Waarom is knuffelen belangrijk?

Mama en baby knuffelen

De meeste ouders vinden het natuurlijk heerlijk om met hun pasgeboren baby te knuffelen. Het is natuurlijk fantastisch om een moment voor jullie samen te creëren. Maar wist je dat knuffelen ook ontzettend belangrijk is voor je baby?

In dit artikel...

Wetenschap en knuffelen

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het knuffelen van pasgeboren baby’s. Uit het onderzoek is gebleken dat er meerdere voordelen zitten aan het knuffelen van je baby. Dit maakt het extra belangrijk om je kleintje te knuffelen.

Familie op een bed

Knuffelen kan o.a. helpen bij de ontwikkeling van de hersenen van je kleintje. 80% van de hersenen worden ontwikkeld in het eerste levensjaar van je pasgeboren baby. Slechts 25% van de hersenen zijn ontwikkeld bij de geboorte.

Het eerste levensjaar is cruciaal

Alle verbindingen moeten nog gelegd worden en dit gebeurt tot je kindje volwassen is. Maar de belangrijkste verbindingen ontstaan in het eerste levensjaar. Wetenschappers deden o.a. onderzoek naar het effect van knuffelen op de hersenen van een pasgeboren baby. 

Het is belangrijk dat jouw kindje zoveel mogelijk ervaringen op doet tijdens het eerste levensjaar. Elke ervaring zorgt voor een nieuwe verbinding in de hersenen. Positieve ervaringen zorgen ervoor dat het aanmaken van nieuwe verbindingen gestimuleerd worden.

Eén van de positieve ervaringen die je kindje kan geven is knuffelen. Door je kindje regelmatig te knuffelen kan je het maken van nieuwe verbindingen stimuleren. Maar ook praten en lachen naar je baby kan de aanmaak van verbindingen verbeteren.

Negatieve ervaringen zorgt voor een stilstand in de ontwikkeling

Als je kindje negatieve ervaringen meekrijgt zoals stress, woede, boosheid dan zorgt het er juist voor dat het aantal verbindingen geremd worden. Je kindje blijft zo achter in de ontwikkeling en maakt geen nieuwe verbindingen aan.

Het is belangrijk dat je als ouder daarom voorkomt dat je baby teveel negatieve dingen ervaart. Als volwassenen kan je hulp zoeken als je negatieve dingen ervaart, maar een baby kan dit niet. Een baby kan ook nog niet omgaan met stress.

Het kan gebeuren dat je als ouder stress ervaart. Bijvoorbeeld door werk of je privé leven. Helaas voelt je kleintje dit perfect aan. Deze stressmomenten hebben effect op de hersenen van je ongeboren kindje. Maar hoe zorg je ervoor dat je kindje geen stress meer ervaart?

Knuffelen verlaagt het stressniveau

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het helpt om je baby te knuffelen. Als je een baby knuffelt wordt het stressniveau verlaagt. Je kindje kan er misschien nog niet over praten, maar knuffelen is een prima optie.

Mama knuffelt met baby

Probeer overigens langdurige stress bij je baby te voorkomen. Dit kan slecht zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Je zal merken dat je kleintje hierdoor achterblijft in de ontwikkeling. Helaas zal tegen langdurige stress knuffelen niet helpen.

Canadese onderzoekers hebben zelfs het stressniveau van baby’s geprikt. Als je stress ervaart maak je het hormoon cortisol aan. Baby’s die langdurig dit hormoon aanmaken hebben hier zelfs als volwassenen nog last van. Ze zijn angstiger en hebben een hoger risico op angststoornissen, hoge bloeddruk en zijn vatbaarder voor depressie of ziektes.

Knuffelen zorgt voor het gelukshormoon, ook bij baby’s

Knuffelen kan dus helpen tegen tijdelijke stress, maar door je kleintje lekker te knuffelen maakt je baby ook het hormoon oxytocine aan. Dit wordt ook wel het geluk hormoon genoemd. Als je dit hormoon aanmaakt verlaagt de stress in je bloed en voel je een stuk gelukkiger.

Papa knuffelt met baby

Jouw kleintje kan dit hormoon ook al aanmaken. Het effect is hierdoor een rustige baby met een lagere hartslag. Het helpt je kleintje ook de stress tegen te gaan. Dit is niet alleen voor nu fijn, maar ook op latere leeftijd.

Als een baby al jong veel oxytocine aangemaakt heeft, dan gebeurt dit ook sneller op latere leeftijd. Jouw kindje kan daardoor als volwassenen beter met stress omgaan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat je het eerste jaar de basis legt voor de stressbestendigheid van je kindje in de toekomst. Als je het eerste jaar niet goed reageert op stressfactoren en te weinig knuffelt, dan heeft je kindje hier jaren later nog last van.

Naast knuffelen zijn er nog meer manieren om de stress te verlagen bij een baby. Bijvoorbeeld door je kindje te dragen in een draagdoek, huid op huid contact of minder laten huilen. Probeer zo snel mogelijk aan de behoeftes van je kindje te voorzien en voorkom zo problemen met stress.

Knuffelen heeft naast het stressniveau nog meer voordelen. Het is aangetoond dat veel knuffelen ervoor zorgt dat de band met je geliefden verbeterd. Je hecht je zo sneller aan je kindje en je kindje aan jouw. Knuffelen is daarom een belangrijk onderdeel van het hechtingsproces.

Knuffelen voorkomt huilen

Uit onderzoek is ook gebleken dat baby’s die veel geknuffeld worden minder snel huilen. Ben je bang voor een huilbaby? Plan dan elke dag een knuffelmomentje in. Sommige nieuwe ouders doen het na de voeding. Ze gaan hun kleintje even lekker knuffelen.

Vooral na de borstvoeding is het natuurlijk een heerlijk moment om je kindje te knuffelen. Het is even een momentje voor jullie samen. Dit is ook de reden waarom veel moeders sneller een band met hun kleintje opbouwen.

Ze hebben namelijk een heerlijk knuffelmoment samen vanaf het aller begin.

Knuffelen is voor je baby nu vooral een basis voor contact en het stressniveau te verlagen. Maar in de toekomst kan een knuffel ook een beloning zijn. Als je kindje het goed doet kan je een troostende knuffel geven. De basis hiervoor is al gelegd op het moment dat je kindje voor het eerst geknuffeld wordt.

Met knuffelen verwen je jouw baby niet!

Sommige ouders zijn bang dat ze hun kindje verwennen door teveel te knuffelen. Ze zijn bang dat ze daardoor juist een huilbaby creëren. Maar dit is niet waar een baby kan de connectie tussen huilen en knuffelen de eerste 6 maanden niet leggen. Ga dus gerust door met knuffelen want je kan je kleintje niet verwennen.

Volg vooral je gevoel als je kindje wilt knuffelen, dan doe je dit gewoon. Het kan eigenlijk geen kwaad om je kindje regelmatig een knuffel te geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die minder geknuffeld worden ook minder sociaal zijn.

Ze kunnen hun gevoelens minder uiten en kunnen hier zelfs mentale problemen mee krijgen. Ga dus gewoon lekker door met je kindje knuffelen want het kan eigenlijk geen kwaad. Het is eigenlijk alleen maar goed voor je kleintje.

Ga dus lekker van je gevoel uit en knuffel gewoon je kindje.

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.