Hoe kan ik mijn baby veilig laten slapen?

Het eerste levensjaar van je pasgeboren baby slaapt je kindje ongelofelijk veel. De eerste weken slaapt je kindje gemiddeld zelfs 16 uur per dag. Maar hoe kan je kleintje het beste in het bedje liggen? Ik leg je hier alles uit over de slaaphouding van je baby.

Inhoud

De veiligste manier om je baby te laten slapen die net geboren is op de rug. Voor je baby is dit de fijnste manier om te liggen. Op de rug kan je kleintje namelijk rustig ademhalen en is er geen risico op verstikkingsgevaar.

Helaas kan je baby zelfs als ze klein zijn flink bewegen in de slaap. Heel soms gebeurt het hierdoor dat de slaaphouding van je baby veranderd. Zolang je kindje nog niet zelfstandig kan draaien is het belangrijk om dit te voorkomen. Dit kan je doen door je kleintje in een slaapzak te leggen.

Gebruik een slaapzak

Als je kindje op z’n rug legt in z’n slaapzakje, dan is het belangrijk om het hoofdje wisselend neer te leggen. De ene keer leg je het hoofdje zelf naar links en de andere keer naar rechts. Dit is heel belangrijk om te doen als je kleintje neerlegt.

Als je het hoofdje niet steeds draait bij het slapen, dan kan dit ervoor zorgen dat het kindje z’n hoofdje schreef gaat groeien. De schedel van je kleintje vormt zich nog en is nog niet hard. Hierdoor kan je kleintje een vervorming krijgen door verkeerd te liggen.

Als je het hoofdje niet elke keer draait kan je kleintje zelfs een plat hoofdje krijgen. Zorg er daarvoor voor dat je kleintje elke keer z’n hoofdje draait. Ondanks dat je kleintje een eigen voorkeurshouding heeft. Een voorkeurshouding komt namelijk zelfs bij de allerkleinste gewoon voor.

Voorkeurshouding

Je hoeft je kindje geen voorkeurshouding op de rug meer te geven, zodra je kindje zelfstandig kan draaien. Het is dan ook niet meer echt mogelijk om je kleintje een bepaalde houding te geven. Voor je het weet draait je kleintje zich zelf alweer om.

Het is wel belangrijk dat je kindje in een veilig bedje slaapt. Als je kleintje dan een bepaalde houding aanneemt, dan gebeurt dit veilig. Sommige baby’s hebben vanaf jongs af aan al een voorkeurshouding op de buik. Helaas brengt dit een risico met zich mee ondanks dat je kleintje zelfstandig kan draaien.

Een veilig bedje kan ervoor zorgen dat je kindje op z’n buik kan draaien zonder dat dit meteen tot wiegendood kan leiden. Sinds de eisen aan bedjes strenger geworden zijn neemt het risico op wiegendood flink af. Eventueel kan je hierover laten adviseren door het consultatiebureau.

Niet op de buik slapen

Toch blijft het advies al sinds 1986 dat je een baby nooit op de buik moet laten slapen. Het risico op wiegendood blijft groot als je kindje op de buik slaapt. Toch zijn er nog wel meer risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat je kindje overlijdt aan wiegendood zoals samen slapen en meeroken.

Maar waarom is het zo gevaarlijk als je kindje op de buik gaat slapen? Als je kindje zich op de buik draait en tegen het matras aanligt vervormt de neus en kaak iets. Hierdoor wordt het voor je kleintje lastiger om adem te halen en neemt het risico op wiegendood toe.

Toch blijkt uit een recent onderzoek ook weer dat buik slapen misschien wel losstaat van wiegendood. Het advies blijft alleen wel om je kindje zo min mogelijk op de buik te laten slapen. Het blijft namelijk een risico waarbij je kleintje te weinig zuurstof binnenkrijgt.

Het wordt dus afgeraden om je baby op de buik te laten slapen, maar soms heeft je kindje echt een voorkeurshouding. Het is dan heel lastig om je bed uit te gaan als je kindje toevallig op z’n buik draait.

Zoek een goede balans

Je wilt namelijk als moeder niet geen oog dicht doen omdat je kleintje heel misschien op z’n buik draait. Als het de enige optie blijkt te zijn waarop je kindje wel slaapt, dan is het slim om het gewoon toe te staan.

Bespreek het wel altijd met het consultatiebureau als je kindje echt een buikslaper is. Bij het consultatiebureau kunnen ze je nog wat advies geven en uitleggen wat het risico is als je kindje toch op de buik slaapt.

Het is wel belangrijk dat je kindje bij buikslapen goed kan bewegen en zelfstandig z’n hoofdje kan optillen. Zo kan je kleintje zichzelf corrigeren als er te weinig zuurstof binnengekregen wordt tijdens het slapen. Je kan je kleintje zo veilig laten slapen.

Vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan rollen etc. mogen ze eigenlijk pas zelf een houding kiezen. Je zal merken dat je kleintje al vrij snel een bepaalde voorkeurshouding aanneemt. De kans is groot dat je zelf ook een voorkeurshouding hebt en dit is bij de meeste volwassenen niet op de rug.

Foetushouding

De meest gekozen voorkeurshouding bij baby’s is de zij of buikligging met de beentjes opgetrokken in de lucht. Dit wordt ook wel de foetushouding genoemd omdat je kleintje zo al die tijd in de buik gelegen heeft. Na de geboorte vinden baby’s dit nog steeds een hele fijne houding om in te liggen.

Naast buik slapen wordt het ook afgeraden om je baby op een jonge leeftijd op de zij te laten slapen. De meeste kinderen lukt het al na een paar weken om op de zij te rollen en te slapen. Maar uit onderzoek is gebleken dat zijslapen helaas ook het risico op wiegendood vergroot.

Op de zij slapen

Een baby mag pas op z’n zij slapen als je kindje echt goed zelfstandig kan omrollen. Het verschilt echt per kindje hoe snel ze kunnen rollen. Sommige kinderen kunnen dit al na een paar weken en anderen doen er iets langer over.

In de winkel zijn speciale stabilisatiekussens te koop waarmee je kan voorkomen dat je kindje niet op z’n zij kan rollen. De kussens zouden ook voorkomen dat je kleintje een plat of scheef hoofdje krijgt. Ik adviseer je om dit kussen niet aan te schaffen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor en een kussen is gevaarlijk voor jonge kinderen.

Het gebruik van een kussen kan zelfs het risico op wiegendood laten toenemen. Dit is bij elk kussen in welke vorm dan ook dus ook een stabilisatiekussen. Laat je dus niet wijs maken dat je zo kussen nodig hebt in de winkel. 

Deel dit bericht met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *