Hoe krijg ik een sterkere band met mijn baby?

Knuffelen met mama

Nieuw ouders verwachten vaak direct een band met hun baby te hebben na de geboorte. Toch is jouw baby een heel nieuw mensje in je leven. Net als vriendschappen moet je ook een band met je baby zien op te bouwen.

In dit artikel...

Een hechte band met je baby is prettig voor jezelf, maar ook voor je baby. Dit helpt je kleintje bij de ontwikkeling en omgang met mensen in de toekomst.

Je baby zal in de toekomst meer zelfvertrouwen hebben en socialer naar andere mensen zijn.

Maar hoe zorg je ervoor dat je als ouder straks een sterkere band met je baby krijgt? Er zijn verschillende manieren om de band met je baby te versterken. Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Contact in de baarmoeder

Eén van de manieren is om al contact proberen te maken met je baby in de baarmoeder. Dit kan je niet alleen als moeder van de baby doen, maar je partner kan dit ook doen. Hierdoor kunnen jullie samen al de interactie met jullie kleintje aangaan.

baby in armen ouders

Door al contact te leggen met je baby zorg je voor een begin van een band. Maar het is ook bekend dat ouders die al vanaf het begin een band opbouwen minder snel een huilbaby krijgen. De baby voelde zich namelijk al meer dan welkom voor de geboorte.

Leg de handen op de buik

Een eenvoudige manier om contact te leggen is door je handen op je buik te leggen. Dit kan je partner ook doen. Wrijf tegen de buik aan en de kans is groot dat je kindje dit merkt. Pas met 27 weken merk je echt dat je kindje een reactie teruggeeft als je hand tegen je buik aanhoudt.

Je kan ook praten of een liedje zingen tegen je buik.

Je partner kan dit ook doen of zelfs een verhaaltje voorlezen. Je baby leert zo jouw stem en de stem van je partner kennen. Het helpt bij het krijgen van een band met je kleintje voor de geboorte.

Als je baby eenmaal geboren is wordt het makkelijker om contact te leggen met je kindje. Je hoeft nu niet meer tegen je buik aan te trommelen in de hoop op een reactie. Na de geboorte van het kleintje is het belangrijk om aan de hechting te werken. Dit kan op verschillende manieren.

Huid op huid contact

Na de geboorte van je kleintje kan je bijvoorbeeld huid op huid contact overwegen. Hierbij leg je baby naakt tegen jouw blote huid aan met een deken er overheen. Dit kan zowel bij de moeder als de partner gedaan worden. Door huidcontact hecht je baby direct na de geboorte aan jouw als ouder.

Dit kan je niet alleen direct na de geboorte doen, maar ook in de weken na de bevalling.

Breng gewoon na de voeding even wat tijd met elkaar door. Leg de baby tegen je blote lichaam aan of ga zelfs met je kleintje douchen. Het is vrij simpel, maar het zorgt wel voor een unieke hechting met je kindje.

Tijd met je kindje doorbrengen is zeker weten de schakel tot een sterke band met je kleintje. Tot 6 maanden kan je kindje eigenlijk niet verwennen. Het is zeker de moeite waard om lekker veel te knuffelen met je kindje.

Knuffelen

Door veel met je kindje te knuffelen maak je ook het knuffelhormoon aan. Dit maakt niet alleen het kindje aan, maar ook jijzelf. Het knuffelhormoon zorgt ervoor dat de band tussen jullie beide sterker wordt. Dit stofje versterkt ook de binding met je kindje.

Aanraking is ontzettend belangrijk om je te hechten of binden met je kindje. Probeer daarom zo veel mogelijk je kleintje aan te raken. Je zal merken dat je hierdoor steeds meer aan het kindje gaat hechten.

Knuffelen met de baby

Het aanraken van een baby is niet alleen belangrijk voor de band en hechting, maar ook voor de ontwikkeling van het kindje. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die veel aangeraakt worden zichzelf sneller en beter ontwikkelen.

Baby’s die veel aangeraakt worden groeien sneller en hebben sterkere botten. Het is dus niet alleen belangrijk voor je eigen band om lekker veel met je kindje te knuffelen. Het draagt ook bij aan de ontwikkeling van je kleintje.

Vaderband met de baby

Bij een vader duurt het soms iets langer voor er een band met een kindje ontstaat. Ze hebben het kindje natuurlijk niet negen maanden lang gedragen. Daarnaast zorgt borstvoeding ook voor een intieme band met het kleintje.

Maar ook voor vaders is het belangrijk veel tijd door te brengen.

Door het kindje in een draagzak te dragen, in bad te doen en oogcontact te maken ontstaat er ook een band. Neem er in ieder geval vooral de tijd voor. Verwacht niet dat de band er direct is. Dit heeft gewoon tijd nodig net als de band met andere mensen in je omgeving.  

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.