Hoe voed ik mijn baby op?

In het begin hoef je baby nog niet op te voeden. Je baby is nog volop bezig met z’n eigen ontwikkeling. Maar er komt een moment dat je kindje de wereld gaat ontdekken. Vanaf dit moment is het belangrijk om je grenzen aan te geven.

Maar hoe voed je een kind op?

Vanaf het moment dat je kindje op ontdekkingstocht gaat is het belangrijk om met de opvoeding te beginnen. Je moet je kindje direct gaan corrigeren bij negatief gedrag. Bijvoorbeeld als je kindje het keukenkastje ontdekt en alles eruit haalt. Of als er eten op tafel staat en het handje direct erin begint te graaien.

Kindje zwaait

In het begin zal het toespreken van je kindje nog geen effect hebben. Je hebt het idee dat je kindje je niet begrijpt of luistert. Dit klopt want je kindje kan het verband nog niet leggen. Maar dit betekent niet dat je het gedrag moet laten gaan.

In het begin zal nee of niet doen nog niets betekenen. Maar door het elke keer streng te herhalen zal je baby op ten duur de connectie leggen. Dit heeft tijd nodig.

Het is daarom ontzettend belangrijk om het constant te blijven herhalen.

In het begin kan het best vermoeiend zijn om constant je kindje te corrigeren. Vooral omdat het geen effect lijkt te hebben. Maar het is belangrijk om te weten dat de aanhouder wint. Uiteindelijk zal je kindje je wel begrijpen en stoppen met het keukenkastje leegtrekken of op de knopjes van de afstandsbediening drukken.

Tot één jaar is het wel belangrijk om onderscheid te maken tussen negatief gedrag en aandacht vragen. Als je baby ouder wordt kan negatief gedrag een manier van aandacht uitlokken zijn. Vooral als ze de connectie nog niet kunnen leggen tussen negatief en positief gedrag.

Aandacht vragen van baby

Laat je kleintje bijvoorbeeld alweer expres de soep uit z’n mond lopen in de hoop op jouw reactie? Doe dan gewoon even alsof je dit niet ziet. Je zal merken dat je kindje er vanzelf mee stopt als je geen aandacht meer geeft.

Het gedrag zal tot één jaar vanzelf stoppen.

Wil je liever in een restaurant zitten zonder dat je kindje alle soep uit z’n mond laat lopen? De beste manier is afleiden. Op deze manier krijg je kindje ook aandacht zonder dat dit negatieve aandacht is. Onthoud tot één jaar vooral dat negatieve aandacht ook aandacht is.

Een kind afleiden van ondeugend gedrag

Vanaf één jaar is het belangrijk dat je kindje begrijpt waarom hij of zij gestraft wordt. Het is de leeftijd van uitleggen aan je kindje. Als iets niet mag zeg gerust eerst nee en leg daarom uit waarom dit niet mag.

Het geeft absoluut niets als je dit regelmatig moet herhalen. Op een gegeven moment snapt je kindje waarom bepaalde zaken wel of niet mogen. In het begin zal je kindje er nog niets van snappen. Helemaal niet als je kindje net één geworden is.

Je kindje slaat alles wat je hem of haar verteld op.

Op een gegeven moment ontwikkelt je kindje zich verder en wordt er een connectie gelegd. Ineens ziet je kindje in dat als je bepaalde dingen doet je straf kan krijgen. Dit kost tijd en het is vooral belangrijk om tot die tijd consequent te zijn. Zo blijft je kindje begrijpen wat er precies aan de hand is.

Soms lijkt uitleggen niet goed te werken. Toch is het belangrijk om dit te blijven doen, maar combineer het eventueel met een andere tactiek. Een tactiek die goed werkt bij jonge kinderen is afleiden. In plaats van de keukenkastjes leegtrekken laat je kindje direct spelen met speelgoed. Je kindje kan de connectie leggen dat hij of zij beter kan gaan spelen met z’n speelgoed. Vooral speelgoed met felle kleuren werken hier goed bij.

Het kan soms ook helpen om je kindje gewoon even op een andere plek neer te zetten. Een plek met minder afleiding en prikkels voor negatief gedrag. Het heeft overigens nog geen zin om tegen je kindje te gaan schreeuwen of boos te worden. Dit zal bij de meeste kinderen juist averechts werken.

Wordt je zelf telkens boos als je kleintje begint te knoeien en kleien?

Hou er rekening mee dat dit hoort bij de ontwikkeling van je kindje. Het is niet goed om hier echt boos om te worden. Dit houdt juist de ontwikkeling van je kindje tegen.

Als je het knoeiprobleem een beetje in de hand wilt houden, dan kan je kindje de gelegenheid geven om dit te doen. Zet je kindje dus gerust eens buiten in de modder of geef hem vingerverf. Je kindje mag nu vrij knoeien en dit draagt bij aan de ontwikkeling zonder er boos over te worden.

Een andere manier om je kindje te straffen bij negatief gedrag is een time-out. Een time-out kan fijn zijn voor de ouders en het kindje. Je kindje wordt uit de negatieve spiraal gehaald en je kan zelf ook even tot rust komen.

Bij een time-out zet je kindje neer op een andere plek en leg je uit waarom hij of zij hier 1 minuut moet blijven zitten. Geef aan wat je kindje fout doet en waarom je kindje hier zit. Uiteindelijk zal je kindje de connectie leren dat negatief gedrag ervoor zorgt dat je een time-out krijgt.

Het is wel belangrijk om de time-out niet te vaak toe te passen. Zorg er ook voor dat je positief gedrag gaat opsporen en dit beloond. Anders ziet je kindje alleen maar in dat je altijd een time-out krijgt wat je ook gaat doen. Zorg ervoor dat je direct reageert als je kindje positief gedrag vertoond, maar ook bij negatief gedrag.

Lachend kindje op een kleed

Het is bij de opvoeding van je kindje vooral belangrijk om consequent te zijn. Praat hier ook over met je partner. In de opvoeding van je kindje moet je samen één team zijn. Zorg ervoor dat je samen op één lijn zit als het aankomt op de opvoeding. Ga hier gerust ook samen mee om de tafel zitten en bespreek hoe je dit gaat aanpakken.

Als je kindje van één jaar ouder voor de laptop mag zitten en van de ander niet, dan werkt dit niet. Je kindje snapt er vooral op een jonge leeftijd echt helemaal niets meer van. Het is juist belangrijk dat er constant herhaling is.

Zorg ervoor dat ook opa of oma consequent zijn in de opvoeding.

Het is belangrijk dat echt iedereen op één lijn zit en bijdraagt aan de opvoeding. Als je dit niet doet, dan weet je kindje het ook niet meer. Hierdoor kan er juist negatief gedrag ontstaan. Of gaat je kleintje ineens iets doen wat je net verboden had. Puur omdat het van oma wel mocht.

Bij de opvoeding is het ook belangrijk om te beseffen dat veel kinderen graag aandacht willen. Soms wordt er negatief gedrag uitgehaald voor aandacht. Al snel spelen we als ouder de hele dag door een soort politieagent.

We sporen negatief gedrag op en bestraffen dit. Maar positief gedrag wordt nooit beloond. Wees hier als ouder ook bewust van.

Ga actief met je kleintje aan de slag om positief gedrag aan te moedigen. Beloon je kindje voor de dingen die hij goed doet of moedig hem aan om het goed te doen. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van wie het beste z’n bord netjes kan leegeten. Of laat je kleintje helpen met de boodschappen in het mandje doen en beloon hem ervoor.

Baby lachend in de tuin

Je zal merken dat je kindje het geweldig vindt om positieve aandacht te ontvangen. Dit zal ook beter zijn voor je eigen humeur als je niet constant politieagent hoeft te spelen. Daarbij zal je kindje positief gedrag gaan overnemen.

Je kindje zal ontdekken dat je ook aandacht krijgt bij positief gedrag. Plus dat deze aandacht misschien alleen maar leuker is om te krijgen. Als er meer ruimte is voor positieve aandacht, dan gaat je kindje dit automatisch doen.

Ga dus samen met je kindje op zoek naar positieve activiteiten om te doen.

Het is bij peuters ontzettend belangrijk dat je geduldig blijft. Elke ouder vindt het lastig als het eten opnieuw door de kamer heenvliegt. Of als je peuter weer een enorme driftbui in de winkel krijgt. Helaas hoort dit bij de ontwikkeling van je kindje.

Het is belangrijk dat je als ouder niet gaat schreeuwen of uit je slof schiet. Ondanks dat je kindje er alles aan doet om dit wel te laten gebeuren. Als je geduld verliest ben je vaak verder van huis.

Blijf rustig en geduldig en spreek je kindje aan op het gedrag. Leg uit waarom het niet mag en zorg ervoor dat je kindje er een les uit trekt.

Het is ook belangrijk dat je geen onrealistische verwachtingen van je kindje hebt. Een peuter is volop in ontwikkeling en gaat dingen leren en ontdekken. Dit gebeurt letterlijk met vallen en opstaan. Verwacht niet dat je kindje na één keer verwacht hoe hij of zij zich moet gedragen.

Het is veel beter voor de ontwikkeling van je kindje om constant en consequent te zijn in de opvoeding. Je haalt hier veel meer resultaten uit, dan dat je als ouder direct boos wordt als je kindje opnieuw iets fout doet. Elke keer dat je kindje iets fout doet leert je kindje hier van. Hou dit in gedachten bij de opvoeding.

Nog een handige tip is om nooit te wachten met zowel straffen als belonen.

Als je kindje iets fout doet is het belangrijk om direct in te grijpen. Je kindje ziet zo meteen de gevolgen van iets fout doen. Als je te laat straft kan je kindje geen connectie meer leggen.

Maar ook met een beloning is het belangrijk dit direct te benadrukken. Geef ook meteen uitleg waarom je kindje zo goed bezig is.

Als je kindje bijvoorbeeld uit zichzelf al begint te helpen met de boodschappen, dan mag je dit best even belonen.

Je kindje leert zo dat positief gedrag direct beloond en gewaardeerd wordt. Geef duidelijk aan wat er zo goed aan z’n gedrag is. In het begin zal je kindje de connectie nog niet leggen, maar later snapt hij wat wel of niet goed is. Op ten duur gaat je kindje vanzelf positief gedrag vertonen.

Vergeet dit niet opnieuw te belonen om herhaalgedrag terug te zien!

Wil je specifieke taken aan je kindje aanleren? Bijvoorbeeld zindelijk worden of een specifiek probleem oplossen? Zorg dan voor een beloningsysteem. Stel je voor je kindje begint elke keer opnieuw te krijsen in de supermarkt. Maak dan vooraf afspraken. Als je kindje lief geweest is mag hij of zij een sticker plakken. Als de kaart vol is krijgt je kindje een cadeautje. Op bol.com vind je diverse goedkope cadeautjes waar jouw kind heel blij mee is.

Beloningsystemen zorgen ervoor dat positief gedrag telkens herhaald wordt en je kindje daarmee beloond wordt. Je kindje gaat inzien dat iets goeds doen een groot effect kan hebben.

Zorg er dan ook voor dat de beloning de moeite waard is voor je kindje. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je kindje positief aan de slag gaat met z’n gedrag.

Bij opvoeden hoort ook luisteren en dit werkt aan twee kanten. Het is belangrijk dat jouw kindje naar jouw luistert, maar jij ook naar je kindje.

Soms is er een reden waarom je kindje negatief gedrag vertoond. Als je kindje wat ouder wordt is het belangrijk om hier samen over te gaan praten.

Na een time-out kan je in gesprek gaan met je kindje. Vraag aan je kindje waarom iets kapot gemaakt werd? Vraag wat de reden is waarom hij of zij dit deed? Het kan werken om erover te praten en elkaar beter te begrijpen.

Als het probleem besproken is geef je elkaar een knuffel en laat je eventueel je kindje sorry zeggen.

Knuffelen met baby

Daarna is het belangrijk dat het probleem over is. Ga er niet over een half uur opnieuw over door, maar doe alsof het probleem vergeten is. Vergeven hoort ook bij de opvoeding van je kindje. Leg eventueel ook aan je kindje uit wat je de volgende keer anders zal doen.

In het begin lijkt dit bij jonge kinderen nog onzinnig. Maar op ten duur zal je kindje het echt gaan begrijpen en positief gedrag toepassen. Dit zal helpen bij de opvoeding en ontwikkeling van je kindje.

Deel dit bericht met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *