Omgaan met voorkeurshouding bij baby’s

Lachende baby

Als ik zelf naar bed ga, dan ga ik standaard op mij zij liggen. Ik heb daarmee een voorkeurshouding tijdens het slapen en de kans is groot dat je het als moeder zelf ook hebt. Jouw baby kan ook een voorkeurshouding hebben tijdens het slapen.

Een baby kan bijvoorbeeld een bepaalde houding aannemen tijdens het slapen. Hierdoor kan je kindje bijvoorbeeld met z’n hoofd telkens naar één kant draaien. Toch is het belangrijk dat je de eerste maanden een voorkeurshouding bij je baby niet toestaat.

In dit artikel...

Eerste 6 maanden op de rug slapen

De eerste maanden is het belangrijk dat je kindje altijd op z’n rug slaapt. Door op de rug te slapen verklein je het risico op wiegendood. Je kindje kan zich namelijk op z’n buik draaien en in het begin niet meer terugdraaien. Hierdoor kan je kleintje stikken in het matras.

Maar er is nog een reden waarom je een voorkeurshouding probeert te voorkomen. De schedel van je baby is nog niet zo stevig als bij een volwassenen. Hierdoor kan de schedel vervormen en scheef worden als je kindje een voorkeurshouding aanneemt.

Toch is het niet zo vreemd dat je kleintje een voorkeurshouding heeft. Uit echo’s blijkt dat 85% van de baby’s in de buik al een voorkeurshouding heeft. Je ziet het kindje telkens met het hoofdje één kant op in de buik liggen. Na de geboorte heeft 1 op de 6 baby’s nog steeds een voorkeurshouding.

Vervormde schedel

Als gevolg van de voorkeurshouding kan na de geboorte de schedel van je kindje vervormen. Bijvoorbeeld omdat je kindje telkens met het hoofdje één kant op gedraaid wil liggen. Er vlakt daardoor één zijde af omdat het schedeltje nog zo zacht en teer is.

Het komt zelfs voor dat een voorkeurshouding ervoor zorgt dat de schedel platter wordt en de oortjes hierdoor verplaatsen. Het is belangrijk dat deze symptomen zo snel mogelijk herkend worden en je probeert om een voorkeurshouding te voorkomen.

Als het kindje al last heeft van een duidelijk afplatting van de schedel, dan kan dit problemen geven bij de ontwikkeling. Voornamelijk de motorische ontwikkeling van het kindje blijft achter. Een kinderfysiotherapeut moet je hier als ouder bij gaan helpen.

De fysiotherapeut kan je kindje stimuleren om oefeningen te doen waarbij de druk op het hoofdje verminderd. Een fysiotherapeut zal altijd een op maat gemaakt advies geven. Daarnaast is het belangrijk dat verdere vervormingen voorkomen worden.

PCM meting

Als je het idee hebt dat je kindje last heeft van de voorkeurshouding en dit zichtbaar is aan de schedel, dan is het slim een afspraak te maken. De fysiotherapeut zal eerst een PCM meting doen. Hierbij wordt de scheefheid van de schedel bepaalt.

Een speciaal bandje wordt hierbij om het hoofdje van je baby gelegd. Dit bandje wordt na enkele minuten hard. De fysiotherapeut haalt het bandje van het hoofdje en heeft nu een mal van de schedel. Nu kan er goed gekeken worden of er afwijkingen zijn vergeleken met een normale schedel.

7 tips tegen een voorkeurshouding

Het is vooral belangrijk om als ouders te voorkomen dat je kindje een voorkeurshouding krijgt. Probeer daarom al direct na de geboorte een voorkeurshouding af te leren. Ik heb 7 handige tips verzameld waarmee je kan proberen de voorkeurshouding af te leren

Draai het hoofdje van je baby

De eerste tip is om elke keer als je kleintje op bed legt het hoofdje een andere kant op te leggen. Eerst leg je een kindje met het hoofdje naar links en daarna met het hoofdje naar rechts. Dit doe je elke keer wisselen als je kindje weglegt.

Leg je baby op de buik

De tweede tip is niet alleen tegen een voorkeursbehandeling, maar ook voor de band met je kleintje. Probeer je baby minimaal drie keer per dag even op je buik te leggen. Doe dit als je kindje wakker is en al direct vanaf de eerste week.

Leg je kleintje alleen op de buik onder toezicht en als je kleintje wakker is. Door je kindje op de buik te leggen gaat hij proberen z’n hoofdje omhoog te houden. Het is een kleine mijlpaal in de ontwikkeling van je kindje. Daarbij leert je kindje een evenwichtsgevoel ontwikkelen.

Het heeft natuurlijk geen nut om tummy time toe te passen als je kleintje slaapt. Hier leert je kindje niets van. Door tummy time toe te passen ontwikkelt je kindje tijdens het wakker zijn juist spieren die hij of zij straks nodig heeft tijdens het lopen of kruipen.

Afwisselen met voeding

De derde tip is vooral handig tijdens het voeden. Probeer ook tijdens het voeden een voorkeurshouding af te leren. De ene keer leg je baby op je linkerarm en de volgende keer op je rechterarm. Hierdoor draait het hoofdje van je baby elke keer een andere kant op.

Vindt je het lastig om een kindje op een andere arm te voeden? Bijvoorbeeld omdat je extreem rechts of links bent? Het kan eventueel helpen om een voedingskussen te gebruiken. Met een voedingskussen kan je een kleintje ondersteunen en afwisselen van houding.

Leid je baby af

De vierde tip is als je kindje maar een voorkeurshouding blijft houden. Check eens of er mogelijk iets in het kamertje hangt wat kan afleiden. Misschien heb je een speeltje aan de kant liggen waar je kindje naartoe draait.

Als ouder is het je nog niet opgevallen dat je kindje daarom steeds naar links of rechts draait. Je kindje wil gewoon graag het speeltje kunnen bewonderen. Om dit te voorkomen kan je het speeltje steeds omwisselen. Je zal merken dat het hoofdje ook meedraait. Hierbij weet je direct dat je goed zit.

Maak contact met je baby

De vijfde tip is om je kleintje op de grond op een speelkleed te leggen. Leg je baby met de wang naar rechts gedraaid. Ga vervolgens vlak voor je baby op de grond liggen. Je baby kijkt je zo aan en zo kunnen jullie intiem contact maken.

Na een paar minuten draai je het om en ga je aan de andere kant liggen en kijk je opnieuw je baby aan. Je leert zo je kindje de nekspieren trainen en een voorkeurshouding afleren. Het kan spelenderwijs een leuke tip zijn.

Beide kanten speelgoed in de box

De zesde tip is voor tijdens de speeltijd in de box. Zorg ervoor dat er aan twee kanten speelgoed hangt. Zo krijgt je kindje prikkels van zowel links als rechts. Het kan je kindje motiveren om telkens een andere kant op te draaien.

Vooral op het moment dat je kindje erg nieuwsgierig begint te worden. Het is dan natuurlijk leuk om te ontdekken wat zowel links als rechts zit. Het speelgoed kan je kindje prikkelen om beide kanten op te draaien en geen voorkeurshouding aan te nemen in de box.

Op de zij leggen

Tip zeven mag je alleen doen als je kindje goed wakker is en onder begeleiding. Leg tijdens het spelen af en toe je kindje op z’n zij. Wissel dit af met de linker en rechterzij. Laat vervolgens je kleintje op de linker of rechterzijde spelen.

Je zal merken dat je kindje het aanleert dat er geen voorkeurshouding is. Maar dat het zowel met de linker en rechterzijde leuk is om te spelen. Dit helpt je kindje om geen voorkeurshouding te ontwikkelen.

Blijkt jouw kindje ondanks alles nog steeds een voorkeurshouding te hebben? Maar heeft dit ook de schedel van je kindje misvormt? Dan is de enige oplossing hiervoor een speciale therapie te volgen.

Redressiehelm therapie

Vooral als je kindje een vrij ernstige afplatting van de schedel heeft wordt therapie voorgesteld. Meestal wordt er gekozen voor de helmredressie therapie. Vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maanden draagt je kleintje gemiddeld 16 uur per dag een helm.

Het helmpje zou de juiste vorm van de schedel aangeven en door de druk ervan groeit de schedel automatisch weer in de juiste vorm. Toch is deze therapie niet wetenschappelijk onderbouwd. Dit is de reden waarom ouders zelf mogen beslissen of ze de therapie gaan volgen.

Ga naar een kinderarts

Vaak wordt het advies gegeven voor de kinderarts en wordt er een helm speciaal voor de schedel van je baby gemaakt. Doordat de therapie niet wetenschappelijk bewezen is wordt deze niet meer vergoed in het basispakket. Als je aanvullend verzekerd bent wordt de therapie soms wel vergoed.

De meningen over het nut van de therapie zijn nogal verdeeld. Sommige artsen vinden dat de therapie te weinig baad geeft en voor bijwerkingen zorgt. Daarbij kost het de ouders veel geld terwijl het te weinig effect heeft. Uiteraard kan je als ouder altijd de mogelijkheden bespreken om therapie toe te passen bij je baby. Een kinderarts en fysiotherapeut kunnen eventueel ook nog andere mogelijkheden bespreken in plaats van een therapie met helm.

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.