Mag mijn baby een slaapzak aan?

baby's drinken

Als ouder kan je kiezen voor een slaapzak voor je kindje of voor een lakentje. Sommige ouders kiezen direct bij de geboorte voor een slaapzak. Andere ouders kiezen voor een slaapzak als je kindje begint met bewegen en spartelen. Maar mag je pasgeboren baby al direct een slaapzak aan?

Slaapzak pasgeboren baby

Gelukkig heb ik goed nieuws voor alle ouders die hun kleintje direct in een slaapzak willen leggen. Je mag je kleintje al direct vanaf de geboorte in een slaapzak leggen. Vooral als je denkt dat je kleintje hier baad bij heeft of steeds de dekens wegtrapt.

In dit artikel...

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste maat slaapzak aanschaft. De slaapzak mag niet te groot zijn want dit kan wel gevaarlijk zijn voor pasgeboren baby’s. Je kleintje kan hierdoor in de stof van de slaapzak stikken en dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Voordelen slaapzak

Naast het feit dat je een pasgeboren baby een slaapzak mag aantrekken zitten er een aantal voordelen aan het gebruik van de slaapzak. Voor een pasgeboren baby voelt het heel ongemakkelijk de eerste weken in een nieuwe wereld. Ineens zit je niet meer veilig in de buik van je moeder, maar lig je open en bloot.

Geborgenheid en warmte

Als baby ben je op zoek naar warmte, je moeder en geborgenheid. Het gevoel van warmte en geborgenheid kan je met een slaapzak evenaren. Er zijn zelfs speciale slaapzakken die het effect van inbakeren nabootsen. Hierdoor ligt je kleintje heerlijk comfortabel in z’n bedje.

Maar er zijn nog meer redenen waarom ouders voor een slaapzak voor hun kindje kiezen. Bijvoorbeeld als je kindje vrij veel beweegt in het bedje en z’n slaap. Er is hierdoor een risico dat je kleintje zich onder het dekbed rolt. Hierdoor kan je kleintje ademhalingsproblemen krijgen of loopt je kindje het risico op wiegendood.

Minder goed rollen

Met een slaapzak rolt je kleintje minder goed heen en weer en blijft je kleintje beter stil op z’n rug liggen. Je kindje rolt ook veel minder makkelijk op de buik. In verband met wiegendood mag je kindje vooral de eerste maanden niet op de buik liggen.

Nog een reden is dat een slaapzak je kleintje lekker comfortabel warm houdt. Je kindje kan niet uit de dekens rollen en het zo koud krijgen. Veel baby’s worden al snel wakker als ze het te koud hebben en beginnen te huilen. Dit kan je met een slaapzak voorkomen.

Klauteren minder uit bed

Als je kindje ouder wordt kan een slaapzak ook ideaal zijn. Vooral als je een kleine ontdekkingsreiziger hebt die al snel uit het bed klautert. Dit wil je natuurlijk liever niet en gelukkig kan je kindje dit ook niet meer zo snel dankzij een slaapzak.

Als ouder moet je wel goed beseffen dat een babyslaapzak anders is, dan een slaapzak voor volwassenen. De babyvariant van een slaapzak heeft armgaten of mouwen en het lijfje loopt nauw aansluitend aan het lijfje van je baby. Dit is gedaan om te voorkomen dat je kindje in de slaapzak kan draaien.

Voorbij het lijfje loopt de slaapzak wijdt uit, waardoor de beentjes van je kleintje wel voldoende bewegingsruimte hebben. Sommige ouders noemen een slaapzak voor baby’s daarom ook geen slaapzak, maar een trappelzak.

Kies de juiste maat

Het is wel belangrijk dat je de juiste maat slaapzak voor je kindje aanschaft. Je wilt natuurlijk niet dat de slaapzak te groot is. Als een slaapzak te groot is kunnen er zelfs ongelukken gebeuren.

Een te grote slaapzak heeft vrijwel hetzelfde effect als onder een laken terecht komen. Je kindje kan in de slaapzak terecht en erin verstikken. Daarnaast is een te kleine slaapzak ook niet prettig. De bewegingsruimte voor de beentjes is te beperkt in een te kleine slaapzak.

Het is daarom belangrijk om echt de goede maat uit te zoeken. In principe houden de meeste merken dezelfde maten aan voor de slaapzakken als de kledingmaat van je baby. De meeste slaapzakken vallen echter wel iets ruimer dan de kledingmaat van je baby.

Opzicht mag de slaapzak wel iets ruimer zitten zolang je kleintje er maar niet in kan verzuipen. Het is wel fijn als je kindje niet om de paar weken een nieuwe slaapzak nodig heeft. Dit is de reden dat de slaapzakken vrijwel altijd iets ruimer vallen.

Baby slaapzak voor verschillende leeftijden

De slaapzakken gaan meestal naar de leeftijd van de baby. Je hebt slaapzakken van 0 tot 3 maanden, 3 tot 6 maanden, 6 tot 12 maanden, 12 tot 18 maanden en 18 tot 24 maanden. Natuurlijk groeit niet elke baby even hard. Daarom hebben de meeste merken ook een kledingmaat eraan gekoppeld.

Een slaapzak voor 0 tot 3 maanden is maat 50 tot 62, 3 tot 6 maanden 68 tot 80, 6 tot 12 maanden 86 tot 104 etc. Heel soms verschilt de maat wel per merk. Het kan slim zijn om even te checken of het merk dezelfde maatvoering aanhoudt.

Voor je kindje zijn er ook verschillende soorten slaapzakken verkrijgbaar. Je hebt bijvoorbeeld een zomerslaapzak, winterslaapzak en vier seizoenenslaapzak. Dit is weer belangrijk voor de temperatuur van je kindje. Je kleintje mag het niet te warm of te koud krijgen.

Een zomerslaapzak is nooit gewatteerd en is vaak niet voorzien van mouwen. De winterslaapzak is voorzien van mouwen en gewatteerd. De mouwen kan je meestal afritsen. Handig als jouw baby het vaak te snel warm heeft.

Een vierseizoenenslaapzak is ideaal omdat je de slaapzak kan aanpassen aan de weersomstandigheden en temperatuur. In de wintermaanden kan je er vaak mouwen en zelfs wandjes aan ritsen. Zo blijft je kleintje extra warm tijdens de koude nachten.

Inbakerslaapzak

Speciaal voor jonge kinderen is er ook een inbakerslaapzak. Als je kleintje op zoek is naar geborgenheid, dan is dit erg prettig. Of als je kindje graag ingebakerd wordt en je langzaam over wilt gaan op een slaapzak.

De inbakerslaapzak is ook ideaal voor onrustige kinderen. De armpjes worden bij elkaar gehouden, zodat ze zichzelf niet wakker kunnen slaan met hun eigen armen. Vaak is de slaapzak ook voorzien van ritsen. Je kan de mouwen weer losmaken als je kindje dit niet meer prettig vindt.

Je mag een inbakerslaapzak waarbij je baby z’n armpjes bij elkaar gebonden zijn niet meer gebruiken als je kleintje kan omrollen. Je kleintje kan dan niet meer terugrollen en dit kan gevaarlijk zijn. Je kleintje kan namelijk niet meer van de buik terugrollen en stikken in het matras.

Wil je graag je kleintje in de auto in een slaapzak vervoeren? Er is ook een speciale autoslaapzak. Deze is speciaal gemaakt voor het gebruik in de autostoel. Er is een speciale opening waar de veiligheidsgordel doorheen kan. Ideaal als je kleintje graag verder wil laten slapen in de auto.

Wil je geen trappelzak voor je baby? Er zijn ook speciale slaapzakken verkrijgbaar met pijpen. De beentjes van je kleintje kunnen zo gewoon los. Deze kan je ook gebruiken als slaapzak in de kinderwagen.

Veilige sluiting

Check bij de aanschaf van een slaapzak ook of deze voorzien is van een veilige sluiting. De beste sluiting is een rits aan de voorzijde. Het is handig als er geen knopen aanwezig zijn. Knopen kunnen voor verstikkingsgevaar zorgen. Vooral als een knoop loslaat en je kindje deze probeert op te eten.

De beste rits gaat naar beneden toe open en het is belangrijk dat je kleintje natuurlijk niet gemakkelijk zelf de rits open kan maken. Er zijn ook slaapzakken waarbij er drukkertjes of een rits aan de onderkant zit. Je kan hierbij de slaapzak over het hoofdje van je kleintje aantrekken.

Het is bij het gebruik van een slaapzak belangrijk dat je kleintje goed op temperatuur blijft. Sommige ouders vinden het wel lastig om hierin een goede keuze te maken. Want hoe weet je of je kleintje het niet te warm of te koud heeft in de slaapzak?

Controleer temperatuur

De beste manier om de temperatuur van je kleintje te controleren is door de voetjes en het nekje te voelen. Als het nekje en de voetjes aangenaam warm zijn dan is het prima. Zorg er ook voor dat de kamertemperatuur rond de 20 graden ligt.

Speciaal voor slaapzakken is er ook een systeem ontwikkelt waarmee ouders weten bij welke temperatuur ze welke slaapzak nodig hebben. Elke slaapzak heeft een TOG waarde. Dit is een puntensysteem waarmee wordt aangegeven hoe warm de slaapzak is.

In de zomermaanden en bij een temperatuur tussen de 20 en 24 graden is een TOG van 1.0 of lager prima. In het voorjaar en herfst bij 18 tot 21 graden kan je een TOG van 1.3 of 1.7 nemen.  In de winter kies je bij 16 tot 20 graden voor een TOG van 2.3 of 2.5 of hoger.

Bij de TOG temperaturen gaan we uit van de temperaturen binnenshuis. Is het bijvoorbeeld winter maar op de slaapkamer 23 graden? Dan heb je eigenlijk geen winterslaapzak nodig. Je kleintje kan het dan zelfs te warm krijgen en dit moet je proberen te voorkomen.

Check bij het gebruik van de slaapzak ook altijd de temperatuur van je kleintje. Als de temperatuur goed aanvoelt weet je dat je de juiste slaapzak gekozen hebt. De meeste ouders gaan standaard voor een zomerslaapzak omdat het binnenshuis nooit kouder wordt dan 20 graden.

Deel dit bericht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.