Wanneer leg ik mijn baby in de eigen slaapkamer?

Lachende baby op kleed

Ik koos er als nieuwe ouder voor om net als vele anderen de baby in de eerste weken op mijn eigen slaapkamer te houden. In het begin vindt je baby het lastig om alleen te zijn. Er is veel behoefte aan huidcontact en dit is makkelijker op je eigen slaapkamer.

In dit artikel...

Als je kindje begint te mopperen leg je even je arm in het wiegje via een co-sleeper en je kleintje slaapt weer lekker verder. Dit voelt heerlijk vertrouwd. Jullie hebben samen 9 maanden lang alles gedeeld en ineens is het over. Toch komt er een moment dat je baby in zijn of haar eigen kamer moet leggen.

Je wilt natuurlijk niet dat je kindje met 8 jaar nog steeds op de slaapkamer ligt. Maar wanneer leg je baby in zijn of haar eigen slaapkamer? Maar vooral hoe pak je dit het beste aan als het moment daar is om je kindje alleen te laten slapen?

Volg je eigen gevoel

Het is vooral belangrijk om hierin je eigen gevoel te volgen. Het is een moment van loslaten voor zowel de baby als jezelf. Ik had het er zelf lang moeilijk mee om mijn kindje op de eigen kamer te leggen. Het is namelijk een heerlijk gevoel om naast je kindje te slapen.

Toch moet er ook een moment zijn waarop je kindje apart gaat slapen in de eigen babykamer. Dit hoef in principe nog niet meteen. Maar het zal altijd even wennen worden voor je kindje om apart te slapen. De eerste nacht zal daardoor voor beide vrij lastig zijn.

In principe kan je de eerste 6 maanden je kindje nog niet verwennen. Je baby kan de connectie tussen aandacht en huilen nog niet leggen. Maar je kleintje is het wel gewend om bij je te zijn.

Binnen 3 maanden

Mijn advies is om in de eerste 3 maanden een moment te kiezen om je baby in de eigen slaapkamer te leggen. Maar ga hierbij wel altijd uit van je eigen gevoel. Je moet er als moeder zelf ook klaar voor zijn.

De eerste nacht is altijd lastig, maar zorg er wel voor dat je doorzet als je de keuze gemaakt hebt. Geef niet direct op als je kindje heel onrustig geweest is. Natuurlijk is het idee fijn om je baby weer terug te leggen, maar nu moet je juist volhouden.

Huilen is normaal

In het begin is het heel normaal dat je baby ineens in de nacht wakker kan schrikken en begint te huilen voor aandacht. Je kleintje schrikt er namelijk even van dat hij of zij niet meer in je kamer ligt. Ik weet dat het lastig aanvoelt, maar het is belangrijk om vol te houden.

Ik ga de eerste nachten wel naar mijn baby toe om te troosten. Maar ik haal mijn baby er niet uit. Ik laat eigenlijk puur zien dat ik er nog steeds ben. Dit doe ik om hem even aan te raken en stil naast z’n bedje te gaan zitten. De kans is groot dat je kleintje hierdoor zelf weer in slaap valt. Het is gewoon puur even wennen aan het slapen in de eigen kamer.

Als je voor het eerst je kindje in de eigen kamer legt, dan kan dit even wennen zijn. Maar je kan ook wel wat tips gebruiken vooral bij de eerste keer. Ik heb een paar tips die ik zelf gebruikt heb op het moment dat mijn kleintje voor het eerst naar de eigen kamer ging om te slapen.

Vast ritueel

Ik zorg er als eerste voor dat er een vast ritueel is. Baby’s houden van rust en regelmaat. Het is belangrijk dat je een vast ritueel voor het slapengaan hebt. Je baby weet daardoor dat het nu tijd is om naar bed te gaan en te slapen in het eigen bedje.

Een ritueel kan bestaan uit een badje, omkleden, voorlezen en een nachtkus in het bedje. Zorg er ook voor dat het kamertje goed donker is, zodat je kleintje heerlijk door kan slapen in de nacht.

Mist je kleintje vooral het contact met jouw of je aanwezigheid? Ik heb de eerste nacht een ongewassen kledingstuk van mezelf in het wiegje gelegd. Baby’s kunnen misschien nog niet goed zien, maar je geur wel ruiken en herkennen. Je baby heeft daardoor het idee dat je in de buurt bent.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat je baby het niet gewend is dat het heel stil is. Sommige baby’s moeten hier ontzettend aan wennen. In jouw buik hoorde hij constant je hartslag en dit is nu weg. Bij jouw op de kamer hoorde hij of zij ook je ademhaling tijdens het slapen. Ineens is het doodstil in z’n eigen kamertje.

Monotone geluiden

Op YouTube zijn er meerdere lijsten te vinden met rustgevende geluiden voor baby’s. Dit zijn monotone geluiden die het geluid van de baarmoeder simuleren. Met deze geluiden is het niet meer zo stil en kan je rustig slapen. Zet dit uiteraard zachtjes aan op de achtergrond in de kamer.

Een andere tip die altijd geldig is om vooral voor weinig prikkels in het kamertje te zorgen. De slaapkamer moet een rustige kamer zijn waar je in slaap valt. Zorg er dus ook voor dat er maar één knuffel in bed ligt en vrijwel geen speelgoed in de buurt.

Werk met rustige kleuren om het kamertje prikkelvrij te houden.

De volgende tip is vooral voor jouw als moeder belangrijk. Ik gebruik altijd een babyfoon zelfs als het kindje in de kamer naast je ligt. Als nieuwe ouder ben je bang niet wakker te worden als je kindje je nodig hebt. Dit zorgt voor onrust en dit voelt je kindje ook. Met de babyfoon wordt je altijd op tijd gewaarschuwd.

Nachtlampje

De laatste tip die ik je meegeef is om een klein nachtlampje te laten branden. Een baby ziet heel slecht en helemaal in het donker. Door een nachtlampje te laten branden weet je baby waar hij is, zodra hij of zij wakker wordt. Je kindje is hierdoor minder gedesoriënteerd en je voorkomt hiermee onverwachte huilmomenten.

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.