Hoe kan ik veilig slapen met mijn baby?

Vinger baby vasthouden

Negen maanden lang heb je jouw baby bij je gedragen. Zodra je kleintje geboren is dit een hele verandering. Je draagt je kleintje ineens niet meer dicht bij je. Voor je kindje is het ook een hele omschakeling. Mama is ineens niet meer constant in de buurt.

De meeste ouders kiezen er daarom voor om de eerste weken na de geboorte samen met hun baby te slapen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je kindje veilig op de kamer laat slapen. Laat je baby bijvoorbeeld nooit bij je in bed slapen.

In dit artikel...

Co-sleeper

In Amerika is het slapen met je baby een groot fenomeen. Hier wordt het co-sleeping genoemd. Bij co-sleeping slaap je een soort van in één bed met je baby. Maar wel op een veilige manier. Speciaal voor ouders die dit graag willen bestaan er co-sleeping wiegjes.

Een co-sleeping wiegje is aan één zijde open. Deze zijde schuif je tegen je eigen bed aan. Via de open zijde kan je kindje aanraken. Maar het is niet mogelijk om op je kindje te rollen of dat je kleintje stikt in je matras of deken.

Doordat het bedje aan één kant open is kan je kindje constant aanraken en troosten. Je hebt je kleintje dicht in de buurt ondanks dat je apart slaapt. Sommige ouders vinden dit heerlijk, maar er zijn ook ouders die dit niets vinden. Dit is echt iets persoonlijks en moet je zelf gaan ervaren en uitproberen.

De meeste ouders kiezen voor samen slapen met hun baby vanwege de vele voordelen die eraan verbonden zijn. Maar het blijft een persoonlijke keuze of je kiest voor samen slapen of apart slapen.

Het grootste voordeel voor ouders die samen slapen is dat je beter slaapt. Als je net ouder geworden bent schrik je wakker van elke mogelijke huiltjes. Je bent bang niet wakker te worden als je kindje je nodig hebt. Dankzij co-sleeping is je kleintje altijd in de buurt en hierdoor slapen de meeste ouders juist rustiger.

Band met de baby versterken

Samen slapen zou ook de band met je kindje versterken. Jullie leren elkaar pas echt goed kennen door samen te slapen. Het is natuurlijk ook heerlijk om lekker dichtbij elkaar te liggen. Daarbij vallen de meeste baby’s hierdoor sneller zelf in slaap.

Als je kindje iets nodig heeft begint hij te huilen. Dit is een normaal reflex en hoort bij baby’s. Maar doordat hij of zij weet dat mama vlakbij is stopt het huilen sneller. Je hebt dus minder snel het risico op een huil baby.

De meeste baby’s voelen zich door het samenslapen ook wat beter geboren. De hartslag van je baby wordt rustiger en hij voelt zich veilig omdat mama en papa altijd lekker dichtbij in de buurt zijn.

Huidhonger

Als je baby veel huilt in de nachten, dan kan dit een teken van huidhonger zijn. Je kleintje mist je aanwezigheid en wil graag weer samen zijn net als in de buik. Voor deze baby’s kan co-sleeping echt de ideale oplossing zijn.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan samen slapen. Aan elk voordeel zit een nadeel en dus ook aan samenslapen. Het eerste nadeel is dat het ontzettend belangrijk is dat samen slapen veilig gebeurt.

Zorg er dus voor dat je een wiegje op de kamer zet of kies voor een speciale co-sleeper als je kindje echt dichtbij in de buurt wilt leggen. Maar leg je baby nooit in je eigen bed. Dit kan een risico zijn op verstikking en wiegendood.

Nog een nadeel is dat sommige ouders het helemaal niet prettig vinden. Dit is echt heel persoonlijk. Terwijl sommige ouders hun kindje graag dichtbij zich hebben willen anderen het absoluut niet.

Ze worden wakker van elk zuchtje of kreuntje die hun baby maakt. Daarbij vinden ouders het ook fijn om soms wat tijd voor zichzelf te hebben. Of samen intiem te zijn zonder dat de baby naast hun ligt te slapen.

Baby went aan co-sleeping

Een ander nadeel is dat je kleintje kan gaan wennen aan co-sleeping. De eerste 6 maanden zal dit nog niet gebeuren, maar daarna wel. Je kindje is gewend dat je constant in de buurt bent. Hierdoor kan je kleintje niet zomaar in de andere kamer leggen.

Je moet het dus weer zien af te leren dat je kindje in z’n eigen kamer en bedje gaat slapen. Dit kan bij sommige kinderen echt een hoop problemen opleveren. Veel ouders zien dit als nadeel aan co-sleeping.

Een ander nadeel is dat kinderen met co-sleeping vaak aanhankelijk worden. Ze willen graag papa of mama in de buurt. Dit willen ze niet alleen in de nacht, maar ook overdag. Je kindje kan daardoor heel moeilijk alleen slapen en dit kan vrij lastig zijn.

Als ouder wil je soms gewoon even je handen vrij hebben en dat is het fijn als je kindje ook zelfstandig kan slapen. Dit kan best wel een nadeel zijn van co-sleeping waarbij je kindje nog meer van jouw afhankelijk maakt.

Roken en co-sleeping

Het risico op wiegendood neemt toe als je aan co-sleeping doet en één van beide ouders rookt. Overigens kan het ook gevaarlijk zijn als één van beide drugs of alcohol gebruikt heeft. Hierdoor kan je even vergeten dat je kindje bij je op de kamer slaapt met alle gevolgen van dien.

Samen slapen heeft dus z’n voor en nadelen. Het is vooral heel persoonlijk om een keuze hierin te maken. Sommige ouders kiezen ervoor om de eerste week de wagenbak van de kinderkamer op de slaapkamer te leggen. Je kleintje is zo dichtbij, maar ligt niet bij je in bed.

Het is een tussenstap tussen in bed slapen bij papa en mama en apart op de slaapkamer. Maar het blijft natuurlijk wel een persoonlijke keuze. Als je hierdoor zelf onrustig slaapt en weinig slaap pakt kan apart slapen een betere keuze zijn. Maak deze afweging vooral voor jezelf op basis van je eigen ervaringen.

Deel dit bericht:

Eén reactie

  1. Beide therapieën vullen elkaar, zowel qua stijl als qua inhoud, goed aan. In de loop der jaren zijn ze steeds meer met elkaar verweven geraakt. Daarom spreken we tegenwoordig van cognitieve gedragstherapie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.