Hoe kan ik de nachtvoeding afbouwen?

Baby slaapt

Vanaf 6 maanden heeft je baby geen nachtvoeding meer nodig. Toch zal je kleintje zelf nog wel om de nachtvoeding vragen. Je kindje is het namelijk gewend om s’nachts een voeding te krijgen. 

Maar het is niet altijd zo dat je baby voeding nodig heeft als ie wakker wordt en gaat huilen. Het kan ook gewenning zijn om wakker te worden, en dan lijkt het alsof hij/zij honger heeft. Ook daar is een hele goede oplossing voor, klik op de button hieronder voor meer informatie.

Zit jij er he-le-maal doorheen omdat je kind niet doorslaapt?
In mijn e-book vind je bewezen technieken die jou helpen om je baby snel en veilig in slaap te laten vallen. Maar daar blijft het niet bij: je leert je baby ook doorslapen

Klik op onderstaande button

Voor veel baby’s is het ook gewoon een fijn moment met mama en de biologische klok maakt ze eigenlijk wakker om te eten. Het is een soort gewenning geworden net als dat je zelf een paar weken lang een snack tussendoor eet.

Voor je het weet krijg je echt zin in een snack tussendoor ondanks dat je lichaam het misschien helemaal niet nodig heeft. Het advies is daarom om de nachtvoeding te gaan afbouwen. Door het langzaam af te bouwen gaat je kinde vanzelf niet meer om de nachtvoeding vragen.

In dit artikel...

8 tips om nachtvoeding af te bouwen

Ik heb 8 handige tips verzameld die ik zelf gebruikt heb bij het afbouwen van de nachtvoeding. Uiteraard deel ik deze tips direct online met je, zodat je ze meteen zelf kan toepassen. Met deze tips kan je vrij eenvoudig zelf de nachtvoeding gaan afbouwen.

1. Geef meer water

De eerste tip die ik je geef is ideaal als je baby op flesvoeding zit. Bij borstvoeding is dit iets lastiger. Als je flesvoeding geeft doe je altijd een paar delen voeding op een paar delen water. Je gaat nu de delen voeding langzaam afbouwen tot er eigenlijk alleen water overblijft.

Eerst haal je er bijvoorbeeld één schepje voeding vanaf als je kindje om eten vraagt in de nacht. Dit hou je twee nachten vol. Daarna haal je er nog een schepje vanaf. Dit doe je net zolang tot je baby eigenlijk geen voeding meer krijgt.

Je zal merken dat je kindje daardoor langzaam eraan went dat er geen voeding meer komt. Geef je kleintje wel echt de tijd om hieraan te wennen. Je baby is niet na één nacht aan minder eten gewend.

Vergelijk het een beetje met het volgen van een dieet. De eerste twee weken heb je enorm veel honger en ineens vraagt je lichaam niet meer om eten of tussendoortjes. Dit werkt met je baby net zo. Door de voeding langzaam af te bouwen kan het maagje van je kindje wennen aan de vraag van eten.

2. Voed niet direct

De tweede tip is om je kleintje niet meer direct te voeden als je baby hierom vraagt. Soms is het vragen om nachtvoeding een pure reflex. Het is niet bewust van je kindje omdat je kleintje honger heeft.

Psychologen leggen dit soms uit als een kerstmaaltijd. Je hebt helemaal geen honger meer omdat je de hele dag al teveel gegeten hebt. Toch schuif je nog aan voor het hoofdgerecht omdat het een feestje is om te eten. Voor je baby is dit net zo.

Een handige tip die ik toepas bij de nachtvoeding is om je kleintje eerst 10 minuten te laten huilen. Pas na 10 minuten ga ik echt voeding maken. De kans is groot dat je kleintje het binnen 10 minuten opgeeft en gewoon in slaap valt. Het is een duidelijk signaal dat je kleintje uit reflex om voeding vraagt.

3. Papfles

De derde tip was bij mijn kindje een groot succes. Ik merkte dat mijn kindje het toch nog erg lastig vond om de nachtvoeding over te slaan. Ondanks het afbouwen bleef mijn kindje om voeding vragen.

Ik besloot daarom als laatste voeding een papfles te geven. Een papfles vult de maag langer en zorgt voor een voldaan gevoel voor je kleintje. Mijn kindje werd daardoor niet meer wakker voor voeding.

Als je kindje het gewoon nog lastig vindt om zonder voeding door te gaan, dan kan de papfles een oplossing zijn. Natuurlijk is niet elk kleintje gelijk en hebben sommige kinderen er alsnog moeite mee om door te slapen. Maar er zijn ook genoeg kindjes waarbij deze tip echt geholpen heeft om door te slapen.

4. Afkicken

Tip vier is je kindje letterlijk laten afkicken van de nachtvoeding. Ondanks dat je kleintje erom vraagt geef je gewoon geen voeding meer. Na 10 minuten huilen kom je kijken en troost je even je baby. Je laat merken dat je er nog steeds bent, maar je kindje geen voeding krijgt.

Vervolgens neem je rustig plaats in de kamer en blijf je hier zitten tot je kindje in slaap valt. De meeste kinderen moeten hier heel erg aan wennen, maar op ten duur vallen ze echt in slaap. Je zal merken dat de eerste nachten voor je kleintje erg zwaar zijn. Maar na drie nachten laat je kindje zich al makkelijk troosten.

5. Controleer de voeding vraag

Tip vijf is om te checken of je baby wel echt vraagt om voeding. Zoals ik al eerder gezegd heb is het voor veel kinderen een manier van aandacht vragen. Je kleintje is het nu eenmaal gewend om telkens eten te krijgen en vraagt hier ook echt om.

Maar het is wel slim om te checken of het wel echt om eten gaat of gewenning. Naast 10 minuten laten huilen kan je checken hoeveel je baby nu echt drinkt. Bijvoorbeeld door je kindje te foppen en bijna alleen water te geven. Drinkt je baby bijna geen echte voeding en is je kindje daarna verzadigd? Dan is het een teken van aandacht vragen.

2 babys drinken

Vanaf 6 maanden hebben baby’s het echt door dat je door te huilen aandacht kan krijgen van papa of mama. Je kan dan beter je kindje als er geen reden voor is even laten huilen. Voor papa en mama is dit wel even moeilijk vooral als je gewend bent telkens te reageren. Maar je zal merken dat de meeste kinderen vaak vanzelf weer in slaap vallen.

De eerste drie nachten zal je kindje even moeten wennen geen eten te krijgen en geen aandacht. Maar na drie nachten leggen de meeste baby’s al de connectie dat huilen geen zin meer heeft. Als dit niet werkt kan je natuurlijk ook altijd om advies vragen bij het consultatiebureau.

6. Stel de voeding uit

Tip zes is om de late voeding zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Dit kan je doen door gewoon overdag wat meer voedingstoffen te geven. Hierdoor raakt je kleintje overdag beter verzadigd. Probeer volgens echt de late voeding te rekken tot middernacht.

Als je de late voeding rond middernacht geeft krijg je als ouders de kans om de eerste voeding te rekken tot 06.00. Vooral als je een papfles geeft waardoor je kleintje beter verzadigd is. Je zal merken dat je kindje nu echt een nacht volmaakt.

In het begin zal je kindje nog maar tot 06.00 doorslapen, maar dit moment wordt steeds langer. Het kost wat tijd maar uiteindelijk krijg je het voor elkaar om je kindje echt door te laten slapen.

7. Speen in plaats van nachtvoeding

De volgende tip  is om een speen te proberen in plaats van nachtvoeding te geven. Het kan namelijk zijn dat je baby puur een zuigbehoefte heeft ’s nachts en niet persé honger heeft. Zo voorkom je dat je jouw baby aanleert dat hij bij zuigbehoefte eten krijgt. 

Zodra je de speen geeft en je baby gaat weer rustig liggen, dan is de kans heel groot dat nachtvoeding helemaal niet nodig is. Zodra je jouw baby hebt geleerd om ook zelf de speen te pakken bij zuigbehoefte, kun jij zelf ook doorslapen.

8. Geef kunstvoeding

Tip acht is voornamelijk voor als je nog borstvoeding geeft. Na een paar maanden kan de kwaliteit van je melk achteruit gaan. Het kan daardoor dat je kindje echt honger heeft s’nachts omdat er te weinig binnenkomt.

Lang niet elk kindje is hetzelfde en sommige hebben iets meer bijvoeding nodig. In dit geval kan je overwegen om nadat je de laatste borstvoeding hebt gegeven, een klein flesje kunstvoeding erachteraan geeft. Geef gewoon een extra flesje met papvoeding of gewone voeding voor het slapen gaan. De rest van de dag heeft jouw baby voldoende aan de borst.

Nachtvoeding afbouwen met deze tips

Voor sommige ouders kan dit net het verschil maken om hun kleintje door te laten slapen. Neem hier ook gerust de tijd voor want sommige baby’s hebben gewoon iets langer nachtvoeding nodig. Geen één kindje is hetzelfde en soms kan het handig zijn om je kleintje wat voeding bij te geven. 

Merk je dat je ondanks mijn tips nog steeds problemen hebt om je kindje door te laten slapen? Laat dit gerust eens weten aan het consultatiebureau. Het consultatiebureau kan voor jouw persoonlijk een paar handige tips hebben. Ze kennen jouw kindje ook het beste en kunnen op basis hiervan advies geven om de nachtvoeding af te bouwen.

Heb je iets aan dit blog gehad? Of heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Deel dit bericht:

14 reacties

 1. Top. Heel erg bedankt. Tijdens het lezen van dit artikel werd de kleine uiteindelijk stil en ging hij weer slapen. Blijkbaar ben ik als vader toch gewend iets te snel te reageren wanneer de kleine geluid maakt. Ik zal morgen eens die papfles proberen. Wie weet helpt het.

 2. Ik ben blij met deze tips.
  Op internet lees ik veel over borstvoeding s’nachts afbouwen. Deze tips kan ik gelukkig wel gebruiken. Ben gelijk begonnen en voor nu gaat het goed.

 3. Hoezo zou borstvoeding na een paar maandenlang van mindere kwaliteit zijn? Hen je daar een onderbouwing voor? Die is er volgens mij namelijk niet! Borstvoeding past zich aan aan de behoefte van je baby. Ik vind het kwalijk dat je moeders het advies heeft om dan maar kunstvoeding te geven!

  1. Hoi Jitske,

   Bedankt voor je reactie.

   Na een aantal maanden kan het zijn dat de borstvoeding iets terugloopt. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben als je weer gaat werken. Wat je dan vaak ziet is dat de baby ’s nachts dan eigenlijk te weinig in zijn buik heeft waardoor je ’s nachts nog een voeding moet geven. Dit heb ik heb ik met al mijn 3 kinderen gehad dat het na een tijd van mindere kwaliteit werd.

   Natuurlijk adviseer ik niemand om te stoppen met borstvoeding, dat staat ook niet in het artikel.

   Ik adviseer zodra je baby ’s nachts iets meer voeding nodig heeft, dat je kunt overwegen om een flesje ter aanvulling te geven nadat je de borst hebt gegeven.

   Ik hoop dat het zo iets duidelijker wordt voor je.

   1. Dat is blijkbaar hoe de borstvoeding maffia het leest. Ik kan dit als borstvoedende moeder prima lezen zonder ergens aanstoot aan te nemen.
    Ook wij kunnen papflessen geven. Ook wij kunnen onze voeding verdunnen. Alleen we hebben er een kolf voor nodig. That’s it.

    Esther bedankt voor de tips. Ik hoop gauw wat meer uurtjes te kunnen maken ’s nachts!

 4. Haha, alleen maar zeurende moeders zonder 1 positief punt te benoemen.

  Ik ga je tips uitproberen, fijn en duidelijk beschreven! Daarbij komt het bij mij over dat het vrijblijvende tips zijn, en dat je altijd naar de behoeften van je kindje moet kijken. Dus trek je niks aan van moeders die zweren bij borstvoeding. Ik zweer bij de gewone voeding 😉

 5. Ze geeft niet eens een advies, dat maak je er zelf van. Borstvoeding paste zich bij mij helemaal niet aan aan mijn baby. Ze kreeg veel te weinig! Dus niet bij iedereen is dat zo. En niet meteen zo zeuren en alleen maar negatieve punten te benoemen.

 6. Fijn stuk. Ik denk dat dit veel ouders kan helpen met het afbouwen van de nachtvoedingen. Ik wil echter wel een paar kanttekeningen plaatsen en dan met name over de punten die te maken hebben met borstvoeding.

  – Verschillende dingen die je schrijft helpen namelijk misschien wel om de nachtvoedingen af te bouwen, maar kunnen ook eea qua borstvoeding danig in de war schoppen. Voor de moeders die borstvoeding geven (en dat willen blijven doen ook na 6 maanden) is het vrij onverstandig om met 6 maanden al de nachtvoedingen af te bouwen. Die zijn -hoe irritant misschien ook- namelijk erg belangrijk om je productie op peil te houden. Pas na ongeveer 9 maanden stabiliseert je productie grotendeels, waardoor het overslaan van een voeding minder impact heeft.
  – Daarnaast: Het klopt dat geen enkel kind hetzelfde is en dat ieder kind andere behoeftes heeft. Echter; normaal gesproken (uitzonderingen dus daargelaten) kun je een kind prima voeden met enkel borstvoeding en is geen kunstvoeding nodig ter ‘aanvulling’. Als je het idee hebt dat je minder productie hebt dan wat je kind wil drinken, is het vervangen van een voeding door een (pap)fles geen goed idee. Daardoor neemt namelijk je productie juist af. Beter leg je je kindje vaker aan waardoor je productie toeneemt en je melk bovendien vetter en dus voedzamer wordt. Als je hier onzeker over bent, informeer dan eens bij een lactatiekundige.
  – Daarnaast; – wat al eerder werd opgemerkt- als je dingen claimt, onderbouw die claim(s) dan. De voedingswaarde van borstvoeding loopt niet terug na een bepaalde tijd. Daar is geen enkel bewijs voor. Zeggen dat de voedingswaarde ‘kan’ teruglopen komt vrijwel op hetzelfde neer. Ik ben benieuwd hoe je hebt vastgesteld dat dat bij jou het geval was? Het is wel zo dat je kind naarmate het groter wordt natuurlijk langzaam maar zeker andere behoeftes krijgt qua voeding, maar daarvoor begin je rond die leeftijd met vaste voeding als bijvoeding.
  – Daarnaast heb ik mijn twijfels bij de stelling dat kindjes al vanaf 6 maanden bewust huilen om aandacht te krijgen. (Even los van het feit dat dit op die leeftijd überhaupt de énige manier is om aandacht te krijgen.)
  – Tenslotte nog dit (vooral even voor de dame die hier anderen bestempelt als ‘zeurende moeders’): Borstvoeding is de beste voeding voor je kind. (Let maar eens op de kleine lettertjes bij reclames voor kunstvoeding.) Niet voor niets adviseert de WHO om tot 2 jaar borstvoeding te geven.

  Iedereen maakt een eigen keuze hoe je je kind wilt (of kunt) voeden en dat is prima. Laten we elkaar daar vooral niet om veroordelen.

  1. Hoi Janneke,

   Bedankt voor je reactie. Wat je in je laatste punt zegt ben ik het helemaal mee eens. Borstvoeding is en blijft de allerbeste voeding. Bij alle drie mijn kinderen heb ik me voorgenomen om lang de borst te geven, want ik wil mijn kind ook het allerbeste geven!

   Bij mijn kinderen merkte ik dat de voeding terugliep. De belangrijkste symptomen daarvan waren dat ze na het voeden direct begonnen te huilen, ze waren ontzettend onrustig, de gewichtstoename stagneerde en ze waren niet meer tevreden. Terwijl ze daarvoor altijd heel tevreden waren. En natuurlijk geef je dan niet gelijk op. Maar als we dan eenmaal begonnen met kunstvoeding, dan veranderde het kind direct. Werd rustig, tevreden, slaapte weer goed en ze kwamen weer aan.

   Daarom weet ik dat ik mijn kinderen maar voor een beperkte periode borstvoeding kan geven. En gelukkig hebben de meeste vrouwen hier geen last van, maar voor diegene die hier ook last van hebben kan dit dus een optie zijn.

 7. Ik kwam per toeval deze artikel via een ander tegen. Vroeger zou ik dit als volledig waarheid hebben aangenomen en gedacht hebben dat nachtvoedingen er niet bij hoorde. En heb bovenstaande tips met succes toegepast. Me oudste dochter sliep met 10 weken door.
  Er zijn altijd 2 kanten van het verhaal:

  https://kiind.nl/let-your-monkey-do-it/
  En sindsdien inmiddels bij de 3e leg ik geen nadruk meer dat hij moet slapen.

  Dus ja ik geloof inderdaad dat het werkt om je kind te laten doorslapen (zelf ondervonden). Lees kind naar eigen kamer verplaatsen zodat ik niet elk kikje hoorde en ze kwam vrij snel pas in de ochtend. Bij echt huilen zou ik wel wakker zijn geworden. Wellicht als tip erbij wat zal kunnen werken om je kind te laten doorslapen.

  Maar wil je dat? ☺️ Ik doe met alle liefde nu de nachtvoedingen van me jongste…

 8. Ja, dit inderdaad! Ik schrok ook gewoon een beetje van het gemak waarmee deze tips voorbij gaan aan de behoefte van je baby. Het lijkt me heerlijk als m’n baby door gaat slapen maar ten koste van haar welzijn? Nee nee en nog eens nee!
  Dit zijn wellicht tips die voor jou werkten maar goed om een disclaimer erbij te zetten en niet dingen als waarheid op te schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.