Opvoeding van mijn baby

Het ouderschap is één van de mooiste ervaringen in het leven, maar het kan ook een hele uitdaging zijn. Het opvoeden van een baby vergt veel tijd, energie en geduld.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te leren over het ouderschap, zodat je je kind de best mogelijke zorg en opvoeding kunt geven. Er zijn veel verschillende benaderingen van opvoeden en wat voor het ene gezin werkt, werkt misschien niet voor het andere.

Vaak is experimenteren nodig om te vinden wat het beste werkt voor jou en je kind. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar om ouders te helpen hun weg te vinden in het ouderschap.

In dit artikel neem ik je wat er allemaal belangrijk is in de opvoeding van kinderen. Ik geef veel tips, opvoedmethoden maar ook valkuilen waar ouders (ook ik) snel invallen.

In dit artikel...

Wanneer begint de opvoeding

De eerste 6 maanden kan je eigenlijk nog niets fout doen qua opvoeding. Je kan je kleintje nog niet verwennen en het is vooral belangrijk om aandacht, voeding en tijd voor je kindje vrij te maken.

Langzaam aan begint je kleintje zich te ontwikkelen. Je kindje begint meer te zien en de wereld om zich heen te ontdekken. Om de wereld beter te leren kennen zal je kindje gaan tijgeren om bij alles in de buurt te komen.

Je kleintje komt nu in de ontdekkingsfase van z’n leven.

Doordat alles dichterbij komt wordt het leven ineens een stuk interessanter. Ineens is er een afstandsbediening met knopjes waar je op kan drukken. Of staat er een bord eten voor je neus waar je mee kan spelen.

Natuurlijk is de ontdekkingsfase belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Maar het is wel belangrijk om al meteen met de opvoeding te beginnen.

Hoe voed je een baby op?

Vanaf het moment dat je kindje op ontdekkingstocht gaat is het belangrijk om met de opvoeding te beginnen. Je moet je kindje corrigeren bij negatief gedrag. Bijvoorbeeld als je kindje het keukenkastje ontdekt en alles eruit haalt. Of als er eten op tafel staat en het handje direct erin begint te graaien. En daar hoort natuurlijk ook bij om te belonen bij positief gedrag. Denk hierbij aan een compliment of een knuffel.

Kindje zwaait

In het begin zal het toespreken van je kindje nog geen effect hebben. Je hebt het idee dat je kindje je niet begrijpt of luistert. Dit klopt want je kindje kan het verband nog niet leggen. Maar dit betekent niet dat je het gedrag moet laten gaan.

In het begin zal nee of niet doen nog niets betekenen. Maar door het elke keer te herhalen zal je baby op ten duur de connectie leggen. Dit heeft tijd nodig.

Het is daarom ontzettend belangrijk om het constant te blijven herhalen.

In het begin kan het best vermoeiend zijn om constant je kindje te corrigeren. Vooral omdat het geen effect lijkt te hebben. Maar het is belangrijk om te weten dat de aanhouder wint. Uiteindelijk zal je kindje je wel begrijpen en stoppen met het keukenkastje leegtrekken of op de knopjes van de afstandsbediening drukken.

Opvoeden is belangrijk

Elke ouder wil z’n kindje de optimale ontwikkeling meegeven. De opvoeding draagt hieraan bij. Uiteindelijk draagt de opvoeding van je kindje er aan bij hoe hij of zij zich later gaat gedragen. Je kindje leert met een goede opvoeding zich zelfstandig te gedragen en uit te groeien tot een sociaal persoon.

Het is voor ouders belangrijk om zowel positief als negatief gedrag aan te moedigen.

Dit helpt bij ontwikkeling van je kindje. Natuurlijk wil je niet dat jouw kind straks gezien wordt als de schrik van de buurt. Of nog erger dat je kindje in de criminaliteit beland.

Elk kindje heeft regels en aandacht nodig. Het is belangrijk dat je kindje door opvoeding leert wat goed en minder goed is. Maar ook dat positief gedrag beloond wordt en negatief gedrag gestraft. Dit leer je kindje zelf aan met de juiste opvoeding.

Juiste opvoeding

Een goede opvoeding

Wat een goede opvoeding is, daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Het is vooral belangrijk dat je een eigen draai in de opvoeding weet te vinden. Geen één kindje is hetzelfde en dingen die bij de één werken zullen bij de ander niet werken.

Er is wel één basisregel: straf negatief gedrag en beloon positief gedrag. Belonen kun je op diverse wijzen doen zoals een knuffel of een klein cadeautje. Zo’n cadeautje hoeft niet veel te kosten, op bol.com vind je al cadeautjes van een paar euro.

Maar er zijn wel opvoedtips die je kan gebruiken en valkuilen waarin je moet proberen niet te vallen. Als je de tips en valkuilen in de gaten houdt kan je voor een uitstekende opvoeding voor je kindje zorgen.

Wij hebben alle tips voor je op een rijtje gezet. Maar uiteraard ook de valkuilen, zodat je hier niet meer in kan vallen.

In totaal hebben we 7 tips en 7 opvoedvalkuilen voor je verzameld.

7 Opvoedtips:

Tip 1: Geef aandacht

Eén van de beste tips die we je kunnen geven is om aandacht aan je kindje te geven. Negatief gedrag is lang niet altijd een ontdekkingstocht van je kleintje. Het gaat vaak om een gebrek aan aandacht. Je kindje vraagt gewoon om aandacht en negatieve aandacht is helaas ook aandacht.

Voor werkende papa’s en mama’s is het soms best een uitdaging om privé en werk gescheiden te houden. Toch is het belangrijk dat als je thuis bent de aandacht 100% uitgaat naar je kindje.

Zet je telefoon desnoods uit en zorg ervoor dat je er voor je kindje bent!

Motiveer je kindje om positieve dingen te gaan doen in plaats van negatief gedrag te vertonen. Je zal merken dat als je kindje aandacht geeft je hier veel voor terugkrijgt. Je kindje zal zich niet langer meer negatief gedragen.

Moedig je kindje ook aan om positief gedrag te vertonen. Ga bijvoorbeeld samen z’n speelgoed opruimen en beloon hem voor elk blokje in de ton. Of ga samen naar de winkels en laat je peuter helpen met de boodschappen. Vol trots laat hij z’n eigen boodschappenwagen vol en je beloon je hem voor positief gedrag.

Uiteindelijk zal alle aandacht ervoor zorgen dat je kindje vanzelf zich positief gaat gedragen en niet meer gaat teruggrijpen naar negatief gedrag. Hou er wel rekening mee dat dit veel tijd gaat kosten, maar dit is het waard als je erin slaagt je kleintje rustig te krijgen.

Tip 2: Wees consequent

De tweede tip is een inkoppertje, maar wel ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je consequent bent in de opvoeding. Hierbij gaat het niet alleen om jezelf, maar ook papa en de oppas oma.

Ga gerust eens een avond om de tafel met elkaar zetten. Geef aan wat je grenzen zijn en wat wel of niet mag. Dit gedrag mag ook bij opa of oma niet voorkomen.

Zwaaiende baby

Zorg er ook voor dat je een kleintje direct aanspreekt op negatief gedrag. Denk niet als het alweer gebeurt laat maar zitten het heeft toch geen nut. Maar blijf volhouden. Het duurt vooral bij jonge kinderen even voor de connectie gelegd wordt.

Maak ook duidelijke afspraken met je kindje. Bijvoorbeeld dat je kindje vijf minuten op de iPad mag voor het slapen gaan. Hou je hieraan en laat je kindje niet nog tien minuten doorgaan. Je hebt tenslotte een afspraak gemaakt en hier moet je aan houden.

Tip 3: Geeft het goede voorbeeld

Tip drie is zelf het goede voorbeeld geven als ouder. Kinderen zijn net papegaaien en nemen het gedrag van hun ouders over. Als je zelf staat te schelden in de auto bij het ophalen van de kinderen van school, dan nemen ze dit over. Jij bent als ouder het goede voorbeeld.

Als je verwacht dat je kindje alsjeblieft en dank je wel zegt, dan moet je dit zelf ook doen in de winkel. Ondanks dat het lijkt dat je kinderen je misschien negeren in de auto of winkel, letten ze wel degelijk op. Hou hier rekening mee als je positief gedrag wilt stimuleren.

Tip 4: Ga nooit de strijd aan

Tip vier is om nooit de strijdt aan te gaan met je kindje. Zodra je kindje wat meer kan praten en communiceren gaan ze vaker de strijdt met je aan. Ze zeggen dat het oneerlijk is wat je doet en blijven de discussie aangaan. Het is belangrijk dat je hier niet in meegaat.

Als je kinderen de strijdt proberen aan te gaan kan je zeggen dat je het begrijpt dat het oneerlijk voelt, maar dat het de regels zijn. Als je kindje vervolgens blijft doorgaan negeer je kindje. Dit werkt vaak effectiever dan constant de discussie aangaan.

Tip 5: Blijf de rust bewaren

Tip vijf is om altijd je rust te bewaren tegenover je kindje. Natuurlijk kan jouw kleintje echt het bloed onder je nagels vandaan halen. Helaas hoort dit ook bij de opvoeding. Het is belangrijk om niet boos te worden want dit werkt averechts.

Wordt ook nooit agressief tegen je kindje. Je laat hiermee zien dat het normaal is om dingen met agressie op te lossen. Soms is het slim om net als je kindje even een time-out te nemen. Geef je kindje gerust die time-out en zoek zelf ook even een manier om te kalmeren.

Tip 6: Praat met je kindje

Tip zes is ontzettend belangrijk en dat is praat vooral met je kindje. Communicatie lijkt bij jonge kinderen nog niet echt mogelijk. Ze kunnen zelf nog niet echt met woorden communiceren. Toch is het belangrijk dat je het gesprek met ze aangaat.

Leg uit waarom iets niet mag of vraag je kindje waarom ze dit gedrag vertonen. Dit laatste kan verstandig zijn als je kindje goed terug kan praten. Door je kindje serieus te nemen voelt je kleintje zich beter begrepen. Dit geeft je kindje zelfvertrouwen en kan een nieuwe driftbui voorkomen.

Laat na afloop je kindje z’n excuses aanbieden en geef elkaar een dikke knuffel. Kom er daarna ook niet meer op terug. Dit hoofdstuk is voor nu afgesloten. Op deze manier leer je kinderen ook meteen normen en waarden bij te brengen. Praten is misschien belangrijker nog dan straffen omdat je kindje er echt iets van leert.

Tip 7: Stel niet te hoge eisen

Tip zeven is meer voor de ouders zelf. Stel vooral niet te hoge eisen aan je kindje. Verwacht niet van een kindje van 1,5 dat deze netjes met mes of vork gaat eten. Of dat je kleintje meteen begrijpt dat bepaalde dingen niet mogen.

7 Opvoedvalkuilen

  1. Agressie
  2. Onduidelijkheid
  3. Meer dan 2x waarschuwen
  4. Geen ruimte voor ontwikkeling
  5. Je partner afvallen in de opvoeding
  6. Omkopen van je kindje
  7. Baby vergelijken met andere baby’s

Opvoeden is een leerproces voor zowel de ouders als het kindje. Het kost tijd om je kindje dingen bij te brengen. Door consequent te blijven en positief gedrag te belonen zal je kindje uiteindelijk zich leren te gedragen.

Valkuil 1: Agressie

De grootste opvoedvalkuil waar je echt niet in moet trappen is agressie en slaan. Het is logisch dat je het soms moeilijk vindt om jezelf te beheersen. Vooral als je kleintje opnieuw begint met een driftbui of het bloed onder je nagels haalt.

Maar door je kindje te slaan zorg je ervoor dat je het voorbeeld van agressie geeft. Je lost dingen op met agressie en dit kan je kindje gaan overnemen. Je kindje kan andere kinderen gaan slaan als hij z’n zin niet krijgt. Of hij kan jouw zelfs gaan slaan of schoppen. Tolereer dit niet en geef zelf het goede voorbeeld aan je kindje.

Valkuil 2: Onduidelijkheid

De tweede opvoed valkuil is dat de instructies niet duidelijk genoeg zijn. Je kindje heeft behoefte aan structuur en duidelijkheid vooral op jonge leeftijd. Ruim nu je spullen op is niet duidelijk genoeg. Je kindje snapt even niet waar hij moet beginnen. Vooral als het een grote bende geworden is.

Geef duidelijk aan welke spullen je kindje moet opruimen.

Zeg eerst ruim even je lego op. Je kindje snapt nu goed wat hij moet doen en zal sneller op opruimen overgaan. Deze valkuil is er natuurlijk niet alleen met opruimen, maar ook met andere zaken. Zorg ervoor dat je gewoon duidelijk bent in je opdrachten.

Valkuil 3: Meer dan 2x waarschuwen

De derde valkuil is dat je nooit meer dan twee keer een instructie moet geven. We zien het vaak gebeuren dat ouders zeggen dat ze de iPad afpakken als ze nog één keer dit gedrag vertonen. Vervolgens waarschuwen de ouders nog vijf keer voor ze actie ondernemen.

Als je aangeeft dat er straf komt als er niet direct verbetering komt, dan moet je ook straffen als het moment daar is. Dit is natuurlijk een valkuil omdat je geen gedoe wilt. Toch is het heel belangrijk om hierin consequent te blijven.

Valkuil 4: geen ruimte voor ontwikkeling

De vierde valkuil is dat we soms geen ruimte voor ontwikkeling openlaten voor ons kleintje. Het is belangrijk dat je niet te strak je kindje gaat opvoeden. Je kindje moet zich ook leren ontwikkelen en hier hoort het maken van fouten bij.

Als er te weinig ruimte is om fouten te maken, dan blijft je kindje ook achter in de ontwikkeling. Je merkt ook dat je kindje heel erg van jouw afhankelijk wordt. Alles wordt tenslotte al voor je kindje uitgekauwd. Zorg er dus voor dat je kindje ook de ruimte heeft om fouten te maken.

Valkuil 5: Je partner afvallen in de opvoeding

De vijfde valkuil is een gevaarlijke om mee te maken. Soms ben je het niet helemaal eens hoe je partner iets aanpakt. Of hoe opa of oma je kind behandelen. Het is belangrijk dat dit besproken wordt, maar niet waar het kind bijstaat.

Laat jouw partner het op dit moment op zijn manier oppakken en val je partner bij. Bespreek daarna als je kindje op bed ligt dat je dit liever niet zo aanpakt. Maar val je partner echt nooit af waar je kindje bij is. Je geeft daardoor je kindje het idee dat hij of zij niet naar oma of je partner hoeft te luisteren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Valkuil 6: Omkopen van je kindje

Valkuil zes is een verleiding waar veel ouders voor vallen. Dit is het omkopen van je kind. Het lijkt soms wel te helpen als je kindje omkoopt. Maar helaas kan het je kindje ook aanmoedigen om jouw te manipuleren.

Je gaat je kindje steeds vaker omkopen en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je kindje verwacht ineens standaard een tegenprestatie van jouw kant in ruil voor luisteren of goed gedrag. Dit is niet de bedoeling van een goede opvoeding. Val dus nooit voor deze valkuil en koop je kindje niet om.

Valkuil 7: Baby vergelijken met andere baby’s

Valkuil zeven wat je echt nooit mag doen is je kindje vergelijken met anderen. Ouders neigen al snel om te zeggen ja maar je broertje doet het wel goed. Of kijk dat kindje eens goed luisteren, dat zou jij ook kunnen doen.

2 baby's drinken

Deze uitspraken hebben een grote impact op een jong kindje. Helaas is het geen positieve impact. Je kindje kan er onzeker en een minderwaardigheidsgevoel door ontwikkelen.

Let er op dat je niet gaat vergelijken en wijs vooral het gedrag van je kindje af.

Laat weten dat het niet om jouw kindje als persoonlijkheid gaat, maar puur om wat hij fout doet. Op deze manier is het ook voor jouw kindje duidelijk wat er precies speelt.

Welke opvoedmethoden zijn er?

Er zijn verschillende opvoedmethodes die je kan gebruiken voor het opvoeden van je kindje. Helaas is het niet zo dat alle opvoedmethodes even goed werken. Sommige methodes werken effectiever, dan andere opvoedmethodes.

Als ouder twijfel je eigenlijk elke dag aan de opvoedmethode die je gebruikt. Dit kunnen we goed begrijpen. Soms kan het bij je kindje effectiever zijn om een andere opvoedmethode te gebruiken.

Ik heb de vijf populairste opvoedmethodes voor je op een rijtje gezet.

1. Natuurlijk ouderschap

Een bekende opvoedmethode uit Amerika is natuurlijk ouderschap. Kinderarts William Sears bedacht deze opvoedmethode. In het Amerikaans wordt de methode Attachment Parenting genoemd. Bij deze opvoedmethode staat de vertrouwensband tussen ouder en kind centraal.

baby in armen ouders

Volgens William Sears is de enige echte ervaringsdeskundige van een kind z’n eigen ouders. De eigen ouders kennen hun kindje als beste en weten wat hun kleintje nodig heeft. Maar in het begin moet zo’n band met je kindje nog ontstaan.

William Sears vindt het daarom belangrijk dat er gewerkt wordt aan een vertrouwensband tussen de ouders en het kindje. Hoe beter de band en hechting tussen de ouders is, hoe beter de signalen van het kindje door de ouders begrepen worden.

In het begin is het voor ouders nog onmogelijk om direct door te hebben welk huiltje bedoelt is voor voeding en welke voor aandacht. Je moet je kindje eerst goed leren kennen. Als je hierin slaagt pik je sneller de signalen op en weet je hoe je op behoeftes moet inspelen.

In de praktijk zijn er een aantal handvaten om de band tussen jouw en je kleintje te versterken. Deze handvaten zijn door William Sears beschreven in z’n eigen handboek.

Eén van de handvaten is dat er veel tijd en energie gestoken moet worden in de band met het kindje na de geboorte.

Probeer direct na de geboorte tijd vrij te maken voor huid-op-huid contact. Doe dit zowel met de moeder als de vader.

Op deze manier heeft het kindje alle zintuigen open om met de ouders contact te leggen. Koester vooral het eerste moment van kennismaking met je kindje. Het is mogelijk om dit ook aan te geven in je bevallingsplan.

Het tweede handvat is om direct te reageren op huilen bij een baby.

Huilen is voor jouw kindje een manier om te communiceren. Zorg er ook voor dat je kindje nooit alleen is als je kindje huilt. Dit geeft voor jouw kindje een signaal van vertrouwen.

Bij natuurlijk ouderschap als opvoedmethode is ook borstvoeding van belang. Hiermee bevorder je de hechting tussen de moeder en de baby. Bij borstvoeding zorg je ook voor huid-op-huid contact.

Nog een tip bij deze opvoedmethode is om je kindje zoveel mogelijk bij je te dragen.

Dit doe je in een draagdoek. Voor jouw kindje geeft dit het gevoel dat ze weer terug is in de baarmoeder. Daarnaast heb je handen even vrij en je kindje toch dichtbij je.

Probeer ook scheiding zoveel mogelijk te vermijden en met een co-sleeper het kindje bij je in de buurt te laten slapen. Voor jonge baby’s is de behoefte aan aandacht en liefde ontzettend belangrijk.

Er komt een moment dat je kindje ouder wordt en gecorrigeerd moet worden. Bij deze opvoedmethode is het belangrijk dat dit gebeurt op een positieve manier. Je kindje ontwikkelt zo empathie voor de ouders en anderen.

Corrigeer positief

Het is wel belangrijk dat je ook bij deze opvoedmethode duidelijk je grenzen aangeeft en eventueel het geheel stuurt. Daarbij is bij natuurlijk ouderschap belangrijk dat er altijd balans is in het gezin en jullie samen van elkaar genieten.

Als je kindje ouder wordt is het ook belangrijk om goed te luisteren. Probeer met elkaar te communiceren over problemen of ongenoegen. Laat merken dat je een probleem begrijpt en probeer zonder geweld of woede conflicten op te lossen.

Dit hoort bij natuurlijk ouderschap.

Overigens is het niet zo dat je bij natuurlijk ouderschap je kindje altijd z’n zin geeft. Het is vooral belangrijk dat je kindje leert om verbaal z’n behoeftes te uiten en leert praten over problemen. Dit helpt zeker bij de ontwikkeling van een sociaal kind met veel zelfvertrouwen in het leven.

2. Onvoorwaardelijk ouderschap

Een andere populaire opvoedmethode is onvoorwaardelijk ouderschap.

Hierbij draait het niet om het straffen van je kindje, maar houden van je kindje zoals die is. De nadruk van deze opvoedmethode ligt op het laten zien dat je van je kindje houdt.

Dr. Alfie Kohn is de bedenker van deze opvoedmethode en schreef er meerdere boeken over. De opvoedmethode is uitgewerkt vanuit meerdere uitgangspunten. Een aantal van deze uitgangspunten leggen we hier uit.

Eén van de uitgangspunten is dat je als ouder geen voorwaarden mag hebben. Veel ouders hebben voorwaarden bijvoorbeeld dat kinderen hun bordje moeten leeg eten. Volgens Dr. Alfie Kohn betekent dit eigenlijk dat je pas positieve aandacht krijgt als je gewenst gedrag vertoond.

Maar liefde van ouders moet standaard zijn en niet verdiend worden met voorwaarden.

Liefde van ouders moet onvoorwaardelijk zijn

Een ander uitgangspunt is dat je met je kinderen moet samenwerken. Samen moeten jullie er iets van maken. In plaats van te straffen of gedrag te dwingen, moeten jullie samenwerken om conflicten op te lossen.

Een ander belangrijk uitgangspunt is intrinsieke motivatie. Dit betekent dat ze kinderen proberen te motiveren om zelf dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld om zelf de kamer op te ruimen.

Het is volgens Dr. Alfie Kohn veel belangrijker om goed met je kindje te communiceren in plaats van een time-out. Probeer met je kindje te praten om te achterhalen waarom er negatief gedrag vertoond wordt. Probeer vervolgens een oplossing voor z’n problemen te bedenken.

Hou er ook rekening mee dat kinderen meer begrijpen, dan je zou denken. Vaak denken ouders dat je bij jonge kinderen geen grenzen kan stellen. Maar volgens onvoorwaardelijk ouderschap kan dit wel zolang ze het maar begrijpen. Als kinderen grenzen begrijpen respecteren ze sneller. Probeer daarom hierover te communiceren.

Kijk ook goed of jouw grenzen wel realistisch zijn. Kan je van een kindje van 2 wel verwachten dat hij z’n bordje netjes leeg eet? Of dat je kindje van 4 zelfstandig z’n kamer opruimt. Neem je eigen grenzen dus goed onder de loep voor je ze aangeeft aan je kindje.

Een andere opvoedmethode is speciaal bedacht voor kinderen met probleemgedrag.

3. Verbindend gezag & geweldloos verzet

Deze opvoedmethode wordt Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet genoemd. Bij probleemgedrag moet je denken aan extreem gedrag zoals weglopen, drugs, geweld en weigering van naar school gaan.

De eerste neiging van ouders bij kinderen met probleemgedrag is door te gaan straffen. Maar dit is bij probleemgedrag juist niet de oplossing. Vaak zijn de kinderen tegendraads tegen ouders die de baas willen spelen. Dwinggedrag gaat hier geen oplossing voor bieden.

Met deze opvoedmethode kan je de problemen aanpakken.

Eén van de uitgangspunten is om positief contact met je kind te zoeken. Veel ouders hebben geen zin om leuke dingen met hun vervelende puber te doen. Ze zouden het niet verdiend hebben. Maar het kan ook verzoenend werken om juist iets leuks te gaan doen. Een activiteit die past bij de interesses van je puber.

Lachend kind

Daarnaast is een uitgangspunt dat er geweldloos verzet getoond wordt tegen het gedrag van je kind. Als ouder reageer je al snel boos of met straf als je kindje of puber negatief gedrag vertoond. Het is belangrijk om hier niet aan toe te geven.

Probeer in plaats van te straffen een oplossing voor het probleem te bedenken. Geef niet toe dat je kindje goed bezig is, maar praat met je puber of kindje over het probleem.

Heb je het gevoel dat je nu niet redelijk kan reageren? Stel een gesprek dan even uit en koel allebei even af. Ga pas later het gesprek aan over bepaalt gedrag met je kind.

Uiteindelijk zal een rustig gesprek een veel beter effect hebben.

Biedt je kindje ook een verzoeningsoffer aan. Bijvoorbeeld door een kop thee te brengen met een koekje voor je het gesprek aangaat. Of maak een keer het favoriete eten van je kindje klaar.

Helaas kan een probleemkind veel schade binnen een gezin veroorzaken. Het kan daarbij fijn zijn om sociale steun te zoeken bij je andere ouders. Er zijn verschillende organisaties waarbij je hiervoor terecht kan. 

4. Wederzijds respect

Een andere opvoedmethode waar je gebruik van kan maken is de Gordon methode.

Bij deze methode ben je als ouder gelijkwaardig aan je kindje. Het gaat hierbij om wederzijds respect. De opvoedmethode werd bedacht door Thomas Gordon. Hij was een Amerikaans psycholoog die de relatie tussen ouders en kinderen onderzocht.

Vanuit de gordon methode wordt er niet alleen rekening gehouden met de behoefte van het kindje, maar ook van de ouders. Het ouderschap brengt een grote verantwoording met zich mee. Thomas Gordon vindt dat je als ouder ook tijd en ruimte moet maken voor je eigen behoeftes.

Als je geen ruimte maakt voor je eigen behoeftes, dan loopt de emmer vol en kan je het ouderschap niet meer aan. Het is belangrijk dat niet alleen kinderen hun behoeftes aangeven, maar ook ouders. Kinderen hebben pas echt steun aan hun ouders als ze goed in hun vel zitten.

Bij deze opvoedmethode draait het voornamelijk om behoeftes. Ook naar de behoeftes van een kindje zijn belangrijk. Soms ontstaat negatief gedrag omdat je eerder niet naar de behoeftes geluisterd hebt. Je kindje had het al aangegeven dat er behoefte was aan aandacht of honger.

Het derde uitgangspunt geeft aan dat de band tussen een ouder en kind bepaalt wordt door de manier waarom omgegaan wordt met het gedrag van een kindje. Welk gedrag is acceptabel en welk gedrag is niet acceptabel? Soms is het belangrijk om gedrag van een kindje te accepteren omdat het erbij hoort.

Stel je kindje heeft een driftbui omdat hij het allemaal even niet meer begrijpt. Dit hoort erbij en het is niet goed om hier als ouder boos over te worden. Kijk dus goed welk gedrag acceptabel is en welk gedrag niet acceptabel is.

Als blijkt dat je kindje gedrag vertoond dat niet acceptabel is, dan is goede communicatie van belang. Probeer begrip richting je kindje te tonen en uit te leggen dat je het begrijpt, maar geef ook aan dat het niet kan. Probeer een oplossing aan je kindje te bieden en ontken het probleem neemt.

Een goede communicatie is de sleutel volgens de Gordon methode. Probeer je kindje altijd goed te observeren en zorg ervoor dat je de juiste oplossing biedt. Kijk goed naar de behoefte van je kindje en probeer hierop in te spelen met een oplossing om het probleem op te lossen.

5. Omdenken in de opvoeding

De laatste populaire opvoedmethode heet omdenken in de opvoeding. Het gedrag van een kindje wordt vaak als een probleem gezien dat opgelost met worden. Bij omdenken in de opvoeding wordt het gedrag niet als een probleem gezien, maar als een mogelijkheid.

Berthold Gunster bedacht de opvoedmethode en schreef er zelfs meerdere boeken over voor ouders die zijn systeem willen toepassen. Vaak blijkt volgens Gunster namelijk niet dat het kind het probleem is, maar de ouders. De ouders houden probleemgedrag onbewust in stand.

Daarnaast geeft de methode van Gunster aan dat geen één mens hetzelfde is qua karakter en manier van denken. Daarom vraagt het opvoeden van een kindje om creativiteit.

Het is belangrijk om je manier van opvoeden aan te passen aan de behoeften van je kindje.

Voor elk kindje moet een strategie op maat bedacht worden volgens de opvoedmethode van Gunster. Hierbij moet de focus liggen op de basale gevoelens van je kindje. Wat wil je kindje nu echt met z’n gedrag bereiken?

Daarnaast vindt Gunter het belangrijk dat ouders vooral naar het nu kijken en niet de toekomst. Veel opvoedmethodes richten zich op de opvoeding naar een volwassenen. Wat wil je in de toekomst voor je kindje? Laat dit vooral los en focus je op je kindje vandaag de dag.

Omdenken in opvoeding

Probeer de gebreken van je kind te zien als een talent en een kans. Stel je kindje is koppig en je wil dit afleren. Je zal er in de praktijk op stuiten dat je kindje alleen maar meer koppig wordt.

Als je in plaats daarvan het gedrag negeert zal je merken dat je kindje minder koppig wordt. Zie het vooral niet als een probleem, maar een stukje karakter van je kindje.

Samen afspraken maken over de opvoeding

Het is belangrijk dat je de zorg van jullie kindje samen op je neemt. Als ouder hoor je samen te werken als een team. Je mag elkaar nooit afvallen als het aankomt op de opvoeding. Maar het is hiervoor wel belangrijk om op één lijn te liggen.

Voor kinderen is het prettig als ouders dezelfde lijn en structuur in hun opvoeding hebben. Het is daarom van belang om hierover afspraken te maken. Je kindje weet daardoor waar ze aan toe zijn bij beide ouders en de regels verschillen niet per ouder.

9 Opvoedtips voor ouders

Het kan slim zijn om gewoon eens als de kinderen slapen om de tafel te gaan zitten. Wees duidelijk naar elkaar welke plannen jullie hebben voor de opvoeding. Het is belangrijk dat jullie elkaar steunen in de opvoeding en jullie ook beide achter de aanpak staan.

Ik heb negen tips over hoe jullie samen afspraken kunnen maken over de opvoeding.

Het is hierbij vooral belangrijk dat jullie ook echt samen achter deze afspraken staan. Zo zitten jullie samen op één lijn bij de opvoeding van jullie kinderen.

1. Maak duidelijke afspraken

De eerste tip is om te praten over hoe jullie bepaalde situaties aanpakken. Stel je zoontje heeft een driftbui. Hoe gaat jouw partner hiermee om? Wat doe je zelf? Wat was bij jouw en je partner het effect? Kijk welke behandeling het beste effect had en trek hierin één lijn.

Het kan voorkomen dat je het totaal niet eens bent met de aanpak van je partner. Geef dit aan, maar luister wel naar zijn mening. Zorg er vooral voor dat je dit rustig bespreekt en je niet je emoties de vrije loop laat. Luister naar elkaar en weeg elkaars meningen af om een beslissing te nemen.

2. Benut elkaars sterke kanten

De tweede tip is om te profiteren van elkaars sterke kanten. Sommige ouders hebben engelengeduld terwijl de andere een drifbui echt niet trekt. Geef dit gerust toe en laat de andere ouder het even overnemen als je het niet trekt.

Papa knuffelt met baby

Je kan elkaars sterke kanten ook gebruiken om van elkaar te leren. Geef elkaar wat advies hoe je met bepaalde situaties het beste kan omgaan. Accepteer dat je partner in sommige dingen wat beter is en neem z’n advies aan. Je zal merken dat je zelf ook betere resultaten bereikt met de methode van je partner.

3. Bespreek jullie normen en waarden

De derde tip is ook om de normen en waarden te bespreken. Wat willen jullie je kinderen gaan meegeven? Wat vindt je belangrijk? Dit is iets waar je aan gaat werken met de opvoeding van je kindje.

Bespreek eventueel ook samen hoe jullie zelf zijn opgevoed. Welke punten vond je positief en welke punten vond je negatief? Bij je eigen kinderen heb je de kans om het beter te doen, dan jouw ouders het ooit gedaan hebben. Maar als je ouders het goed aangepakt hebben, dan is het slim om hiervan te leren.

4. Investeer in de band met jullie kindje

De vierde tip is om samen te investeren in de band met jullie kindje. Het is belangrijk om dit niet alleen gezamenlijk te doen, maar ook apart van elkaar.

Wissel eens van verantwoordelijkheden en breng je kind als vader eens naar school

Jullie zijn samen verantwoordelijk en je kinderen zullen het geweldig vinden als beide ouders evenveel interesse tonen.

De band tussen ouders en een kindje is natuurlijk heel bijzonder. Het is de moeite waard om hier elke minuut van je vrije tijd in te investeren. Maar zorg er wel voor dat deze investering verdeeld wordt tussen beide ouders.

5. Blijven praten met elkaar

De vijfde tip dient eigenlijk regelmatig besproken te worden met je partner. Bespreek eens samen wat er op dit moment gaande is in het gezin. Bijvoorbeeld als je kindje nieuw negatief gedrag vertoond. Hoe staat jouw partner er tegenover en hoe gaan jullie die gedrag samen aanpakken?

Het is belangrijk om hier samen afspraken over te maken en hoe jullie er beide tegenover staan. De afspraken die jullie gemaakt hebben moeten jullie straks ook communiceren met jullie kindje. Ga bijvoorbeeld samen een gesprek aan en geef aan wat jullie afgesproken hebben zodat dit duidelijk is.

6. Steun elkaar onvoorwaardelijk

De zesde tip is om elkaar onvoorwaardelijk te steunen in de afspraken die jullie gemaakt hebben. Sta je niet helemaal achter een afspraak? Bespreek dit zonder de kinderen met je partner. Maar val elkaar nooit af voor jullie kinderen.

Heb elkaar lief

Voor je kinderen is dit onbewust een signaal dat ze niet naar je partner hoeven te luisteren. Als iets misloopt en je partner zich niet aan de afspraken houdt bespreek dit dan gewoon even s’avonds als de kids op bed liggen. Communicatie is absoluut de sleutel in succesvol opvoeden.

7. Neem de tijd voor de opvoeding

De zevende tip is vooral als de afspraken in gang gezet zijn. Iedereen moet er vaak even aan wennen als er nieuwe regels zijn. De kinderen moeten eraan wennen, maar ook je partner. Herinner er elkaar vriendelijk aan hoe het ook alweer zat. Ga niet direct straffen als het meteen misgaat.

baby in armen ouders

Nieuw gedrag ontwikkelen bij je kindje kost ongelofelijk veel tijd en geduld. Neem de tijd ook om het gedrag te ontwikkelen. Ga er niet vanuit dat de afspraken die je zojuist gemaakt hebt direct effect hebben.

8. Houd respect voor elkaar

De achtste tip is om vooral met respect met elkaar om te gaan. Als je het niet eens bent met je partner bespreek dit dan rustig. Leg ook goed onderbouwd uit waarom je het er niet mee eens bent. Zorg ervoor dat jullie respect hebben voor elkaars mening over de opvoeding.

Jullie zijn beide voor 50% ouder van het kindje en dus mogelijk jullie ook beide beslissen over de opvoeding. Staan jullie ergens niet voor 100% achter? Geef dit aan en probeer hierin een middenweg te vinden. Relaties bestaan uit compromissen en dit geld ook in de opvoeding van jullie kinderen.

9. Wees een voorbeeld voor je kindje

Tip negen is vooral iets om mee rekening te houden als ouders. Jullie zijn samen het voorbeeld voor jullie kinderen. Als je zelf constant op je telefoon zit mag je niet van je puber verwachten dit niet te doen.

Hou er ook rekening mee dat kinderen onbewust meer meekrijgen, dan je zou denken.

Als je kinderen zwijgzaam in de auto zitten en je begint met schelden, dan pikken ze dit op. Hou hier altijd rekening mee en maak hier ook afspraken over met je partner.

Opvoeding als alleenstaande ouder

De meeste boeken over de opvoeding zijn gericht op ouders. Je leest er tips hoe je de taken het beste kan verdelen en de opvoeding aan kan pakken. Helaas is het lang niet overal zo dat je samen de opvoeding van een kindje regelt. Soms ben je alleen verantwoordelijk voor de opvoeding van je kindje.

11 Opvoedtips voor alleenstaande ouders

De opvoeding van een kindje is voor veel ouders de grootste uitdaging van hun leven. Ineens zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling en opvoeding van een mensje. Maar als je er alleen voor staat is de uitdaging nog veel groter. Je hebt niemand om problemen mee te delen of de taken mee te verdelen.

Gelukkig heb ik 11 tips voor de opvoeding van je kindje als je alleenstaand bent.

1. Durf om hulp te vragen

De eerste tip die we je graag geven is: durf om hulp te vragen. Het is als eenoudergezin best lastig om alles dagelijks te laten rollen. Je leven staat echt volledig in het teken van jouw kleintje. Maar soms heb je ook als eenoudergezin behoefte aan tijd voor jezelf.

Maak ook echt tijd vrij voor jezelf in de agenda. Plan gerust dat avondje stappen met je vriendinnen. Er is altijd wel iemand in de buurt die het leuk vindt om een keer op te passen. Misschien kan je kindje wel logeren bij opa en oma. Het is vooral belangrijk om te durven om soms om hulp te vragen.

Baby bladert in boekje

Laat niet echt alles om je kindje draaien maar zorg er ook voor dat er tijd voor jezelf is. Je zal merken dat dit ook beter voor je kindje is. Als je wat tijd voor jezelf vrijmaakt zal je zelf ook beter in je vel zitten. Dit merkt je kindje direct doordat je veel meer kan hebben. Durf dus gerust eens om hulp te vragen en een avondje vrij te nemen.

2. Vraag om feedback

Tip twee waar veel eenoudergezinnen tegenaan lopen is dat ze het lastig vinden om de opvoeding te bespreken. Er komt altijd een moment dat je als ouder ergens tegenaan loopt. Normaal zou je dit kunnen delen met je partner, maar nu heb je niemand om het probleem mee te bespreken.

baby in armen ouders

Je krijgt ook nooit feedback van een partner over de verzorging van een kind. Dit kan je ook onzeker maken omdat je niet weet of je het eigenlijk wel goed doet. Zorg er daarom voor dat je iemand hebt om dit soort dingen mee te bespreken.

Neem een goede vriendin met kinderen in vertrouwen of praat erover met je eigen ouders.

Je kan zo om feedback vragen en je onzekerheid wegnemen. Merk je dat er niemand in je omgeving is om hierover in gesprek te gaan? Er zijn online praatgroepen voor eenoudergezinnen waarbij je problemen met andere kan bespreken. Hun eigen ervaring kan je verder helpen met problemen waar je tegenaan loopt.

3. Houd de financiën onder controle

Tip drie is om als eenoudergezin je financiën goed onder controle te houden. Als je alleen voor de verzorging van je kindje zorgt kan het geld soms een probleem zijn. Het is daarom belangrijk om je financiën goed onder controle te houden.

Als je alleen voor de zorg voor je kindje staat heb je soms recht op extra toeslagen. Het kan slim zijn om dit even uit te zoeken. Elke euro is toch meegenomen als je alleen voor je kindje zorgt.

4. Denk in mogelijkheden

Tip vier is om als ouder vooral in mogelijkheden te denken. Als alleenstaande ouder denk je vaak dat iets niet mogelijk is omdat je er alleen voor staat. Maar dit hoeft absoluut niet. Stel je wilt sporten om je hoofd leeg te maken?

Bij verschillende sportscholen is er een oppasservice waar je gebruik van kan maken.

Maar je kan ook samen met je kindje sporten als je wat extra beweging nodig hebt. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling door het bos. Je kindje blij en jij krijgt wat extra beweging. Of ga gezellig samen zwemmen in het zwembad. Je doet zo activiteiten waar jullie samen iets aan hebben.

5. Maak goede afspraken met je ex-partner

Tip vijf is handig als je van je partner gescheiden bent. Zorg ervoor dat er goede afspraken komen over de opvoeding van jullie kindje. Probeer samen op één lijn te zitten bij de opvoeding van je kindje.

Maak ook afspraken over de kosten van de verzorging van je kindje. Als jullie getrouwd waren is je partner officieel verplicht om alimentatie voor je kindje te betalen. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag. Dit geld kan je gebruiken voor de verzorging van je kindje.

Familie op een bed

Als je niet getrouwd geweest bent kan je ook afspraken maken over de kosten voor de zorg van je kindje. Het is belangrijk om hier duidelijk afspraken over te maken. Jullie zijn beide verantwoordelijk voor de zorg van jullie kindje.

Probeer ook je kindje tijd met je ex niet te ontnemen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje dat ook je ex nog steeds in zijn of haar leven is. Moedig het gerust aan dat ze samen leuke activiteiten ondernemen.

6. Wees voorzichtig met nieuwe liefdes

Tip zes is handig als er een nieuwe partner in je leven is. Als je verliefd bent, dan is het belangrijk om hier niet direct je kindje in te betrekken. Je weet nog niet hoe de relatie gaat lopen en of je nieuwe partner definitief in het leven van je kindje blijft.

Zorg ervoor dat jullie er allemaal aan toe zijn om elkaar te ontmoeten. Jij moet er klaar voor zijn om je nieuwe partner aan je kindje voor te stellen. Maar je nieuwe partner moet er ook klaar voor zijn om binnen je gezin te treden. Overhaast hierin niets en leer elkaar eerst goed kennen.

Kindje zwaait

Eventueel kan je eerst een dag met je nieuwe partner en kindje doorbrengen en hem voorstellen als een vriend. Je kindje hoeft nog niet direct te weten dat het om je nieuwe partner gaat. Vooral als je nog niet zeker weet of je partner in je leven blijft.

7. Ontmoet andere alleenstaande ouders

Tip zeven is vooral belangrijk voor eenoudergezinnen die zich sociaal buitensluiten. Soms draait alles volledig om je kindje. Je hebt geen tijd meer voor vriendinnen of je vrienden begrijpen je situatie niet. Het is dan fijn om kennis te maken met andere eenoudergezinnen.

Er zijn speciale mama of papa cafés waarbij je kleintje mee kan nemen en andere eenoudergezinnen kan ontmoeten. Het fijne is dat jullie samen in hetzelfde schuitje zitten.

Dit maakt het fijn om erover met elkaar te praten en ervoor elkaar te zijn.

Je voelt je meer begrepen als je in gesprek gaat met andere eenoudergezinnen. Vriendinnen kunnen proberen het te begrijpen, maar je begrijpt het pas echt als je in dezelfde situatie zit.

Hou er rekening mee dat je er vooral niet alleen instaat. 1 op de 10 gezinnen bestaat uit een eenoudergezin. Dit betekent dat in een schoolklas minimaal twee kinderen zitten met maar één ouder in hun leven.

8. Wijs een voogd aan

Tip acht is ook om goede afspraken te maken als jouw iets overkomt. Wat gebeurt er met je kindje als jij komt te overlijden? Als je ex nog in het spel is kan hij de zorg overnemen. Maar wat als je ex niet in het leven van je kindje is of als je weduwe bent?

Zorg ervoor dat alles goed geregeld is als je zelf iets overkomt. Ga hiervoor naar de notaris en wijs een voogd aan. Een voogd krijgt de zorg over jouw kindje als jouw iets overkomt. Vaak denk je hier niet echt over na, maar vooral als je er alleen voor staat is het belangrijk alles goed te regelen.

9. Neem een coach

Tip negen is voor eenoudergezinnen die het vooral mentaal even niet meer trekken. Ze merken dat de stress hun teveel wordt en het feit dat ze de zorg met niemand delen. Durf hiervoor aan de bel te trekken en naar de officiële instanties te gaan.

Bij het spreekuur van het consultatiebureau kan je een afspraak maken om hierover te praten. Je kan eventueel naar een professionele coach gaan die je hierin kan ondersteunen. Een coach die je kan helpen om je verhaal bij kwijt te kunnen. Maar je ook handvaten kan geven hoe je de zorg aan kan pakken.

10. Rust, regelmaat en structuur

Tip tien is niet alleen belangrijk voor eenoudergezinnen, maar geldt voor iedere ouder: creëer veel rust en regelmaat. Als eenouder kan je niet overal tegelijk aanwezig zijn.

Probeer daarom rust, regelmaat en structuur in de zorg van je kindje te creëren.

Plan vooraf je week in en kijk hoe je alles gaat regelen. Bedenk eventueel al de voeding per dag en kook soms op een vrije zondag al voor de hele week. Dit bespaart je veel tijd als je ook nog moet koken en werken. Maak eventueel gebruik van een speciale familieplanner om afspraken voor het gezin te plannen.

11. Schaam je niet

Tip elf is vooral dat je over je schaamte heen moet stappen om hulp aan te nemen of erom te vragen. In je omgeving snappen ze het best dat het lastig is om in je eentje een kindje op te voeden.

Baby ligt op kleed

Durf gerust om hulp te vragen en probeer je vrienden, buren en familie op te trommelen als je het even niet meer red. Er zijn moment dat je jezelf niet in tweeën kan splitsen. Het is dan fijn als je een vangnet van vrienden en familie in de buurt hebt.

Durf hier gerust gebruik van te maken bij de zorg voor je kindje.

Omgaan met adviezen van buitenaf

Als ouder krijg je regelmatig te maken met adviezen van buitenaf over de opvoeding van je eigen kinderen. Je krijgt niet alleen ongevraagd advies van je eigen ouders, maar ook op sociale media of als je op straat loopt. Hoe kan je het beste omgaan met de adviezen van buitenaf?

Het is als eerste belangrijk om te beseffen dat de meeste adviezen goed bedoelt zijn. De mensen om je heen proberen je als ouder een helpende hand te bieden. Ze hebben het idee dat een andere aanpak voor jouw kindje beter werkt. Vooral omdat ze met een andere aanpak zelf positieve ervaringen hebben.

Baby bladert in boekje

Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat het jouw kindje is. Als ouder ken je jouw kindje het beste. Je weet zelf als ouder het beste wat voor jouw kindje goed is. Iemand die voorbij loopt ziet slechts een moment opnamen. Op social media zien mensen ook maar een bepaalt moment en niet hoe het de hele dag eraan toegaat.

Ongevraagd adviezen van buitenaf maken je als ouder onzeker

Vooral in het begin twijfel je als ouder of je het allemaal wel goed doet. Als vervolgens iemand je ook nog eens verbeterd, dan is dit niet goed voor je zelfvertrouwen.

Familie op een bed

Het is normaal dat de opvoeding van jouw kindje een uitdaging is. Soms gaat het goed en soms gaat het wat minder goed. De onbedoelde adviezen van buitenaf kan je gerust aanhoren, maar je hoeft er niets mee te doen. Als ouder weet je wat het beste voor jouw kindje werkt.

Hulp bij de opvoeding

Leren opvoeden is een proces van vallen en opstaan. Het is niet altijd makkelijk om je kindje op te voeden. Als je kleintje erg tegendraads is en niet wil luisteren, dan kan het best lastig worden.

Soms kan je niet anders dan hulp vragen bij het opvoeden.

Veel ouders vinden het lastig om hulp te zoeken bij opvoeden. Dat kan ik me goed voorstellen. Het is een hele stap om aan te geven dat je hulp nodig hebt bij het opvoeden. De meeste ouders vinden het een gevoel van falen. Maar dit is het absoluut niet. Als de opvoeding beter verloopt, dan zal je kindje hier ook baat bij hebben.

Er zijn verschillende opties waar je voor kan kiezen als je hulp nodig hebt bij het opvoeden van je kindje. Wij hebben een aantal tips en instanties voor je op een rijtje gezet.

Praatgroep voor ouders

Eén van de organisaties waarbij je als eerste terecht kan is een praatgroep voor ouders. Je bent absoluut niet de enige ouder die tegen bepaalde problemen aanloopt in de opvoeding. Het is dan fijn als je hier met andere ouders over kan praten.

Baby achter laptop

Er zijn ook ouders die al eens tegen jouw problemen aangelopen zijn en ze succesvol opgelost hebben. In de praatgroep kan je het hier over hebben en adviezen opvolgen. Daarbij geeft een praatgroep vaak veel steun.

Online vindt je verschillende praatgroepen waarbij je terecht kan. Maar je kan eventueel ook bij het consultatiebureau informeren. Zij zijn vaak op de hoogte van praatgroepen bij jouw in de buurt. Samen sta je tenslotte sterker.

Consultatiebureau

Bij het consultatiebureau kan je altijd terecht als je hulp nodig hebt. Geef het hier gewoon aan dat je vastloopt met de opvoeding van je kindje. Bezoek hiervoor eventueel speciaal het spreekuur om de problemen te bespreken.

Het consultatiebureau is verbonden met verschillende organisaties en kan je eventueel doorverwijzen. Soms blijken problemen in het gedrag en de opvoeding een medische oorzaak te hebben. Het is ook belangrijk om dit uit te sluiten.

Bijvoorbeeld bij ADHD of autisme kunnen er problemen in de opvoeding ontstaan.

Het consultatiebureau kan je eventueel helpen om hiernaar te kijken.

Er zijn verschillende organisaties, maar ook programma’s waar het consultatiebureau je naar kan doorverwijzen. Je kan hierbij hulp krijgen en dit is vaak bi jouw in de buurt.

Het kan absoluut geen kwaad om een keer van deze hulpprogramma’s gebruik te maken.

Positief opvoeden

Eén van de programma’s waar je naar doorverwezen kan worden heet Positief Opvoeden. Dit is een organisatie waarbij je één op één adviesgesprekken kan volgen met een opvoeddeskundige. Het is ook mogelijk om hier een cursus te volgen. Dit zijn cursussen waarbij je beter leert omgaan met je kindje en dit draagt bij aan de opvoeding.

Soms ligt het probleem van de opvoeding niet perse bij de ouders zelf. Ze doen eigenlijk alles volgens het boekje, maar hun kindje luistert nog steeds niet. Speciaal voor deze ouders is er Home-start. Dit is een programma voor ouders met weinig vertrouwen in hun eigen opvoeding.

baby in armen ouders

Er komt vanuit Home-start een ervaringsdeskundige langs om bij je thuis te kijken. De ervaringsdeskundige komt bij je kijken hoe je de opvoeding aanpakt en waar het fout gaat. Vaak is het een probleem van vertrouwen en hier kan de ervaringsdeskundige je op wijzen. Er zijn speciale deskundige voor kinderen tot 6 jaar en 7 tot en met 14 jaar.

Zelfhulp boeken

Naast cursussen vanuit de gemeente kunnen ook zelfhulp boeken baat brengen. Het internet staat vol met informatie, maar geeft je geen direct hulpmiddel voor de opvoeding. Met een zelfhulpboek wordt je meer bewust van het gedrag van je kindje. Je leert hiermee omgaan en je kindje ondersteunen.

Het kan absoluut geen kwaad om eens zo’n zelfhulp boek te gaan lezen. Je zal ervaren dat je kindje hierdoor beter gaat begrijpen. Een extra pluspunt is natuurlijk dat je ook leert hoe je met probleemgedrag kan omgaan. Als ouder moet je net als je kindje veel leren.

Met een hulpboek kom je op de goede weg voor de opvoeding van je kindje. 

Huisarts

Als jouw kindje echt probleemgedrag vertoont, dan is een cursus of hulpboek vaak niet voldoende. Je hebt als gezin en ouders goede ondersteuning nodig. In dit geval kan je doorverwezen worden naar de opvoedpoli van de GGZ.

peuter bekijkt boek

Soms is het probleemgedrag van jouw kindje geen gebrek aan opvoeding. Het kan voorkomen dat jouw kindje psychische klachten heeft, waardoor de opvoeding onmogelijk lijkt. De GGZ kan jullie hierbij ondersteunen via de opvoedpoli.

Je kinderen krijgen vanuit de GGZ psychische hulp, maar ook als ouders krijgen jullie hulp en coaching. Jullie leren bijvoorbeeld omgaan met de psychische problemen van je kindje.

Het is hierbij wel belangrijk dat je door de huisarts wordt doorverwezen.

Informeer dus gerust naar de opvoedpoli als je kindje gediagnostiseerd is met een psychische aandoening.

Hoe voed jij je baby op?

Het ouderschap is één van de mooiste ervaringen in het leven, maar de opvoeding kan ook heel uitdagend zijn. Maar het hoeft niet alleen gedaan te worden. Of je je kind nu samen met je partner of als alleenstaande ouder opvoedt, er is veel hulp bij het opvoeden beschikbaar.

We hopen dat de tips in deze blogpost je wat houvast bieden bij het opvoeden van een baby en de ervaring zo positief mogelijk maken voor zowel jou als je kleintje.

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij je baby opvoed of dat je wat aan dit artikel hebt gehad. Laat een reactie achter in de comments en je ontvang altijd een antwoord van me.

Deel dit bericht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.