positief gedrag gaan vertonen. Dit zien we niet alleen thuis, maar ook als je kindje op school of ergens anders is. Hierdoor groeit jouw kindje uiteindelijk uit tot een volwassenen met zelfverantwoording.

Lachende baby in tuin

Als je kindje uiteindelijk volwassen is wil je graag dat je kindje zelfstandig is en z’n verantwoordelijkheid neemt. Dit is natuurlijk een proces dat jaren duurt en bij volwassenheid hoort. Maar de opvoeding zal bepalend zijn of je kindje straks echt zelfstandig is.

Natuurlijk hebben jonge kinderen hun ouders nodig voor onvoorwaardelijke liefde en aandacht. Maar het is ook belangrijk dat je kindje zelfstandig leert zijn en zelf taken leert uit te voeren zonder ouders.

Hier heeft je kindje later als volwassenen ook profijt van.

Voor de meeste ouders is het natuurlijk ook lastig om je kindje los te laten. Vanaf de geboorte is je kleintje volledig van jouw afhankelijk. Maar je wilt niet als je kindje volwassen is nog steeds z’n veters strikken en z’n boterham smeren.

Je kindje moet later ook z’n eigen boontjes doppen en een onafhankelijk persoon worden. Beetje bij beetje ga je daarom je kindje steeds meer verantwoordelijkheid geven en leren om zelfstandig te zijn.

Moedig je kindje vooral ook aan om zelfstandig te zijn.

Laat hem een keer zelf met z’n veters stoeien. Moedig dit vooral aan en ga niet roepen doe niet zo dom of dit kan ik veel sneller. Het hoort bij de opvoeding van je kindje en het leerproces om zelfstandig uit te groeien tot een volwassenen.

Naast zelfstandigheid is het belangrijk dat je kindje zelfvertrouwen krijgt. Als je als kind weinig zelfvertrouwen hebt, dan kan dit zorgen voor onzekerheid. Dit kan zelfs nog een probleem zijn als je volwassen bent. Als je hier zelf last van hebt, dan weet je dat je dit niet voor je kindje wilt. De optimale opvoeding is hierbij belangrijk.

Zwaaiende baby

Het is belangrijk dat je als ouder je kindje zelfvertrouwen geeft. Moedig je kindje aan om dingen zelf te doen. Beloon hem voor z’n inzet. Als iets een keer niet lukt leg dan uit dat het de volgende keer wel zal lukken. Of dat hij juist moet doorzetten tot het uiteindelijk wel lukt.

Moedig je kindje ook aan om zelf dingen te gaan doen. Vanaf vijf jaar kan je bijvoorbeeld je kindje het vertrouwen geven dat hij zelf naar de speeltuin mag gaan. Maak wel afspraken met je kindje. Geef bijvoorbeeld aan dat je kindje niet verder mag dan het speeltuintje op de hoek.

Of dat je kindje niet met vreemden mee mag gaan of bij vriendjes naar binnen mag gaan.

Je kindje zal meer zelfvertrouwen krijgen doordat je hem of haar het vertrouwen geeft alleen te mogen spelen in de speeltuin. Het zijn kleine stapjes die uiteindelijk bijdragen aan een zelfverzekerd persoon. Hier zal je kindje later veel profijt van hebben.

Het hoort bij de opvoeding van je kindje en is absoluut belangrijk om je kindje te leren.

De meeste ouders beginnen met opvoeden als hun kindje één jaar is. Vaak bestraf je negatief bedrag en beloon je goed gedrag. Een goede uitleg is hierbij belangrijk. Maar we moeten als ouders er ook rekening mee houden dat jonge kinderen door de maatschappij al vrij snel onder druk komen te staan. Met een optimale opvoeding kan je jouw kindje hierin begeleiden.

De lat wordt voor onze kinderen steeds hoger gelegd. Op school heeft je kindje een verantwoordelijkheid voor z’n schoolprestaties, maar ook naar vriendjes. Als je kindje bepaalde spullen niet heeft kan je kindje zelfs gepest worden. Zodra je kindje thuis komt moet hij of zij ook van alles. Het is belangrijk dat je kindje niet te beschermend opvoed, maar hierin begeleid.

Lachende en kruipende baby

Een kindje kan psychisch in de problemen komen als de druk te hoog wordt. Een goede opvoeding kan je kindje voorbereiden op de druk vanuit de maatschappij. Geef je kindje langzaam aan steeds meer verantwoordelijkheden. Dit kan beginnen als in zelf je boterham smeren. Tot zelf een activiteit mogen uitkiezen op vakantie.

Leer je kindje ook al vanaf jongs af aan omgaan met geld.

Laat je kindje zien dat je voor geld hard moet werken en het niet uit de lucht komt vallen. Het is leuk dat ze op school allemaal een Playstation hebben. Maar als je dit zelf wilt, dan moet je ervoor sparen. Je kindje leert zo meteen met geld omgaan. Eventueel kan je kindje voor z’n bedrag belonen door het laatste geld bij te leggen.

In onze huidige maatschappij zijn sociale vaardigheden ontzettend belangrijk. Sociale kinderen is geen karaktereigenschap. Het is vaak aangeleerd gedrag en daarom is een goede opvoeding belangrijk.

Natuurlijk zijn sommige kinderen van naturen wat meer verlegen. Maar het is zeker weten mogelijk om sociale kinderen op te voeden. Met de opvoeding kan je de sociale vaardigheden verder laten ontwikkelen en groeit jouw kindje uit tot een zelfverzekerde volwassen met sociale vaardigheden.

Besteed als ouder vanaf jongs af aan veel tijd aan de communicatie met je kinderen. Leer je kinderen te praten over hun gevoelens. Als je kindje jong is en negatief gedrag vertoond spreek hem hierop aan. Vraag waarom hij dit doet, zodat hij leert hierover te communiceren.

Als je kindje van school komt is het ook belangrijk om hierover te praten. Neem geen genoegen met een kort antwoord, maar probeer je kindje er echt over te laten praten. Stel daarom vooral open vragen over school, zodat je kindje erover leert te praten. Dit draagt bij aan de sociale vaardigheden waar ze als volwassenen veel aan hebben.

Leer je kindje ook dat fouten maken niet erg is.

Als je zelf een fout maakt, dan mag je dit gerust aangeven. Geef waar je kindje bij is aan dat je het fout hebt aangepakt. Je kindje krijgt zo het vertrouwen dat je niet perfect hoeft te zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Je kindje wordt hierdoor zelfverzekerd. Dit is in onze huidige maatschappij een belangrijk eigenschap.

Leer je kindje ook dat je door fouten leert. Leg je kindje uit dat je het door deze fout de volgende keer waarschijnlijk anders gaat aanpakken. Dat je hierdoor niet twee keer dezelfde fout maakt en je uiteindelijk nog beter erin wordt. Dit zorgt ervoor dat je kindje later minder stress ervaart door school of prestatiedruk. In onze huidige maatschappij is dit een belangrijk onderdeel van de opvoeding.

baby zit op de bank

Leer je kindje ook omgaan met problemen. Dit zal ze later helpen om niet in de stress te schieten als er een probleem ontstaat. Motiveer je kindje om een oplossing te zoeken. Geef eventueel wat tips om z’n denkwijze te beïnvloeden. Uiteindelijk leert je kindje hierdoor zelfstandig oplossingen voor problemen te zoeken. Dit helpt in onze eigen prestatiemaatschappij.

Uiteindelijk zal je kindje door een gebalanceerde opvoeding uitgroeien tot een sterke volwassenen die het ver gaat schoppen. Je leert je kindje eigenschappen aan waar hij of zij later echt iets aan heeft. Uiteindelijk willen we tenslotte allemaal het beste voor ons kindje. Met de juiste opvoeding kunnen we dit bereiken.

Je leert je kindje ontwikkelen tot een zelfstandig en sociaal persoon. Maar vooral iemand die bestand is tegen de prestatiemaatschappij waar we vandaag de dag in leven. Zorg er vooral voor dat je geïnteresseerd blijft in je kindje en er altijd voor hem of haar bent. Dit helpt uiteindelijk de druk wat verder afnemen.

Dit zijn vaardigheden die je kindje kan leren waar hij of zij later echt iets aan heeft.

Deel dit bericht met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *