Wanneer moet ik hulp zoeken met een huilbaby?

Baby slaapt met armpje langs hoofd

Als je op het internet op zoek gaat naar een huilbaby, dan zie je vrijwel overal staan dat baby’s nou eenmaal huilen. Maar ook dat het probleem vanzelf weer overgaat. Toch voelt het als ouders op dit moment als een verschrikkelijk probleem. Soms heb je zelfs het idee dat het huilen nooit meer stopt.

In dit artikel...

Via bol.com zijn er diverse boeken te koop over huilbaby’s. Ik kwam er één tegen die duidelijk het probleem beschrijft en daarin ook tips en oplossingen geeft.

Het is belangrijk dat je ook als ouder zelf je grenzen aangeeft. Als het teveel wordt, dan kan de situatie zelfs uit de hand lopen. Als je merkt dat je jezelf niet meer onder controle hebt of je te vermoeid bent, zoek dan vooral hulp bij een huilbaby.

Baby huilt op een aankleedkussen

Het is niet erg om hulp te zoeken als je het gevoel hebt dat je het niet meer trekt. Een huilbaby kan je echt helemaal gek maken helemaal als niets blijkt te werken. Het is niet erg om hiervoor naar het consultatiebureau of zelfs de huisarts te gaan.

Een huilbaby geeft stress

Een huilbaby zelf kan bij de jonge ouders voor veel stress en frustraties zorgen. Helaas voelt een baby dit ook aan. Hierdoor kan een baby juist nog meer gaan huilen.

Het is daarom belangrijk om als ouders hulp te zoeken bij een huilbaby.

Ga ook nooit tegen een baby schreeuwen of je kindje door elkaar schudden. Als je merkt dat je deze neigingen krijgt loop dan even weg. Laat je baby gerust even in het kamertje huilen. Dit kan geen kwaad. Helemaal niet als er geen oorzaak voor de huilbui is. Zorg ervoor dat je gewoon zelf even afkoelt.

Ga met je hulpvraag eventueel ook naar familie en vrienden. Leg je familie uit dat je even een pauze nodig hebt. Laat je familie eventueel een dag op je kindje passen.

Quality time

Ga er zelf eventueel samen met je partner tussenuit. Maak er een leuke dag van samen en je zal merken dat je een stuk rustiger terugkomt. Dit zal ook direct effect hebben op je kindje.

Heb je geen familie of vrienden die even voor je kunnen invallen? Of familie waarbij je dit probleem bespreekbaar kan maken? Er zijn in Nederland verschillende hulpinstanties die je kan inschakelen bij een huilbaby. Ze kunnen je helpen om je heel even te ontlasten.

Het is bij een huilbaby ook belangrijk dat de relatie met je partner goed blijft. Door de vermoeiende nachten kunnen de frustraties oplopen. Deze kan je afreageren op je partner. Helaas kan een baby hier gevoelig voor zijn en hierdoor nog meer gaan huilen.

Gapende-baby

Durf daarom te investeren in de relatie met je partner. Zorg voor een oppas en ga juist iets leuks doen met je partner. Bijvoorbeeld een avondje romantisch uit eten terwijl je even niet meer naar het gehuil van je baby hoeft te luisteren. Bij Bol.com zijn er diverse voordelige etensbonnen te vinden.

In het begin kan het lastig zijn om weg te gaan en tijd aan je partner te schenken. Je wil niemand met je huilbaby belasten. Je partner of relatie lijkt op de tweede plek te komen. Maar vooral bij een huilbaby is het belangrijk om tijd voor elkaar te maken. Probeer ook over het probleem met elkaar te praten.

Het is belangrijk dat jullie samen een goed team zijn.

Ga ook gerust met je probleem naar het consultatiebureau of de huisarts. Het is belangrijk om ook te laten controleren of er geen medische achtergrond is. Als er een medische reden is voor je huilbaby, dan is er natuurlijk een andere manier om het op te lossen. Simpelweg troosten gaat hierbij niet helpen.

Baby troosten helpt niet altijd

Consultatiebureau

Bij het consultatiebureau kunnen ze je ook helpen met tips om je baby sneller te troosten. Daarbij hebben zij ook instanties waarbij je terecht kan voor hulp bij een huilbaby. Deze instanties kunnen zelfs voor een paar uur de zorg over je kindje overnemen. Ideaal als er geen familie is waarbij je terecht kan.

Een optie waar je ook voor kan kiezen is een babycoach. Een babycoach kan bij je langskomen om de situatie te bekijken.

De coach kan met je meedenken en er vooral voor je zijn en begrip tonen. Soms kan je met een aantal tips van een coach met een huilbaby leren omgaan.

Het is vooral belangrijk dat het voor jullie als ouders dragelijk blijft om voor je baby te zorgen. Als je merkt dat je geen controle meer over jezelf hebt, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Maar ook als je te vermoeid bent om nog voor je kleintje te zorgen of normaal te functioneren.

Durf vooral aan de bel te trekken als je merkt dat het niet meer gaat. Maak het probleem huilbaby met je omgeving bespreekbaar en zorg ervoor dat je hulp gaat zoeken. Het is absoluut geen falen als je hulp zoekt bij een huilbaby.

Het toont juist aan dat je het beste voor je kindje wilt. 

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Eén reactie

  1. Bedankt voor de goede tips om hulp te zoeken bij een huilbaby. Mijn zusje heeft een paar maanden geleden een zoontje gekregen, een huilbaby. Zij en haar man hebben het soms erg zwaar en overwegen om hulp in te schakelen. Het is een slim idee om de huisarts of een andere specialist in te schakelen, om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kunnen zij ook de huilbaby behandelen. Ik zal het artikel doorsturen naar mijn zusje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.