Hoe herken je de behoefte van mijn baby?

Voor een baby is de enige manier om te communiceren huilen. Vooral in het begin is dit voor nieuwe ouders even wennen. Je weet soms niet goed wat je baby precies bedoelt door ineens te gaan huilen.

In dit artikel...

Toch is er altijd een reden waarom je baby begint met huilen.

Na een paar weken zal je merken welke behoeftes je baby bedoelt door te gaan huilen.

De behoeften van je eigen kindje herkennen zal wat tijd kosten. Sommige ouders hebben het binnen twee weken al door en andere ouders pas na twee maanden. Een aantal behoeftes van je kindje kan je gelukkig vrij eenvoudig herkennen. Door inzicht in de behoeften te krijgen kan je kindje sneller troosten.

Dunstan babytaal

Een baby maakt volgens de Dunstan methode in totaal vijf verschillende huilgeluiden. De huilgeluiden kunnen gekoppeld worden aan honger, slapen, boertje of darmkrampjes en ongemak. In combinatie met de lichaamstaal van je baby kan je inzien welke behoeften je baby heeft.

Boek direct kopen? Bekijk het boek op bol.com via onderstaande button.

Babytaal herkennen

Eén van de meest voorkomende redenen waarom je baby begint met huilen is vanwege honger. Voor je baby voelt het verschrikkelijk als je een lege maag hebt en je niets te eten krijgt. Naast huilen is de lichaamstaal bij honger ook gemakkelijk te herkennen.

Je kindje kan bijvoorbeeld gaan sabbelen op z’n eigen vuistje. Dit is een duidelijk signaal dat je kindje behoefte heeft aan voeding.

Vaak herken je wel of een baby gewoon honger heeft. Naast huilen en sabbelen kan de baby zuigbewegingen maken. Het hoofdje draait ook regelmatig om op zoek te gaan naar eten.

Soms maakt een baby zelfs smakgeluiden.

Je weet hierdoor dat je baby niet alleen huilt voor aandacht, maar gewoon honger heeft.

Een baby kan ook huilen bij vermoeidheid. Je kindje is toe aan rust en wil even in z’n eigen bedje liggen. Naast huilen kan je kindje met z’n vuistje tegen z’n hoofdje of oortje aandrukken. Dit is een duidelijk signaal dat je kindje toe is aan rust.

Gapende-baby

Meestal huilt een baby niet direct bij vermoeidheid. Vaak gaan er al een hoop signalen aan vooraf voor je baby eigenlijk echt begint met huilen.

Je baby begint vaak met gapen of wegkijken.

Soms heeft de baby een glazige blik in de ogen of begraaft de baby z’n gezicht. Als dit niet wordt opgepakt kan je baby gaan jengelen en uiteindelijk gaan huilen.

Vooral bij jonge baby’s kan de vraag om slaap of eten flink op elkaar lijken. Dit komt doordat je baby nog bezig is met de ontwikkeling van z’n lichaamstaal en reflexen. Het is daardoor vooral in het begin nog lastig om de vraag om slaap of eten te onderscheiden. Het zal daardoor nog even duren voor je de behoeftes echt goed herkent.

Als je kindje begint te huilen en tegelijkertijd z’n beentjes hoog optrekt of juist strekt, dan kan dit een teken zijn van darmkrampjes.

Met deze bewegingen probeert de baby de krampjes tegen te gaan. Vooral in combinatie met huilen is dit een teken van darmkrampjes.

Soms probeert je baby ook gewoon je aandacht te trekken. Dit kan je baby doen door naar iets in de omgeving te kijken. Je baby hoopt dat je met hem meekijkt. Soms zoekt je baby iets om z’n aandacht op te richten.

Huilen door verlatingsangst

Sommige baby’s hebben er moeite mee als ze ineens uit de buik van hun moeder zijn. Er was altijd constant iemand bij ze in de buurt en nu is er ineens een afstand. Hierdoor kan je baby gaan huilen om aandacht. Probeer vooral in het begin de afstand tussen jouw en de baby zo klein mogelijk te maken. Raak je baby regelmatig aan, zodat hij weet dat je er nog bent.

Knuffelen tegen huilen

Jonge ouders zijn bang dat ze hun baby vooral in het begin teveel aandacht geven. Hierdoor zijn ze bang dat ze juist een huil baby creëren. Gelukkig kan je de eerste 6 maanden je baby nog niet verwennen. De eerste 6 maanden kan je kindje de connectie nog niet leggen tussen aandacht vragen en aandacht krijgen.

Let op lichaamstaal

Het is belangrijk om vooral in het begin je baby te leren kennen en begrijpen. In het begin kan je kleintje nog niet praten en daarom is lichaamstaal belangrijk. Probeer vooral als ouders zelf contact te maken met je kleintje. Doe dit in een rustige omgeving.

Een baby kan snel afgeleid worden door prikkels.

Om te laten weten dat je kleintje begrijpt kan je eventueel de klanken proberen na te maken. Je geeft je kleintje hiermee een bevestiging van ontvangst. Probeer ook zoveel mogelijk oogcontact met je baby te maken. Bijvoorbeeld tijdens het wassen of uitkleden. Je zal merken dat je baby vanzelf ook contact gaat maken en hier echt behoefte aan heeft.

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.