Wat is de Harvey Karp methode?

De Harvey Karp methode wordt gebruikt bij baby’s die in de eerste drie maanden veel huilen. Met deze methode kan je indien juist toegepast je baby binnen één minuut stil krijgen.

Als je de Harvey Karp methode gaat toepassen is het belangrijk dat je eerst weet dat er niets met je baby mis is. Er mag geen medische reden zijn waarom je baby veel huilt.

In dit artikel...

Als er geen medische reden voor je huilbaby is, dan kan je de Harvey Karp methode gebruiken.

De Harvery Karp methode is ontwikkeld door een Amerikaanse kinderarts speciaal voor huilbaby’s. Met de methode worden baby’s getroost door het gevoel van de baarmoeder na te bootsen. Dit kan alleen gedaan worden bij baby’s tot drie maanden oud.

Slapende baby

Volgens kinderarts Harvey Karp zijn sommige baby’s er mentaal nog niet klaar voor om geboren te worden. Als ze eenmaal ter wereld zijn krijgen ze een zware mentale klap te verduren. Met deze methode krijgt je baby weer het veilige gevoel van de baarmoeder.

5 Stappen tegen huilen

Met de Harvey Karp methode boots je in vijf stappen het gevoel van de baarmoeder na. Je baby voelt zich zo veilig en geborgen en stopt met huilen.

Het is belangrijk om deze vijf stappen exact uit te voeren om het huilen te stoppen.

De eerste stap is inbakeren. Hierdoor zorg je voor rust en voelt je baby zich veilig en geborgen. Je baby kan nu niet meer vrij spartelen met z’n armpjes en beentjes. In het begin kan het lastig zijn om dit te doen bij een spartelende baby. Eventueel kan je hiervoor een speciale doek voor aanschaffen om de baby in te bakeren.

Bij de tweede stap leg je de baby op z’n zij op je arm met het hoofdje in je hand. Voor je baby is dit een moment van herkenning. Op deze manier lag je kleintje al die tijd bij mama in de buik. In Afrika dragen ze kleintjes de eerste maanden op deze manier ook in een draagzak. Het resultaat? In Afrika huilen de baby’s een stuk minder vaak dan in Nederland.

Bij de derde stap maak je het sssh geluid terwijl je baby geruststellend wiegt in je arm. Let wel op dat je geen harde sssh doet zoals je bij irritatie doet tegen iemand. Door zachtjes een sssh geluid te maken lijkt het voor de baby op het ruisen van de baarmoeder. Maak dit geluid vlakbij het oor van je kleintje.

Troost je baby

Bij stap vier wieg je ook het hoofdje met je hand heel zachtjes heen en weer. Je kleintje heeft het gevoel dat hij/zij meedeint in je baarmoeder. Het is hierbij wel belangrijk dat je het hoofdje heel goed ondersteunt.

Dit voelt ook veilig voor je kleintje.

Meestal zijn de baby’s vanaf stap vier weer helemaal rustig. Is je kleintje nog niet rustig? Dan kan je eventueel een speen geven. Dit helpt bij het zuigreflex van je kindje. De zuigbehoefte is een belangrijk reflex van je kleintje en daardoor geeft de speen een troostende werking.

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.