Hoe kan ik omgaan met adviezen van buitenaf?

Als ouder krijg je regelmatig te maken met adviezen van buitenaf over de opvoeding van je eigen kinderen. Je krijgt niet alleen ongevraagd advies van je eigen ouders, maar ook op sociale media of als je op straat loopt. Hoe kan je het beste omgaan met de adviezen van buitenaf?

Het is als eerste belangrijk om te beseffen dat de meeste adviezen goed bedoelt zijn. De mensen om je heen proberen je als ouder een helpende hand te bieden. Ze hebben het idee dat een andere aanpak voor jouw kindje beter werkt. Vooral omdat ze met een andere aanpak zelf positieve ervaringen hebben.

Baby bladert in boekje

Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat het jouw kindje is. Als ouder ken je jouw kindje het beste. Je weet zelf als ouder het beste wat voor jouw kindje goed is. Iemand die voorbij loopt ziet slechts een moment opnamen. Op social media zien mensen ook maar een bepaalt moment en niet hoe het de hele dag eraan toegaat.

Ongevraagd adviezen van buitenaf maken je als ouder onzeker

Vooral in het begin twijfel je als ouder of je het allemaal wel goed doet. Als vervolgens iemand je ook nog eens verbeterd, dan is dit niet goed voor je zelfvertrouwen.

Veel ouders worden door alle adviezen bezorgd dat ze het helemaal niet goed doen. Terwijl het vaak een momentopname is waarop je wordt aangesproken. Natuurlijk doe je het als ouder nooit helemaal goed. Soms werkt je kindje ook niet bepaalt mee. Dit betekent niet dat er iets mis is met de opvoeding van je kindje.

Familie op een bed

Het is normaal dat de opvoeding van jouw kindje een uitdaging is. Soms gaat het goed en soms gaat het wat minder goed. De onbedoelde adviezen van buitenaf kan je gerust aanhoren, maar je hoeft er niets mee te doen. Als ouder weet je wat het beste voor jouw kindje werkt.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je als ouder hulp nodig hebt. Soms loop je vast en lijkt niets te werken. Je mag dan gerust bij je eigen ouders om raad vragen. Sommige trekjes van je eigen kindje zijn karakter trekjes van jezelf of je partner. Jouw ouders hebben hier natuurlijk al ervaring mee en kunnen je advies geven.

Papa knuffelt met baby

Hou er rekening mee dat dit een advies vanuit hunzelf is. Het is niet perse een bindend advies waar je iets mee moet doen. Je kan het natuurlijk uitproberen want voor hetzelfde geld werkt het wel. In dit geval heb je ook echt iets aan een advies.

Ik adviseer om geen advies op Social Media te vragen

Als ouder krijg je hier helaas al vaak onbedoeld advies. Maar de meeste ouders spreken elkaar tegen of vinden het geweldig om andere ouders af te branden. Terwijl ze zelf ook geen super ouders zijn, maar dit laten ze vaak niet aan de buitenwereld zien.

Toch zijn er wel groepen waar je eventueel wel voor advies terecht kan. Er zijn besloten social media groepen waar ouders met opvoedproblemen terecht kunnen. Dit zijn meestal geen groepen waar met het vingertje gewezen wordt. Hier zitten alleen ouders die net als jezelf wat problemen met de opvoeding hebben. Je kan hier om advies vragen en zelf kijken wat er in de praktijk werkt.

Als je echt hulp nodig hebt bij de opvoeding van je kindje, dan moet je hier vooral niet voor schamen. Elke ouder komt op een moment dat ze het moeilijk hebben met de opvoeding van hun kindje. Dit is heel gewoon en hoort bij de ontwikkeling bij jezelf als ouder.

Meisje lachend kruipen

Als je hulp nodig hebt bij de opvoeding, dan kan je als eerste terecht bij het consultatiebureau. Je kan hier aangeven dat je problemen hebt met de opvoeding en welk probleemgedrag je kindje vertoont. Het consultatiebureau kan je soms direct professioneel advies geven. Je kan hiervoor bij het consultatiebureau terecht tijdens het inloopspreekuur.

Het inloopspreekuur is bedoelt voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Je kan dus ook voor opvoedproblemen met tieners bij het spreekuur terecht. Als gewoon een paar tips niet blijken te werken, dan kan je terugkeren op spreekuur. Het consultatiebureau kan je eventueel doorverwijzen naar een professional.

Baby achter laptop

Bij een professional kan je op basis van specifieke problemen advies krijgen. Hierbij wordt er echt naar jouw probleem en het karakter van je kind gekeken.

Dit is geen onbedoeld advies, maar een professioneel advies waarmee je verder geholpen kan worden.

Heel soms blijken de problemen bij de opvoeding niet perse aan jouw opvoeding te liggen. Er blijkt een medisch probleem te zijn waarom jouw kindje onhandelbaar gedrag vertoond. Denk bijvoorbeeld aan ADHD, autisme of psychische problemen. Hier is vaak een extra onderzoek voor nodig om dit vast te stellen.

Als blijkt dat psychische problemen de oorzaak is van de opvoedproblemen, dan heb je absoluut professionele hulp nodig. Als ouder moet je echt leren hoe je hier specifiek mee om moet gaan. Bij ADHD kan soms zelfs medicijnen noodzakelijk zijn.

Via het consultatiebureau kan je hierin advies krijgen.

Soms kan begeleiding van opvoeddeskundige ook helpen als je kindje veel temperament heeft. Het is soms lastig om hierin een middenweg te vinden. Specifieke tips lijken niet te werken net als de boeken die je erover gelezen hebt. Een opvoed deskundige kan op basis van jouw kindje een passend advies geven.

Het hoeft dus lang niet altijd een medische reden te zijn waarom je moeite hebt met de opvoeding van je kindje. In de praktijk blijkt vaak dat maar een heel klein deel van de kinderen echt een psychische reden heeft voor problemen met de opvoeding.

Kindje zwaait

Vraag dus gerust om professioneel advies als je er niet uitkomt. Vaak heb je hier meer aan dan onbedoeld advies van mensen uit de omgeving. Leg dit advies vooral naast je neer en blijf onthouden dat het goed bedoelt is.

Soms is het een moment opname en komt het niet altijd voor.

Dit betekent niet direct dat je de opvoeding van jouw kindje moet aanpassen. Alleen als het een structureel probleem gaat vormen kan hulp inschakelen slim zijn.

Deel dit bericht met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *