Wat is een goede opvoeding?

Over deze vraag zijn de meningen verdeelt. Het is vooral belangrijk dat je een eigen draai in de opvoeding weet te vinden. Geen één kindje is hetzelfde en dingen die bij de één werken zullen bij de ander niet werken.

Er is wel één basisregel: straf negatief gedrag en beloon positief gedrag. Belonen kun je op diverse wijzen doen zoals een knuffel of een klein cadeautje. Zo’n cadeautje hoeft niet veel te kosten, op bol.com vind je al cadeautjes van een paar euro.

Maar er zijn wel opvoedtips die je kan gebruiken en valkuilen waarin je moet proberen niet te vallen. Als je de tips en valkuilen in de gaten houdt kan je voor een uitstekende opvoeding voor je kindje zorgen.

Wij hebben alle tips voor je op een rijtje gezet. Maar uiteraard ook de valkuilen, zodat je hier niet meer in kan vallen.

In totaal hebben we 7 tips en 7 opvoedvalkuilen voor je verzameld.

7 Opvoedtips:

Inhoud

Tip 1: Geef aandacht

Eén van de beste tips die we je kunnen geven is om aandacht aan je kindje te geven. Negatief gedrag is lang niet altijd een ontdekkingstocht van je kleintje. Het gaat vaak om een gebrek aan aandacht. Je kindje vraagt gewoon om aandacht en negatieve aandacht is helaas ook aandacht.

Voor werkende papa’s en mama’s is het soms best een uitdaging om privé en werk gescheiden te houden. Toch is het belangrijk dat als je thuis bent de aandacht 100% uitgaat naar je kindje.

Zet je telefoon desnoods uit en zorg ervoor dat je er voor je kindje bent!

Motiveer je kindje om positieve dingen te gaan doen in plaats van negatief gedrag te vertonen. Je zal merken dat als je kindje aandacht geeft je hier veel voor terugkrijgt. Je kindje zal zich niet langer meer negatief gedragen.

Moedig je kindje ook aan om positief gedrag te vertonen. Ga bijvoorbeeld samen z’n speelgoed opruimen en beloon hem voor elk blokje in de ton. Of ga samen naar de winkels en laat je peuter helpen met de boodschappen. Vol trots laat hij z’n eigen boodschappenwagen vol en je beloon je hem voor positief gedrag.

Uiteindelijk zal alle aandacht ervoor zorgen dat je kindje vanzelf zich positief gaat gedragen en niet meer gaat teruggrijpen naar negatief gedrag. Hou er wel rekening mee dat dit veel tijd gaat kosten, maar dit is het waard als je erin slaagt je kleintje rustig te krijgen.

Tip 2: Wees consequent

De tweede tip is een inkoppertje, maar wel ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je consequent bent in de opvoeding. Hierbij gaat het niet alleen om jezelf, maar ook papa en de oppas oma.

Ga gerust eens een avond om de tafel met elkaar zetten. Geef aan wat je grenzen zijn en wat wel of niet mag. Dit gedrag mag ook bij opa of oma niet voorkomen.

Zwaaiende baby

Zorg er ook voor dat je een kleintje direct aanspreekt op negatief gedrag. Denk niet als het alweer gebeurt laat maar zitten het heeft toch geen nut. Maar blijf volhouden. Het duurt vooral bij jonge kinderen even voor de connectie gelegd wordt.

Maak ook duidelijke afspraken met je kindje. Bijvoorbeeld dat je kindje vijf minuten op de iPad mag voor het slapen gaan. Hou je hieraan en laat je kindje niet nog tien minuten doorgaan. Je hebt tenslotte een afspraak gemaakt en hier moet je aan houden.

Tip 3: Geeft het goede voorbeeld

Tip drie is zelf het goede voorbeeld geven als ouder. Kinderen zijn net papegaaien en nemen het gedrag van hun ouders over. Als je zelf staat te schelden in de auto bij het ophalen van de kinderen van school, dan nemen ze dit over. Jij bent als ouder het goede voorbeeld.

Als je verwacht dat je kindje alsjeblieft en dank je wel zegt, dan moet je dit zelf ook doen in de winkel. Ondanks dat het lijkt dat je kinderen je misschien negeren in de auto of winkel, letten ze wel degelijk op. Hou hier rekening mee als je positief gedrag wilt stimuleren.

Tip 4: Ga nooit de strijd aan

Tip vier is om nooit de strijdt aan te gaan met je kindje. Zodra je kindje wat meer kan praten en communiceren gaan ze vaker de strijdt met je aan. Ze zeggen dat het oneerlijk is wat je doet en blijven de discussie aangaan. Het is belangrijk dat je hier niet in meegaat.

Als je kinderen de strijdt proberen aan te gaan kan je zeggen dat je het begrijpt dat het oneerlijk voelt, maar dat het de regels zijn. Als je kindje vervolgens blijft doorgaan negeer je kindje. Dit werkt vaak effectiever dan constant de discussie aangaan.

Tip 5: Blijf de rust bewaren

Tip vijf is om altijd je rust te bewaren tegenover je kindje. Natuurlijk kan jouw kleintje echt het bloed onder je nagels vandaan halen. Helaas hoort dit ook bij de opvoeding. Het is belangrijk om niet boos te worden want dit werkt averechts.

Wordt ook nooit agressief tegen je kindje. Je laat hiermee zien dat het normaal is om dingen met agressie op te lossen. Soms is het slim om net als je kindje even een time-out te nemen. Geef je kindje gerust die time-out en zoek zelf ook even een manier om te kalmeren.

Tip 6: Praat met je kindje

Tip zes is ontzettend belangrijk en dat is praat vooral met je kindje. Communicatie lijkt bij jonge kinderen nog niet echt mogelijk. Ze kunnen zelf nog niet echt met woorden communiceren. Toch is het belangrijk dat je het gesprek met ze aangaat.

Leg uit waarom iets niet mag of vraag je kindje waarom ze dit gedrag vertonen. Dit laatste kan verstandig zijn als je kindje goed terug kan praten. Door je kindje serieus te nemen voelt je kleintje zich beter begrepen. Dit geeft je kindje zelfvertrouwen en kan een nieuwe driftbui voorkomen.

Laat na afloop je kindje z’n excuses aanbieden en geef elkaar een dikke knuffel. Kom er daarna ook niet meer op terug. Dit hoofdstuk is voor nu afgesloten. Op deze manier leer je kinderen ook meteen normen en waarden bij te brengen. Praten is misschien belangrijker nog dan straffen omdat je kindje er echt iets van leert.

Tip 7: Stel niet te hoge eisen

Tip zeven is meer voor de ouders zelf. Stel vooral niet te hoge eisen aan je kindje. Verwacht niet van een kindje van 1,5 dat deze netjes met mes of vork gaat eten. Of dat je kleintje meteen begrijpt dat bepaalde dingen niet mogen.

7 Opvoedvalkuilen

  1. Agressie
  2. Onduidelijkheid
  3. Meer dan 2x waarschuwen
  4. Geen ruimte voor ontwikkeling
  5. Je partner afvallen in de opvoeding
  6. Omkopen van je kindje
  7. Baby vergelijken met andere baby’s

Opvoeden is een leerproces voor zowel de ouders als het kindje. Het kost tijd om je kindje dingen bij te brengen. Door consequent te blijven en positief gedrag te belonen zal je kindje uiteindelijk zich leren te gedragen.

Valkuil 1: Agressie

De grootste opvoedvalkuil waar je echt niet in moet trappen is agressie en slaan. Het is logisch dat je het soms moeilijk vindt om jezelf te beheersen. Vooral als je kleintje opnieuw begint met een driftbui of het bloed onder je nagels haalt.

Maar door je kindje te slaan zorg je ervoor dat je het voorbeeld van agressie geeft. Je lost dingen op met agressie en dit kan je kindje gaan overnemen. Je kindje kan andere kinderen gaan slaan als hij z’n zin niet krijgt. Of hij kan jouw zelfs gaan slaan of schoppen. Tolereer dit niet en geef zelf het goede voorbeeld aan je kindje.

Valkuil 2: Onduidelijkheid

De tweede opvoed valkuil is dat de instructies niet duidelijk genoeg zijn. Je kindje heeft behoefte aan structuur en duidelijkheid vooral op jonge leeftijd. Ruim nu je spullen op is niet duidelijk genoeg. Je kindje snapt even niet waar hij moet beginnen. Vooral als het een grote bende geworden is.

Geef duidelijk aan welke spullen je kindje moet opruimen.

Zeg eerst ruim even je lego op. Je kindje snapt nu goed wat hij moet doen en zal sneller op opruimen overgaan. Deze valkuil is er natuurlijk niet alleen met opruimen, maar ook met andere zaken. Zorg ervoor dat je gewoon duidelijk bent in je opdrachten.

Valkuil 3: Meer dan 2x waarschuwen

De derde valkuil is dat je nooit meer dan twee keer een instructie moet geven. We zien het vaak gebeuren dat ouders zeggen dat ze de iPad afpakken als ze nog één keer dit gedrag vertonen. Vervolgens waarschuwen de ouders nog vijf keer voor ze actie ondernemen.

Als je aangeeft dat er straf komt als er niet direct verbetering komt, dan moet je ook straffen als het moment daar is. Dit is natuurlijk een valkuil omdat je geen gedoe wilt. Toch is het heel belangrijk om hierin consequent te blijven.

Valkuil 4: geen ruimte voor ontwikkeling

De vierde valkuil is dat we soms geen ruimte voor ontwikkeling openlaten voor ons kleintje. Het is belangrijk dat je niet te strak je kindje gaat opvoeden. Je kindje moet zich ook leren ontwikkelen en hier hoort het maken van fouten bij.

Als er te weinig ruimte is om fouten te maken, dan blijft je kindje ook achter in de ontwikkeling. Je merkt ook dat je kindje heel erg van jouw afhankelijk wordt. Alles wordt tenslotte al voor je kindje uitgekauwd. Zorg er dus voor dat je kindje ook de ruimte heeft om fouten te maken.

Valkuil 5: Je partner afvallen in de opvoeding

De vijfde valkuil is een gevaarlijke om mee te maken. Soms ben je het niet helemaal eens hoe je partner iets aanpakt. Of hoe opa of oma je kind behandelen. Het is belangrijk dat dit besproken wordt, maar niet waar het kind bijstaat.

Laat jouw partner het op dit moment op zijn manier oppakken en val je partner bij. Bespreek daarna als je kindje op bed ligt dat je dit liever niet zo aanpakt. Maar val je partner echt nooit af waar je kindje bij is. Je geeft daardoor je kindje het idee dat hij of zij niet naar oma of je partner hoeft te luisteren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Valkuil 6: Omkopen van je kindje

Valkuil zes is een verleiding waar veel ouders voor vallen. Dit is het omkopen van je kind. Het lijkt soms wel te helpen als je kindje omkoopt. Maar helaas kan het je kindje ook aanmoedigen om jouw te manipuleren.

Je gaat je kindje steeds vaker omkopen en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je kindje verwacht ineens standaard een tegenprestatie van jouw kant in ruil voor luisteren of goed gedrag. Dit is niet de bedoeling van een goede opvoeding. Val dus nooit voor deze valkuil en koop je kindje niet om.

Valkuil 7: Baby vergelijken met andere baby’s

Valkuil zeven wat je echt nooit mag doen is je kindje vergelijken met anderen. Ouders neigen al snel om te zeggen ja maar je broertje doet het wel goed. Of kijk dat kindje eens goed luisteren, dat zou jij ook kunnen doen.

2 baby's drinken

Deze uitspraken hebben een grote impact op een jong kindje. Helaas is het geen positieve impact. Je kindje kan er onzeker en een minderwaardigheidsgevoel door ontwikkelen.

Let er op dat je niet gaat vergelijken en wijs vooral het gedrag van je kindje af.

Laat weten dat het niet om jouw kindje als persoonlijkheid gaat, maar puur om wat hij fout doet. Op deze manier is het ook voor jouw kindje duidelijk wat er precies speelt.

Deel dit bericht met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *