Laat ik mijn baby in een ledikantje of wieg slapen?

Het eerste jaar brengt jouw baby voornamelijk slapend door. Goede slaap is ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Het is daarom belangrijk om als ouder een goed en veilig bedje aan te schaffen. Ik geef je op deze pagina advies over de aanschaf van een ledikantje of wieg. 

De eerste vraag die ouders zichzelf stellen is of ze voor een ledikant of wiegje kiezen. Het is natuurlijk super leuk om je kleintje de eerste weken in een wiegje te laten liggen. Het voordeel van een wiegje is dat je deze makkelijk op de kamer kan zetten.

In dit artikel...

Beste plek is een ledikant

Maar de meest veilige slaapplek voor je baby is een ledikant. Toch moet je een wiegje niet meteen afschrijven. De eerste 6 maanden kan je kleintje prima in een wiegje slapen. Maar op het moment dat je kindje wat meer gaat bewegen kan een wiegje gevaarlijk zijn vooral als ze te dichtbij de zijkant komen.

Een wiegje is wel weer fijn om je kleintje dichtbij je te houden de eerste maanden. Het is vrij licht en compact en daardoor eenvoudig bij je in de slaapkamer te zetten. Maar een ledikant kan je weer de eerste jaren gebruiken tot je kleintje eruit gegroeid is. Dit zijn dus echt persoonlijke afwegingen die je moet maken.

Persoonlijke keuze

Het is heel persoonlijk of je wel of geen wiegje neemt. Sommige ouders vinden het leuk en een fijn idee om zo het kindje op de kamer te laten slapen. Andere ouders vinden het vooral belangrijk om een veilig bedje te hebben tot het kindje 2,5 jaar oud is en kiezen meteen voor een ledikantje.

Naast dat het een persoonlijke keuze is kan je ervoor kiezen om het allebei te nemen. Sowieso kan je een wiegje maar tot 6 maanden ongeveer gebruiken. Als je kindje vrij bewegelijk is zelfs nog korter. Daarna stap je meteen over op het ledikantje.

7 Tips voor een wiegje

Ga je een wiegje voor bij je ledikantje kopen? Dan heb ik een zeven tips waar je op moet letten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je veilig je kindje in het wiegje kan leggen en er geen ongelukken gebeuren.

Bij de aanschaf van je wiegje heb ik zeven tips verzameld waar je allemaal op moet letten. Het kan handig zijn om dit lijstje even mee te nemen bij het uitzoeken van je wiegje.

Check de ‘structuur’

Als je een wiegje aanschaft check je eerst de structuur waaruit het wiegje gemaakt is. De beste structuur is eigenlijk een open structuur. Je kan dus het beste kiezen voor een wiegje met spijlen. Maar er zijn ook wiegjes zonder spijlen waarbij de structuur aan de zijkanten open is.

Meet eventueel de afstand tussen de spijlen of de open structuur op. Het advies is dat er minimaal 4,5 tot 6,5 cm tussen zit. Je kindje kan hier niet uitvallen en er is ruimte om tussendoor adem te halen. Dit is een fijne structuur voor je kindje.

Afmetingen

De tweede tip zijn de afmetingen van het wiegje. Het wiegje moet 27,5 cm diep zijn en maximaal 90 cm lang. Dit is eigenlijk de perfecte afmetingen van een wiegje. Sommige ouders kiezen voor een korter wiegje. Het wiegje past daardoor beter op de slaapkamer en zorgt voor geborgenheid.

Bodem

De derde tip is de bodem. Deze moet goed vlak en stevig zijn. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat de bodem doorzakt als je kindje erin ligt. Het is ook belangrijk dat er in de bodem opties zijn om te ventileren.

Dankzij een goede ventilatie in de bodem voorkom je dat je kindje in het bedje oververhit raakt. Draait je kindje richting z’n buik in het wiegje? Dan is het belangrijk dat de ademhaling zo min mogelijk belemmerd wordt. Een goed wiegje kan hierbij helpen net als het matras.

Matras

De vierde tip gaat over de belangrijkste aanschaf bij een wiegje en dit is het matras. Het matras is echt het belangrijkste en het is goed om hier over na te denken. Het is belangrijk dat het matras goed in het wiegje past. Vooral bij een oud wiegje uit de familiecollectie is dit even zoeken. Er mag geen ruimte tussen de zijkant zitten die groter is dan 1 vinger.

Als je het matras in het wiegje legt moet je ook even checken of deze niet gaat opkrullen. Dit zou kunnen veroorzaken dat het matras ineens oprolt of omslaat met je baby erop. Dit wil je natuurlijk niet meemaken.

Check ook even of het matras niet te zacht is en je baby er teveel in zou wegzakken. Hierdoor loop je het risico op verstikkingsgevaar voor je kleintje. Als je matras aan alle eisen voldoet heb je het juiste matras gevonden.

Bekleding

De vierde tip is speciaal voor wiegjes voorzien van bekleding. Check of de bekleding goed vastzit vooral bij de wat oudere wiegjes. Als de bekleding niet goed vast zit, dan kunnen de grijpgrage handjes van je kleintje de bekleding lostrekken en erin stikken.

Check ook of de bekleding gemaakt is van ventilerend materiaal dus geen kussens. Mocht je kindje hier met het mondje tegenaan komen dan is er een minder groot risico op verstikkingsgevaar.

Scherpe punten

De vijfde tip is niet geheel onbelangrijk en dat is checken of het wiegje geen scherpe punten of naden heeft. Je kindje kan zich hieraan gemakkelijk bezeren. Vaak denken we hier vooral bij de oude familiewiegjes niet overna. We kijken meer naar het uiterlijk of het wiegje er goed uitziet.

Schommelfunctie blokkeren

De zesde tip is speciaal belangrijk voor wiegjes die kunnen schommelen of kantelen. Dit kan leuk zijn, maar je wilt niet dat dit constant gebeurt of gebeurt als het niet nodig is. Check even of je de schommelfunctie kan blokkeren.

Het is belangrijk dat je wiegje stevig en stabiel staat vooral tijdens het slapen of als je kindje eruit wilt tillen. Check dit daarom even als je een wiegje aanschaft met een schommel of kantelfunctie. Je wilt niet dat je kleintje eruit rolt tijdens het eruit pakken van je kindje.

Hangt de wieg stabiel

Tip zeven is speciaal voor ouders die kiezen voor een traditionele hangwieg. Dit ziet er natuurlijk prachtig uit in jullie kinderkamer. Maar helaas kan een hangwieg ook gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat het wiegje 100% veilig is.

Als je een hangwieg gebruikt is het slim om te checken of deze niet scheef hangt en recht en stabiel hangt. Kijk ook even of het wiegje niet om kan vallen als er wat druk tegenaan gegeven wordt. Of als het nieuwe broertje of zusje aan de rand hangt om in het wiegje te kijken. Check dit goed voor de aanschaf van een hangwieg! Je kan zo ongelukken voorkomen.

7 tips voor een ledikant

Ben je toch van plan om meteen voor een ledikant te gaan en het wiegje over te slaan? Natuurlijk heb ik dan ook nog 7 tips die je kan gebruiken bij de aanschaf van een ledikant.

Afmeting

De eerste tip gaat natuurlijk over de afmetingen. Het is belangrijk dat er voldoende bewegingsruimte in de ledikant zit. De meeste ledikanten zijn 55 cm breed, maar soms zijn ze ook iets breder. De lengte moet ook lang genoeg zijn, zodat de ledikant eigenlijk met je kindje meegroeit. De meeste kinderen kunnen tot 2,5 jaar in de ledikant slapen.

Afwerking

De tweede tip om op te letten is de afwerking. Het is belangrijk dat de ledikant van glad materiaal is voorzien. Zo kan je kindje zich er niet aan bezeren. Daarnaast moet de ledikant van spijlen voorzien zijn. Check wel even of deze stevig vast zitten. Je voorkomt zo dat er ongelukken gebeuren omdat er spijlen uitvallen tijdens het slapen.

Zitten er uitsteeksels aan de ledikant of bijvoorbeeld knoppen? Sla dit ledikant dan over. Dit kan namelijk gevaren zijn voor je kleintje. Je kindje kan hieraan blijven hangen met alle gevolgen van dien.

Bodem

De derde tip gaat natuurlijk over de bodem. Het is belangrijk dat deze stevig en vlak is. De bodem mag er niet zomaar “uitvallen”. Daarnaast kan de bodem ervoor zorgen dat je kindje oververhit raakt als er te weinig ventilatie in verwerkt is. Check dus altijd even de ventilatie mogelijkheden bij de bodem.

Verder moet de bodem sterk genoeg zijn om een wat ouder kindje te dragen. Je wilt niet dat als je baby 2 jaar wordt meteen door de bodem heen zakt. Verder is het handig als de bodem verstelbaar is. Als je kindje pas geboren is wil je niet te ver bukken om je kleintje eruit te tillen.

Probeer eventueel de verschillende standen uit. In de hoogste stand moet je kindje op 20 cm van de bovenkant liggen en de laagste stand minimaal op 55 cm. Je voorkomt zo dat je te diep moet bukken en je kindje er ook weer niet te makkelijk uitklimt, zodra je kleintje groter wordt.

Matras

De vierde tip gaat over één van de belangrijkste onderdelen van het ledikantje en dat is het matras. Het matras moet echt van een goede kwaliteit zijn en veilig om te voorkomen dat je kleintje stikt of problemen krijgt tijdens het slapen.

Daarnaast is het heel belangrijk dat het matras niet te groot is en goed in het bedje past. Rondom mag er maximaal 1 vinger tussen de zijkant en het bedje zitten. Verder mag het matras niet opkrullen en moet deze netjes plat blijven liggen.

Het matras mag ook niet te zag zijn en je kindje mag er niet in wegzakken. Je voorkomt zo dat je kleintje mogelijk stikt in het matras. De dikte van het matras maakt eigenlijk verder niet heel veel uit. Zolang je maar aan de bovenstaande regels houdt. Bestel wel altijd een matras met matrasbeschermer. Als je kindje een keer een ongelukje heeft of overgeeft wordt het matras beschermd.

Bekleding

De vijfde tip is speciaal voor ledikanten met bekleding. De meeste ledikanten hebben geen bekleding, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Als er bekleding is dan moet je checken of dit goed vast zit. Je wilt niet dat je kindje het lostrekt en erin stikt.

Een andere tip is om te checken of er geen kussenachtige bekleding in het ledikantje zit. Een kussenachtige bekleding kan een risico op verstikking zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarvoor kan je een ledikant zonder bekleding aanschaffen.

Spijlen

Tip zes is om ook de spijlen te controleren. Er moet een minimale afstand van 4,5 tot 6,5 cm zijn. Check ook of de spijlen helemaal doorlopen tot in de bodem. Je kindje mag ze er niet uit kunnen halen of zich eraan kunnen bezeren.

Kijk ook goed of je kindje niet tussen de spijlen door kan glijden. Dit zou natuurlijk een groot ongeluk kunnen veroorzaken. Hou dit even in de gaten als je een ledikant aanschaft. Zo voorkom je een hoop problemen.

Zijwanden

Tip zeven is voor de hoogte van de zijwanden van de ledikant. De zijwanden moeten altijd minimaal 60 cm hoog zijn. Als je van plan bent je kindje iets langer in het bedje te laten slapen, dan kan je voor hogere zijwanden kiezen. Je kindje kan zo niet meer makkelijk uit het bedje ontsnappen.

Co-sleeper

Vind je het toch nog lastig om tussen een wiegje of ledikantje te kiezen? Vooral omdat je kleintje de eerste dagen bij je wilt houden? Een optie om je kindje in de buurt te houden is een co-sleeper. Het is een alternatief voor een wiegje.

Een co-sleeper kan je tegen je eigen bed aanschuiven en je kindje erin leggen. Je kan hierdoor tijdens het slapen je kleintje zelfs aanraken. Het aanschuif stuk is namelijk naar beneden, waardoor je kindje heel dichtbij ligt.

De co-sleeper is veiliger in tegenstelling tot je kindje in je eigen bed leggen. Dit laatste mag je nooit doen vanwege mogelijk verstikkingsgevaar. Of als je zelf in slaapt valt en misschien op je kindje rolt. De co-sleeper is hierin een veilig alternatief.

De co-sleeper is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Sommige co-sleepers kan je bestellen als een ledikant. Je kan deze later afslutien als je kindje op de eigen kamer gaat slapen. De meeste co-sleepers zijn gemaakt als wiegje en worden tijdelijk gebruiken.

Een co-sleeper kan een mooie middenweg zijn als je nog heel erg twijfelt tussen een wiegje en ledikantje. Vooral als je kleintje de eerste dagen graag dicht bij je wilt leggen op je eigen slaapkamer.

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.